StoryEditor

Kňažko chce posilniť samosprávy. Pri zámene pozemkov

08.07.2014, 10:51
Autor:
tasr, stltasr, stl

Mestá a obce by mali mať prednostné právo pri zámene či predaji pozemkov štátnymi orgánmi. Tvrdí to kandidát na primátora Bratislavy Milan Kňažko, ktorý dnes doručil do parlamentnej podateľne legislatívny návrh pod názvom Lex Koliba.

Ide o balíček noviel zákonov chrániacich prednostné právo miest a obcí na pozemky, ktoré plánujú štátne fondy a podniky zameniť alebo predať súkromníkom," vysvetlil.

Kňažka ako Bratislavčana a kandidáta na primátora motivovala len niečo viac ako pol roka stará a doteraz nedoriešená kauza výrubu stromov na Kolibe. "V prípade zámeny štyroch hektárov pozemkov súkromníkov v Handlovej za štyri hektáre štátneho podniku Lesy SR v takej lukratívnej lokalite, ako je Koliba, musí mesto spozornieť," myslí si.

Kňažko spomenul aj prípad zámeny 24 hektárov Pečnianskeho lesa za rovnaký pozemok v Šiatorskej Bukovine. "Hodnotu tohto pozemku pri zámene Lesy SR stanovili na 166.000 eur, ale neskorší kontrolný posudok bol na 2,28 milióna eur," zdôraznil.

Kandidát na primátora Bratislavy Milan Kňažko. Snímka: TASR/Š. Puškáš

Milan Kňažko uznáva, že vláda po tlaku ochranárskych združení a verejnosti čiastočne obmedzila zámeny pozemkov tým, že ich Lesy SR môžu realizovať len v rámci katastra. „Nevyriešila však podstatu problému - súkromník stále môže získať od Lesov SR aj pozemky na Kolibe, a to bez možnosti samosprávy ovplyvniť takúto zámenu. Zákony teda stále nemyslia prioritne na verejný záujem daného mesta alebo obce," konštatoval Kňažko.

Preto navrhuje zaviesť do vzťahu medzi štátnymi podnikmi a fondmi a samosprávou staronovú filozofiu vzťahov. „V prípadoch, keď ide štátny podnik či fond zamieňať alebo predávať pozemky, navrhuje novela zaviesť povinnosť, aby ponúkol tieto pozemky najskôr mestu alebo obci. Ak nebude záujem, môže ich získať dotyčný súkromník," vysvetlil s dôvetkom, že podobný model prednostného predaja už v súčasnosti funguje pri predaji prebytočného štátneho majetku ministerstiev vnútra a obrany.

Keďže Kňažko nie je poslancom Národnej rady SR, návrhy zákonov predkladať nemôže. Očakáva preto, že si ho niektorý z poslancov parlamentu osvojí. Svoj legislatívny zámer preto doručí všetkým nezávislým poslancom a poslaneckým klubom. "Rád si s nimi po prázdninách sadnem na diskusiu. Mám nádej, že na prvé miesto si budú klásť záujem verejnosti v zmysle svojho poslaneckého sľubu," dodal.

01 - Modified: 2006-07-26 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: SaLon: novinky z oblasti umenia
01 - Modified: 2024-04-15 13:30:00 - Feat.: - Title: Čo robiť, ak máte spory so susedmi? V spolupráci s expertmi vám prinášame 20 otázok a odpovedí 02 - Modified: 2024-04-11 19:32:41 - Feat.: - Title: Vláda schválila novelu zákona: Samosprávy majú v máji dostať celoročný podiel na dani z príjmu firiem 03 - Modified: 2024-04-10 13:30:00 - Feat.: - Title: Aké sú vaše práva a povinnosti pri prenájme pôdy? Pre HN odpovedajú experti 04 - Modified: 2024-04-08 13:30:00 - Feat.: - Title: Aké špecifiká majú prevody pôdy? V spolupráci s expertmi vám prinášame 20 otázok a odpovedí 05 - Modified: 2024-04-05 12:25:01 - Feat.: - Title: Vlastníci nelegálnych stavieb ich môžu nechať dodatočne skolaudovať, ohlásil minister Ráž
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
18. apríl 2024 05:36