StoryEditor

Úverové podvody v IRB súd odročil

03.11.2003, 23:00
Autor:
TASRTASR
Hlavné pojednávanie s obžalovanými z úverových podvodov v IRB dnes senát Krajského súdu v Nitre odročil na 16.-20. februára 2004.

Hlavné pojednávanie s obžalovanými z úverových podvodov v IRB včera senát Krajského súdu v Nitre odročil na 16. -- 20. februára 2004. Proces, ktorý sa začal 25. novembra 2002, je nezvyčajný veľkým počtom obžalovaných, rozsahom spisu s približne 10-tisíc listami, ale i kurióznym obsadením lavice obžalovaných. Vyšetrovatelia na ňu "poslali" dve desiatky osôb. Sú to podnikatelia, ktorí získali od IRB neoprávnené úvery, ale i pracovníci banky, ktorí ich poskytli. Suma takýchto úverov presiahla niekoľko sto miliónov Sk. Peniaze sa banke nikdy nevrátili. Hlavná časť obžaloby obsahuje 16 skutkov, z ktorých dva sa týkajú Slovenskej sporiteľne. Tá totiž kvôli podvodnému úveru prišla tiež o niekoľko desiatok miliónov Sk.
Väčšina podozrivých úverov, ktoré tvoria jadro kauzy, bola poskytnutá v roku 1992. Boli to nemalé sumy, väčšinou okolo 25 miliónov Sk. Ich získanie žiadatelia zdôvodňovali zámerom investovať v malej privatizácii, kúpou nehnuteľností a podobne. Ručili inými nehnuteľnosťami, ktorých cena bola značne nadhodnotená.
Na Krajskom súde v Nitre ide o najrozsiahlejšie súdne konanie v jeho histórii. Koľko bude trvať celý proces s vypočúvaním obhajcov, svedkov, odborníkov, finančných špecialistov a podobne, ťažko odhadnúť.
Ak súd dokáže obžalovaným spáchanie trestných činov, z ktorých sú obvinení, hrozia im nepodmienečné a podľa závažnosti porušenia zákona niekoľkoročné tresty odňatia slobody.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
26. apríl 2024 16:10