StoryEditor

Kotlebovi tlieskali stovky extrémistov. Ľuďom chce ukázať pravdu (živý prenos)

11.07.2015, 15:09
Extrémisti sa stretli na druhom proteste proti imigrantom a islamizacii Európy.


Snímka: HN/Peter Mayer

od vyslaného redaktora HN Martina Sliza

V poradí druhý protest proti imigrantom a islamizácii Európy, ktorý sa tento raz konal v Žiline, začal, oproti tomu bratislavskému, s omnoho skromnejšou účasťou. Pred začiatkom samotného zhromaždenia na žilinskom Námestí Andreja Hlinku postávalo pred pódiom okolo dvesto zväčša mladých mužov s krátkym zostrihom a tetovaniami. Postupne sa dav zväčšoval a mladých radikálov doplnili aj staršie ročníky, podľa tričiek išlo najmä o obdivovateľov Ruska a jeho prezidenta Vladimíra Putina.

Protest proti imigrantom organizátori začali slovenskou hymnou. Samotné prejavy rečníkov sa niesli v protiimigranstkom a protiamerickom duchu. Marián Magát z organizácie Vzdor Kysuce prišiel s teóriou, že imigrantom za cestu do Európy platí Západ. A našiel aj dôvod. „Potrebujú zničiť našu históriu, kultúru a naše gény,“ myslí si Magát.

Do zhromaždenia zasiahol aj ľavicový aktivista Robert Mihály. S pokrikom „Hanba fašistom!“ vybehol medzi extrémistov. Tí sa na neho okamžite vrhli a začali ho násilne pacifikovať. S rozbitým čelom ho napokon odovzdali príslušníkom mestskej polície.

Vrcholom podujatia bolo vystúpenie banskobystrického župana a volebného lídra Ľudovej strany Naše Slovensko Mariana Kotlebu. „Želám vám pekný biely deň,“ začal Kotleba svoje vystúpenie. Zopakoval, že nesmieme prijať žiadnych imigrantov a zároveň vyzval, aby ľudia nevolili ani strany, ktoré hlasovali v parlamente za dobrovoľné prijatie utečencov. Spomenul, že takéto zhromaždenia sa budú konať aj v ďalších krajských mestách a nezabudol niekoľkokrát spomenúť blížiace sa voľby.

Extrémisti svoje zhromaždenie zakončili hymnou vojnového Slovenského štátu Hej Slováci. Asi o pol piatej sa rozišli.

Niektorí z nich zamierili na neďaleké Mariánske námestie, kde sa konala protiakcia, V úzkej uličke, ktorá viedla na námestie, boli pripravení ťažkoodenci a aj policajná jazda. Na samotnom námestí prebiehal koncert. Pár extrémistov obchádzalo zhromaždenie, väčšina si však posadala do neďalekých podnikov a sledovala akciu. Partia mladých národovcov sa vybrala aj priamo smerom k prebiehajúcemu koncertu, mestskí policajti im však zatarasili cestu a vrátili ich naspäť.

K potýčkam nedošlo ani na proteste proti Kotlebovcom.

