Karikatúra Masírujem Slovensko
StoryEditor

Štátne železnice odporúčajú "svojim" masáže od Kostku

17.02.2016, 22:30
Na masírovanie štátnych železničiarov pritom Klinika Kostka nepotrebuje ani zmluvu. Stačia darčekové poukážky.

Ďalšia štátna firma našla svojho maséra. Podľa zistení HN posiela Železničná spoločnosť Slovensko svojich zamestnancov na masáže na Kliniku Kostka. Prostredníctvom darčekových poukážok platných na roky 2015 – 2016, ktoré ponúka svojim zamestnancom. Dôvod? Regenerácia, upevnenie zdravia, masáž, rehabilitácia alebo fyzioterapia.

Celková hodnota: 15 000 eur. Poukážky je síce možné použiť v takmer 5 000 rôznych prevádzkach po celom Slovensku. Napriek tomu ale železničiari majú svojho favorita jasného. 

„Železničná spoločnosť Slovensko, a. s., za týmto účelom ponúka možnosť regenerácie pracovnej sily v Regeneračnom centre Klinika Kostka,“ píše Jozef Luha, riaditeľ odboru riadenia ľudských zdrojov železníc, v internom dokumente spoločnosti, ktorý majú HN k dispozícii. Podľa hovorkyne štátnych železničiarov Jany Morháčovej nemajú železničiari s Klinikou Kostka žiadnu zmluvu.

„ZSSK nemala a nemá žiaden zmluvný vzťah, dohodu či kontrakt s Klinikou Kostka,“ povedala pre HN. Nepoprela však, že túto kliniku odporúčali, no jedným dychom dodala, že je možné použiť poukážky aj v množstve ďalších stredísk. Prečo odporúčajú iba Kliniku Kostka, nezdôvodnila. 

Na masírovanie štátnych železničiarov pritom Kostka nepotrebuje ani zmluvu. Stačia darčekové poukážky. Zmluvu majú štátni železničiari iba s firmou DOXX Plus, s ktorou podpísali v roku 2014 kontrakt na 60 000 poukážok v celkovej hodnote 120 000 eur. „Zdá sa mi to naozaj zvláštne, že nie je zazmluvnená priamo klinika. „Veľmi rád by som videl, aby vedenie vysvetlilo, ako postupovalo pri výbere tejto firmy,“ povedal riaditeľ  Transparency International Gabriel Sípoš. „Ak naozaj kliniku nezazmluvnili a nerobili tam žiadnu súťaž, tak obchádzajú zákon o verejnom obstarávaní. Mala by existovať zmluva a verejná súťaž na základe vierohodných dokumentácií a kritérií. Ak to nie je, tak môže ísť o podozrenie z klientelizmu,“ povedal.

Pilotný projekt železníc

Podobne to vidí aj Zuzana Wienk z Aliancie Fair-play. Podľa nej musí železničná spoločnosť odpovedať, či podobné služby umožňovala svojim zamestnancom aj v minulosti. To sa však zrejme nestalo. Dokument konštatuje, že ide o „pilotný projekt“. Wienk tiež upozorňuje, že železnice si mali najprv urobiť prieskum trhu. „Pre železnice bude teraz dôležité, ak sa chcú dokázať čisté v očiach verejnosti, aby tieto dokumenty teraz predložili,“ povedala.

Podľa železníc majú nárok na poukážky všetci zamestnanci, ktorí odpracovali minimálne dva mesiace nepretržite od 1. 1. 2014 do 30. 9. 2014. Pre každého zamestnanca nachystali železničiari desať dvojeurových poukážok, v celkovej hodnote 20 eur. Celkovo tak rozdali 7500 poukážok na regionálne pracoviská v Bratislave (2 840 reukážok), Žiline (2 340 preukážok) a v Košiciach (2 320 preukážok).

Podozrivé platby

Železnice pritom radili zamestnancom, ako môžu procedúru prostredníctvom poukážok uhradiť. „V prípade, že zamestnanec je poistencom Všeobecnej zdravotnej poisťovne, môže si od svojho ošetrujúceho lekára vyžiadať výmenný lístok, ktorý Klinika Kostka akceptuje a na jeho základe zamestnanec doplatí iba cenový rozdiel.“ Ten by mal podľa železníc byť vo výške 8 eur, celková suma masáže pre zamestnancov má byť 18 eur.

No podobné praktiky vylučuje aj Všeobecná zdravotná poisťovňa. „Pokiaľ ide o výkon, ktorý je hradený z verejného zdravotného poistenia a poskytovateľ ho má zazmluvnený, tak ho hradí zdravotná poisťovňa. Pokiaľ ide o výkon, ktorý nie je zazmluvnený, alebo vôbec nie je hradený z verejného zdravotného poistenia, za takéto výkony si môže poskytovateľ pýtať finančné prostriedky od pacienta, no musí to byť zverejnené v cenníku,“ ozrejmila hovorkyňa Všeobecnej zdravotnej poisťovne Petra Balážová. Podobné praktiky sa nezdajú ani prezidentovi Slovenskej spoločnosti všeobecného praktického lekárstva Petrovi Makarovi. „Pacient ide na základe môjho odporúčania k nejakému inému špecialistovi. Môj výmenný lístok je iba poverenie na to, že ho posielam,“ povedal s tým, že podľa neho nie je ani len dôvod posielať zdravých ľudí na masáže na úkor daňových poplatníkov.

01 - Modified: 2024-04-04 14:29:23 - Feat.: - Title: Prišla dohoda so ŽSR. Železničiarom porastie plat a čaká ich aj nová prémia 02 - Modified: 2024-04-04 10:28:33 - Feat.: - Title: Všetko pre stabilné ceny. Rusko v marci znížilo vývoz benzínu po železnici na polovicu 03 - Modified: 2024-03-28 14:31:51 - Feat.: - Title: Pri Nitre museli pristúpiť k radikálnemu kroku. Teraz železničiarov tlačí ďalší problém: platy 04 - Modified: 2024-03-26 07:54:43 - Feat.: - Title: Deutsche Bahn postupne znížia pracovný čas rušňovodičov na 35 hodín týždenne 05 - Modified: 2024-03-19 16:23:43 - Feat.: - Title: Železniční odborári ukončili sériu protestov zhromaždením v Bratislave
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
18. apríl 2024 12:26