StoryEditor

Stále sa musíme hrať na údajný spis

18.11.2013, 22:59
Takto to vidí Tom Nicholson

Novinár kanadského pôvodu Tom Nicholson, ktorý sa kauze Gorila venuje a napísal o nej aj knihu, nevidí dôvod na ďalšiu existenciu špeciálneho vyšetrovacieho tímu. Už od začiatku berie jeho prácu s rezervou. Vníma ho skôr ako marketingový nástroj.

„Samozrejme, vzhľadom na to, že kauza spôsobila veľký rozruch nemali na výber. Museli ukázať, že to polícia myslí vážne tak, aby verejnosť bola spokojná,“ hodnotí jeho vznik a existenciu. Je presvedčený, že najvyššie kruhy v polícii a prokuratúre si neželali poriadne vyšetrenie kauzy a vyšetrovatelia nemali voľné ruky. „To potvrdili aj doterajšie výsledky vyšetrovania,“ domnieva sa novinár, že vyšetrovatelia si mohli všímať len určité veci a naopak sa nemohli zamerať na to, čo by viedlo k výsledku. Dobre zhodnotiť prácu tímu podľa neho nie je možné, lebo nie sú známe potrebné detaily.

Novinár si myslí, že väčšie šance niečo vyšetriť mala polícia v čase, keď ešte Gorila nebola verejnou kauzou. Aj vtedy však podľa neho pracovala len formálne, pričom narazila na neochotu kompetentných. Kauza podľa Nicholsona nemusela mať len trestno-právne dôsledky pre jej aktérov. Za zlyhanie Nicholson považuje, že je okolo nej stále rovnaká hmla – vyšetrovaním sa nepodarilo zatiaľ ani len oficiálne potvrdiť, že sa akcia tajnej služby vôbec uskutočnila a spis je autentický. Je to podľa neho najmä dôsledkom toho, že dotyční ľudia z SIS nemali možnosť vypovedať.

„Stále sa tak musíme hrať na údajný spis. Keď máme tak závažné skutočnosti pre život krajiny, malo byť v záujme všetkých zúčastnených, aby sa objasnili.“

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 22:49