StoryEditor

Mestá bojujú proti najnižšej cenovej ponuke

10.03.2014, 22:57
INVESTÍCIE/Nádejou je pre nich nový zákon o verejnom obstarávaní.

V obci Mokrý Háj v Trnavskom kraji pred dvoma rokmi dokončili rekonštrukciu zariadenia pre seniorov. Odvtedy, napriek spomínanej inovácii, už do opráv investovali 16-tisíc eur. Starosta Peter Pobuda tvrdí, že na vine je zákon o verejnom obstarávaní. Podľa neho zákazku získa firma s najnižšou cenovou ponukou. Hoci projekt hovoril o nákladoch milión eur, víťazná firma sa zaviazala, že práce urobí za 700-tisíc eur. Podľa podpredsedu Združenia miest a obcí Slovenska Milana Mušku práve na najnižšiu cenovú ponuku doplatili desiatky miest a obcí – konkrétne na nekvalitné práce, nedokončené stavby či súdne spory. Už o dva roky by mal u nás platiť nový zákon o verejnom obstarávaní. ZMOS chce v rámci rokovaní dosiahnuť, aby sporná časť zákona o najlacnejšej ponuke v budúcnosti neplatila.

Súdili sa, vyhrali

„Nekvalitné tesárske či betonárske práce. Dokonca s generálnym dodávateľom sme sa dvakrát súdili, pretože žiadali od nás viac peňazí, ako bolo v zmluve. Súdne spory sme našťastie vyhrali,“ opísal Pobuda situáciu v ich obci. Paradoxne však tento starosta dodávateľovi podpísal vyhlásenie, že všetky práce sú vykonané v požadovanej kvalite. „Inak by bol projekt stále neukončený a prevádzka zatvorená,“ opísal starosta, prečo konal tak, ako konal. ZMOS sa v týchto týždňoch pripravuje na širokú diskusiu s politikmi aj s úradom pre verejné obstarávanie v súvislosti s novým zákonom. „Sme za transparentnosť a úsporu. Na druhej strane chceme, aby nemali šancu v súťaži uspieť špekulatívni uchádzači. Problémom je najnižšia cenová ponuka, ktorá nie vždy znamená kvalitu. Ide nám aj o zjednodušenie procesu pri menších akciách,“ opísal Muška, čo sa budú snažiť dosiahnuť.

Úrad je za rovnováhu

Z Úradu pre verejné obstarávanie nám potvrdili, že Slovensko čaká veľká zmena, čo sa týka zákona o verejnom obstarávaní. „Európsky parlament a rada prijali nové smernice v oblasti verejného obstarávania, ktoré bude potrebné aplikovať do právneho poriadku Slovenska,“ vysvetlil Ján Mažgút z Úradu pre verejné obstarávanie. Ako ďalej uviedol, zmeny zrejme vyústia do úplne nového zákona. „Cena je dôležitá, ale rovnako dôležitá je aj kvalita. Ponuka je najvýhodnejšia práve vtedy, keď je rovnováha medzi kvalitou a cenou,“ povedal zase Mažgút v súvislosti so spomínaným problémom, ktorý majú samosprávy.

Dôležité zmluvné podmienky

Odborník na verejné obstarávanie Martin Daniš zo spoločnosti VO SK tvrdí, že najnižšia cena by nemala byť problém, ak mestá a obce dodržia konkrétne zásady. „Takmer všetky problémy sa pri zákazkách dajú vyriešiť zmluvnými podmienkami, ktoré sú povinnou súčasťou súťažných podkladov,“ vysvetlil Daniš.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
26. apríl 2024 15:05