StoryEditor

Nemocnice sa topia v dlhoch. Pomoc stále mešká

09.08.2013, 00:00

Univerzitná nemocnica Bratislava dlhodobo vytvára najvyššie straty. Ku koncu vlaňajška evidovala dlh vyše 52,3 miliónov eur. Zlepšiť svoje hospodárenie by mohla, aj vďaka reálnemu nastaveniu cien zdravotníckych výkonov (docieliť sa to má vďaka systému DRG). Doteraz však ministerstvo zdravotníctva neschválilo dôležitú vyhlášku, ktorá má spustiť proces nového financovania nemocníc. Pripravená je pritom od februára.

Nezdravý stav sa predlžuje
Analytik INEKO Dušan Zachar varuje, že zavádzanie nového systému je viacročný proces, preto každé spomalenie prác predlžuje nezdravý stav vo financovaní a hospodárení najmä veľkých štátnych nemocníc. "Určite existujú latentní odporcovia zavádzania DRG, nakoľko sa jeho implementovaním môžu zmeniť toky financií smerom k efektívnejším poskytovateľom a ešte väčšmi sa odkryje neporiadok v neefektívnych zariadeniach."

Ministerstvo hovorí, že pred vyhláškou bolo potrebné schváliť splnomocnenie v zákone o Národnom zdravotníckom informačnom systéme. Ten parlament odobril v máji s účinnosť k 1. júlu. "Po schválení zákona sme bezodkladne začali pripravovať návrh vyhlášky, avšak vzhľadom na rozsiahlosť potrebnej úpravy nebolo možné prípravné práce ukončiť do 1. júla tak, aby oba právne predpisy mohli nadobudnúť účinnosť súčasne," uviedla Martina Lidinská z ministerstva.

Prezident Asociácie nemocníc Slovenska Marián Petko označuje systém DRG za svetlo na konci tunela. "Naša asociácia bola vždy veľkým podporovateľnom prechodu na systém platby za diagnózu," povedal pred časom HN.

Vyhláška je už pripravená
Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou, ktorý má DRG nastarosti, má vyhlášku pripravenú už od februára. Jej účinnosť navrhlo na 1. október. "Mesiac po nadobudnutí účinnosti vyhlášky sa začnú vykazovať výkony poskytnuté hospitalizovaným pacientom podľa nového Zoznamu zdravotných výkonov pre účely. Súčasne prebieha prípravná fáza zberu medicínskych a ekonomických dát od poskytovateľov," povedal Martin Vrba z úradu. Či absencia vyhlášky brzdí úrad v ďaľších krokoch priamo neodpovedal.

Podľa Lidinskej by sa konečný termín zavedenia nového financovania nemocníc kvôli tomu nemal posúvať. Doteraz sa tak stalo už niekoľkokrát, naposledy sa termín zmenil od pôvodných plánov o dva roky, teda na rok 2016.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
18. apríl 2024 09:57