StoryEditor

SMK a OKS chce za trnavského župana Berényiho

12.09.2013, 17:03
Autor:
TASRTASR

Strana maďarskej komunity (SMK) a Občianska konzervatívna strana (OKS) budú spolupracovať počas nadchádzajúcich volieb do orgánov Trnavského samosprávneho kraja (TTSK). Ich spoločným kandidátom na predsedu TTSK je predseda SMK József Berényi. Na dnešnej tlačovej konferencii o tom informovali predsedovia oboch strán.

Ako uviedol Berényi ešte vo februári, SMK oznámila, že postaví samostatného kandidáta. "Krajská rada a krajský snem sa rozhodol, že nominantom na predsedu TTSK som ja," informoval Berényi s tým, že hneď začal hľadať podporu pre svoju kandidatúru. "Oslovil som najprv OKS, lebo s touto stranou spolupracujeme už dlhšie. V rôznych témach sme našli spoločnú reč," doplnil Berényi.

Podľa predsedu OKS Ondreja Dostála sa strana rozhodla podporiť Berényiho z dvoch dôvodov. Jeden sa týka SMK ako politického subjektu a druhá sa týka Berényiho ako osoby kandidáta. "Za OKS môžem povedať, že my vnímame SMK ako svojho politického partnera a netýka sa to len posledných mesiacov. Vnímame SMK ako legitímnu súčasť pravicovej a pravostredovej politickej scény na Slovensku," uviedol Dostál s tým, že majú k sebe politicky blízko. "Som presvedčený, že ak sa podarí zlomiť etnickú bariéru aj v týchto župných voľbách v Trnavskom kraji a Berényi sa stane županom, tak dokáže pracovať v prospech všetkých obyvateľov Trnavského kraja," dodal predseda OKS.

Dohoda sa týka iba podpory Berényiho ako kandidáta na predsedu TTSK. "Otázka našej kandidatúry vo vzťahu k zastupiteľstvu ešte nie je úplne uzavretá," dodal predseda OKS. Obaja predsedovia taktiež nevylúčili spoluprácu aj v iných voľbách.

Na predsedu TTSK zatiaľ ohlásili kandidatúru doterajší predseda Tibor Mikuš s podporou Smeru-SD, SNS a Strany moderného Slovenska Milana Urbániho, Ivan Uhliarik (KDH) s podporou SDKÚ-DS. Most-Híd na post predsedu navrhuje exministra životného prostredia Józsefa Nagya.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
16. apríl 2024 20:43