StoryEditor

Slovensko má ďalšiu stranu. Priamu demokraciu

20.06.2013, 15:02
Autor:
TASRTASR

Zlúčením strany Nová alternatíva Slovenska a občianskeho združenia Danubka -- Nová spoločnosť vznikne nový politický subjekt, strana s názvom Priama demokracia (PD). Na dnešnej tlačovej konferencii to vyhlásil predseda PD Gabriel Karácsony.

Túto zmenu odsúhlasil v soboru 15. júna kongres Novej alternatívy Slovenska, ktorá nadväzuje na činnosť strany Liga. O registráciu zmeny názvu strany a nových stanov chce Karácsony požiadať na ministerstve vnútra v pondelok 24. júna. "V registri strán tieto zmeny ešte nie sú zachytené. Podáme to v pondelok," povedal Karácsony, ktorý neočakáva komplikácie pri registrácii zmien.

Nová strana chce podporovať uplatňovanie priamej demokracie tak vo vnútrostraníckom živote, ako aj v spoločnosti. V menovej politike chce PD presadzovať rozpustenie eurozóny. "Dosť ľudí si je vedomých, čo je euro, ako funguje a kto ním vládne. Štát, ktorý nevládne vlastnou menou, vlastne nevládne," vyhlásil Karácsony.

Priama demokracia chce presadzovať aj zníženie daňového zaťaženia a zjednodušenie sociálneho systému. "Chceme zaviesť systém nepodmieneného základného príjmu pre každého občana a tým zrušiť všetky druhy dôchodkov a podpôr," konštatuje sa v tlačovom vyhlásení PD.

Predseda Priamej demokracie rokoval o spolupráci s viacerými predstaviteľmi politických strán, či už Obyčajných ľudí a nezávislých osobností, alebo Slobody a Solidarity, konkrétnu dohodu však nedosiahol. Ďalších politikov oslovil listom. "Pán Karácsony, a vy si myslíte, že ste zjedli múdrosť sveta?" reagovala podľa jeho slov na list jednou vetou Anna Belousovová (Národ a Spravodlivosť).

Aj preto v PD dnes nie sú všeobecne známe osobnosti, strana tvrdí, že ju tvoria "vzdelaní a rozhľadení ľudia z rôznych oblastí spoločnosti, s rôznym stupňom vzdelania a rôznych vekových kategórií".

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
14. apríl 2024 11:48