StoryEditor

Reportáž HN: „Proste treba niečo zmeniť, tak sme volili Kotlebu“

24.11.2013, 23:00
V obci Polomka na Horehroní získal extrémista až 82 percent hlasov. Zdolal tak Vladimíra Maňku.

Druhé kolo volieb dopadlo na Horehroní presne naopak ako sa väčšina nádejala. V prvom kole tu extrémista Marian Kotleba vyhral iba niekde, aj to tesne. Teraz valcoval všade. V Polomke v Banskobystrickom kraji ho volilo neuveriteľných 82 percent ľudí. Známky agitácie politikov by ste tu ale hľadali márne. V celej obci je vylepený jediný roztrhaný plagát kandidátov na župných poslancov za stranu NOVA. Kotleba si dedinu získal bez toho, aby si ju akokoľvek počas kampane všimol.


Dedinčania sa sťažujú na Rómov. Tí sú sústredení najmä v osade na druhej strane Hrona.

Apel pre tých „tam hore“

Ľudia v uliciach nemajú problém priznať, že ho volili. Keď však príde na meno, to nechce prezradiť nikto. „Nejde o to, že by si ľudia mysleli, že ako župan môže pomôcť,“ vysvetľuje starší pán. „Proste treba niečo zmeniť,“ vraví. Jeho hlas pre Kotlebu má byť apelom pre všetkých „tam hore“.

Dedinčania sa sťažujú na Rómov. Tí sú sústredení najmä v osade na druhej strane Hrona. Hromady odpadkov sú nahádzané priamo do potoka. Z troch tisícov obyvateľov obce je podľa miestnych vraj tretina Rómov. „Iba zhruba 450,“ upresňuje starosta Ján Lihan.

„Toto je hladová dolina. Tu všetci robia za minimálnu mzdu,“ vraví staršia žena, ktorá pracuje ako predavačka v potravinách za 290 eur mesačne. Cez pootvorené okno jej bytu vysvetľuje, že vládny Smer-SD dal veľa sľubov ako vyrieši nezamestnanosť. Ostalo však iba pri nich. „Môj muž preto nedávno vystúpil zo strany,“ hovorí.

Cestovanie za prácou

V Polomke je zhruba 18 percentná nezamestnanosť, z Rómov nepracuje takmer nikto. V bývalom drevárskom podniku nemecký investor zamestnáva aktuálne 120 ľudí. Druhým najväčším zamestnávateľom je obec, ktorá tu prevádzkuje obchod a stavebný podnik. Za prácou tak treba cestovať.

„Šlo by to, len keby sme nedotovali Rómov,“ vysvetľuje mladší muž, ako sa mu darí v podnikaní. Voliť nebol, hlas by však bez zaváhania dal Kotlebovi. „Hádam poskupuje aj tu pozemky, ako v Krásnohorskom podhradí,“ ukazuje na rómsku osadu.

Výnimkou je čerstvo zateplená a zmodernizovaná základná škola. Veľká reklamná tabuľa na vedľajšej bytovke hlása, že Európska únia financuje v dedine vysokorýchlostný internet pre 250 domácností zdarma.

„Stačilo by, keby mali Rómovia možnosť pracovať,“ presviedča predavačka s tým, že ide o pracovitých ľudí. Iní v dedine však majú s pozitívnou diskrimináciou tejto komunity problém. Prekáža im už aj to, že rómske deti majú vďaka ministerstvu školstva pomôcky zadarmo, alebo dotovanú stravu v školskej jedálni. „Iní rodičia musia platiť všetko,“ neskrýva nespokojnosť starší Polomčan.

Nová parlamentná strana

V rámci kampane sem neprišiel ani doterajší župan Vladimír Maňka. Ten sa podľa starostu neukázal ani raz za uplynulé štyri roky. Smer si v Polomke robil kampaň tak, že v miestnom rozhlase bežalo jeho agitačné cédečko.

„Neriešenie našich problémov na všetkých úrovniach,“ tak vidí dôvod víťazstva Kotleba starosta Lihan. Do budúcnosti nehľadí s optimizmom. „Mám dojem, že toto je nová parlamentná strana,“ veští budúcnosť Koltebovej Ľudovej strane Nové Slovensko.

01 - Modified: 2005-09-26 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Microsoft žne úspechy už 30 rokov
01 - Modified: 2022-05-06 08:26:30 - Feat.: - Title: Nové pravidlá pri nehode: Čo novela zmení pre slovenských vodičov? 02 - Modified: 2022-05-02 15:04:15 - Feat.: - Title: Kotlebu jednohlasne opäť zvolili za šéfa ĽSNS. Strana označila stratu jeho mandátu za protiústavnú 03 - Modified: 2022-04-26 14:58:59 - Feat.: - Title: Kotleba sa iba tvári, že nechápe Ústavu 04 - Modified: 2022-04-26 12:16:27 - Feat.: - Title: Kotleba sa márne snažil dostať do parlamentu, na vrátnici ho otočili 05 - Modified: 2022-04-26 15:05:28 - Feat.: - Title: Kotlebovi nepomohlo ani dobýjanie sa do parlamentu. Definitívne skončil aj klub ĽSNS
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 13:39