Kotlebovi tlieskali stovky extrémistov. Ľuďom chce ukázať pravdu (živý prenos) 16:33 Ukážeme ľuďom, kde je pravda, odkazuje Kotleba "Budeme protestovať aj naďalej, aby sme ľuďom ukázali, kde je pravda," povedal na záver svojho prejavu Marian Kotleba. Po jeho vystúpení sa demonštranti začali pomaly rozchádzať, oficiálna časť protestu sa skončila. Podľa našich odhadov sa na ňom zúčastnilo maximálne 500 ľudí, čiže približne desaťkrát menej ako pred tromi týždňami v Bratislave. 16:33 Druhý protest je namierený voči fašistom Neďaleko protestu voči imigrantom sa koná druhé verejné zhromaždenie. To je namierené voči prejavom fašizmu na Slovensku. Ľudia stoja v menších skupinkách a počúvajú hudbu. Je ich približne o polovicu menej, ako na stretnutí extrémnych pravičiarov. 16:25 Petícia proti utečencom Šéf ĽSNS Marian Kotleba vyzval demonštrantov, aby podpisovali petíciu proti príchodu imigrantov na Slovensko. Doteraz sa organizátorom podarilo nazbierať 78-tisíc podpisov. Do konca augusta ich chcú mať 150-tisíc. Následne plánujú predložiť petíciu do Národnej rady, ktorá by sa ňou mala zaoberať. 16:18 Kotleba vie, kto narušil protest Podľa Kotlebu bol narušiteľom dnešnej protestnej akcie známy antifašistický aktivista Róbert Mihály. 16:16 Extrémisti plánujú ďalšie protesty ĽSNS zrejme plánuje protesty aj v ďalších krajských mestách. "Dúfam, že všetky budú takéto vydarené," vyhlásil Kotleba. 16:13 Odpracte si vodné delá, vyzval policajtov Kotleba. Marián Kotleba vyzval policajtov, aby si odpratali svoje vodné delo a pustili na zhromaždenie sanitku, ktorá má prísť pre odpadnuté dievča. My sme si však zatiaľ žiadne problémy nevšimli. Následne povedal, že ak sa dievčine niečo stane, tak pôjdu priamo za ministrom vnútra Kaliňákom. 16:06 Kotleba: Policajti sú na našej strane Kotleba tvrdí, že policajti sú tu len to, aby rozháňali protestujúcich. "Keď sem príde feťák, tak sa oňho museli postarať organizátori, policajti ostali nehybne stáť," povedal. Podľa jeho slov sa však s policajtmi rozprával a 90 percent z nich je na jeho strane a sú tu len z donútenia. 16:04 Kotleba poprial demonštrantom "pekný biely deň" Začalo sa vystúpenie predsedu ĽSNS Mariana Kotlebu. Dav ho privítal s nadšeným potleskom. Kotleba si podobne ako v Bratislave neodpustil pozdrav s rasistickou narážkou: "pekný biely deň". 15:58 "Bude nás to zaujímať, keď niekomu vybuchne bomba alebo nájdeme odrezanú hlavu?" Takýmto preslovom sa prihovoril demonštrantom člen ĽSNS v Čadci František Drozd. 15:51 "My sme tu doma" Davom sa ozýva hokejový pokrik "My sme tu doma." 15:49 Aktivistovi rozbili čelo "Tých fašistov, ktorí ma napadli, ste mali zatknúť," povedal aktivista Róbert Mihály, keď ho odvážali policajti. Mal rozbité čelo.
Snímka: HN/Peter Mayer
15:47 Prvá roztržka na proteste Medzi demonštrantov sa dostal odporca fašistov, ktorý vykríkol: "Hanba fašistom". Následne sa naňho vrhla skupinka asi desiatich demonštrantov, ktorí ho kopali. "Vypadni, ty sfetovaný k...," kričali naňho účastníci protestu.  15:44 "Chcete zmenu? Voľte Kotlebu" Magátov prejav sa mení na politickú kampaň. Na záver svojho rečnenia vyzval demonštrantov, že ak chcú zmenu, nech volia o pár mesiacov Kotlebovu ĽSNS. Obďaleč rozdávajú dobrovoľníci Kotlebov občasník Bystrický kraj aj fotografie župana Kotlebu. 15:40 Island ako pozitívny príklad "Najlepšie funguje spoločnosť, ktorú tvorí jedno etnikum, napríklad Island," uviedol ďalej Magát vo svojom prejave.   15:38 Za všetko môžu západné banky Člen extrémistického hnutia vzdor Kysuce Marián Magát obvinil sionistických oligarchov, že západné banky vytláčajú ľudí zo svojich krajín a tí sú potom nútení utekať zo svojej vlasti. Demonštranti mu zatlieskali. Takisto sa vo svojom prejave zameral na Afričanov. Tvrdí, že práve ľudia z Afriky páchajú podľa štatistík najviac kriminality v Európe. 15:29 V príhovore sa pozdravili "Na stráž" Predseda žilinskej krajskej organizácie ĽSNS otváral svoju reč pozdravom "Na stráž!" 15:26 Demonštranti spievajú hymnu Protest sa oficiálne začína. Účastníci spievajú svorne hymnu. Ešte pred začiatkom ich jeden z organizátorov varoval, že v dave sú policajní provokatéri. "Vyzývam preto všetkých, aby sa zdržali akýchkoľvek násilností. Kto sa ich dopustí, bude označený za provokatéra." 15:23 Námestie strážia policajti Približne dvadsať policajtov stráži vchody na námestie. Atmosféra je zatiaľ pokojná, demonštrantov je tu približne tristo. 15:18 Mladí muži s vyholenými hlavami Účastníci prostestu sú väčšinou mladí muži s nakrátko ostrihanými vlasmi. Niektorí majú oblečené uniformy Ľudovej strany Naše Slovensko, iní majú tričká, ktorými vyjadrujú svoj názor. Napríklad na podporu Putina. 15:10 Extrémisti pribúdajú Extrémisti sa postupne schádzajú na hlavnom námestí v Žiline, kde sa koná protest proti imigrantom. Odhadom sa ich tu zišlo približne dvesto, ďalší stále pribúdajú.
01 - Modified: 2007-07-19 14:45:00 - Feat.: 0 - Title: SR je v rámci EÚ v cenách 95-oktánového benzínu desiata
01 - Modified: 2024-03-08 15:23:46 - Feat.: - Title: Veľvyslanectvo USA varovalo pred hroziacim útokom extrémistov v Moskve. FSB len hodiny predtým zmarila streľbu 02 - Modified: 2024-01-26 07:42:38 - Feat.: - Title: Nemecká ministerka vnútra chce odhaliť finančné prepojenia v extrémistických kruhoch 03 - Modified: 2024-01-11 11:30:00 - Feat.: - Title: VIDEO V Ríme sa hailovalo ako za Mussoliniho. Stovky prívržencov extrémistickej pravice si pripomenuli fašistickú minulosť 04 - Modified: 2023-11-11 15:05:34 - Feat.: - Title: Varšavou pochodujú tisíce poľských nacionalistov 05 - Modified: 2023-10-14 06:14:52 - Feat.: - Title: Moskovský súd rozhodol: Navaľného právnici sú vo väzbe pre podozrenie z účasti v extrémistickej skupine
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
23. apríl 2024 13:47