Slovenský prezident Andrej Kiska.
StoryEditor

Je morálnou povinnosťou Slovenska pomáhať migrantom, vyhlásil Kiska

28.02.2016, 20:19

Slovensko ako relatívne úspešná krajina by malo pomáhať utečencom. Povedal to v nedeľu slovenský prezident Andrej Kiska v rozhovore pre Českú televíziu. Vzrastajúcu protimigrantskú rétoriku prezident prisudzuje nadchádzajúcim parlamentným voľbám, v ktorých sa politici snažia vyvolávať negatívne emócie, píše iDNES.cz.

Kiska v rozhovore pre ČT zdôrazňoval, že Slovensko je relatívne úspešná krajina a mala by sa tak snažiť utečencom pomáhať. "Je našou morálnou povinnosťou ako úspešnej krajiny uvažovať o tom, ako pomôcť ľuďom, ktorí skutočne utekajú pred zabitím," povedal Kiska s tým, že sa osobne stretol so sýrskymi kresťanmi v azylovom centre.

"Rozprával som sa s nimi. Tí ľudia mali dve hodiny na to, aby opustili domovy, utiekli normálne v pyžamách. Keby tam zostali o dve hodiny dlhšie, sú mŕtvi," povedal Kiska a dodal, že v takýchto prípadoch je na mieste uvažovať, čo pre nich urobiť a ako im človek môže pomôcť.

Eskaláciu názorov odmietajúcich migrantov slovenský prezident prisudzuje hlavne nadchádzajúcim parlamentným voľbám. "Pretože je blízko k voľbám, je veľmi jednoduché, aby vyvolávali (politici) pocit strachu," povedal Kiska s tým, že strach je základná emócia, ktorú je jednoduché vyvolávať a získať na základe toho hlasy. "Tá rétorika by nebola taká, nebyť blízkosti volieb," je presvedčený.

"Mám veľkú obavu, že nám migračná kríza prehluší témy, ktorým by sme sa mali venovať," okomentoval Kiska predvolebné obdobie na Slovensku aj stranu Smer Roberta Fica so sloganom "Chránime Slovensko".

Príčinu negatívnych postojov ľudí voči utečencom vidí Kiska v malej skúsenosti postkomunistických krajín s migráciou. "Ľudia sa boja nových vecí, nevedia, čo sa bude diať. To je typické pre tieto krajiny," uviedol prezident a dodal, že je dôležité, aby to štátnici ľuďom začali vysvetľovať.

Zmenu pohľadu na migrantov po udalostiach z Kolína alebo po zistení, že niekoľko útočníkov z Paríža pochádzalo z bruselského predmestia Molenbeek slovenská hlava štátu odmieta. "Som presvedčený, že je našou morálnou povinnosťou pomôcť ľuďom, ktorí utekajú pred vojnou," konštatoval Kiska. Zároveň ale zdôraznil, že je potrebné preverovať, či medzi prichádzajúcimi nie sú ekonomickí migranti, kriminálnici alebo potencionálni teroristi.

Už skôr sa Kiska vyjadril, že diskusia sa obmedzila na to, prečo pomáhať iným, keď Slovensko nemá vyriešené svoje vlastné problémy. Kiska síce označil systém prerozdeľovania utečencov cez kvóty za nešťastný, apeloval ale na to, aby Slováci i Európa zachovávali s utečencami solidaritu. Robert Fico vtedy napríklad odmietal prerozdeľovanie utečencov a poukazoval na to, že krajina doteraz nezahrnula ani vlastných Rómov.

01 - Modified: 2024-04-12 15:06:51 - Feat.: - Title: Nemecký parlament schválil platobnú kartu pre utečencov a uchádzačov o azyl 02 - Modified: 2024-04-11 08:14:28 - Feat.: - Title: Po stroskotaní lode pri pobreží Talianska zahynulo deväť migrantov, 15 je nezvestných 03 - Modified: 2024-04-10 18:00:47 - Feat.: - Title: Poľsko podľa Tuska neprijme mechanizmus Európskej únie pre relokáciu migrantov 04 - Modified: 2024-04-10 15:56:47 - Feat.: - Title: Kto odmietne prijať migrantov, zaplatí 20-tisíc eur za jedného. Europoslanci schválili veľkú reformu 05 - Modified: 2024-04-09 13:19:16 - Feat.: - Title: Thajsko je pripravené dočasne ubytovať 100-tisíc utečencov z Mjanmarska
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
15. apríl 2024 17:27