StoryEditor

Poslanci sa vzdajú peňazí, ale funkcií nie

05.11.2014, 23:00
Poslanci na viacerých stoličkách dostanú okrem platu už len minimálnu mzdu.

Smerácky poslanec Jaroslav Baška vedie rebríček funkcionárov s najvyšším zárobkom od štátu. Vďaka tomu, že okrem Národnej rady sedí aj v čele Trenčianskej župy, sa jeho zárobok blíži k siedmim tisícom eur. Už po najbližších parlamentných voľbách by však jeho príjem mal poklesnúť o približne tri tisícky.

Vláda totiž včera schválila návrh, podľa ktorého budú poslanci s viacerými funkciami dostávať plat iba za jeden, a to poslanecký mandát. Za zvyšné si pripíšu už iba minimálnu mzdu. Verejnosť sa to dozvedá týždeň pred voľbami miest a obcí.

„Takýto krok je určite pozitívny, hoci by som ho dal aj do súvisu s komunálnymi voľbami,“ okomentoval dianie politológ Tomáš Koziak.

Jeden človek, jedna funkcia

Zaujímavosťou je, že napriek okresaniu príjmu sa poslanci nevzdajú svojich funkcií. Práve na to poukazuje aj Kozák. Tvrdí, že lepším riešením by bolo obmedzenie počtu mandátov, nielen zárobku. „Práca poslancov či primátorov je natoľko vyčerpávajúca a vyžaduje si toľko prípravy, že ak to má niekto robiť dobre, nie je možné, aby popritom zastával aj iné funkcie,“ dodal politológ.

Práve s návrhom jeden človek, jeden mandát, prišlo ešte v lete KDH. Vládny Smer ho však odmietol. Poslanec a tiež primátor Košíc Richard Raši (Smer-SD) to zdôvodnil tak, že sám ako poslanec môže východoslovenskej metropole pomáhať efektívnejšie ako len primátor. Ako sa stalo napríklad pri riešení ťažby uránu pri Košiciach.

Podporujú charitu

Keďže mestá či VÚC by mali na doterajších výdajoch na platy ušetriť, podľa Smeru budú môcť tieto peniaze zužitkovať na svoj rozvoj. Raši odhadol, že mesačne takto samosprávy ušetria od tisíc až do 2600 eur. Sám preto prijatie podobného zákona aj inicioval. A problém s nižším zárobkom by nemal ani Jozef Valocký (Smer-SD), hoci sám by po novom prišiel o plat riaditeľa nitrianskej nemocnice.

Pravda však je, že viacerí multifunkcionári sa dobrovoľne vzdávali časti platu už dosiaľ. Baška venuje svoj poslanecký plat pravidelne na charitu. O podobných príspevkoch hovorí aj Pavol Frešo či Juraj Blanár, hoci ten nespresnil, kam presne prispieva.

Ak zákon odobrí parlament, platiť by mal začať od roku 2016. To znamená, že sa dotkne až funkcionárov zvolených v najbližších parlamentných voľbách. Smer to zdôvodnil tak, že chce dať kandidátom možnosť rozhodnúť sa, či majú záujem o viacero funkcií aj za nových podmienok.

V Česku ide o evergeen

Problém s kumulovaním platov verejných funkcionárov rieši aj Česko. Podobne ako to bolo dosiaľ u nás, zatiaľ tam neexistuje žiadne obmedzenie počtu funkcií na jedného človeka či jeho príjmu. „Táto téma sa stala jednou z politických evergreenov, o ktorých sa stále hovorí, no nikdy sa žiadne opatrenie nepresadí,“ povedal pre HN český politológ Jiří Pehe. Najviac kritizovanou kombináciou je u našich susedov práca poslanca a hejtmana. Riešenie v súčasnosti sľubujú miestni sociálni demokrati, hoci aj tí zatiaľ v názoroch nie sú jednotní. Na straníckej úrovni hovoria o podobnom riešení ako u nás, a to obmedziť príjmy za viaceré funkcie, teda nie o priamom zákaze kumulovania postov.

01 - Modified: 2006-12-12 20:34:13 - Feat.: 0 - Title: Vízia 2025: Dovoz ľudí z Ukrajiny
01 - Modified: 2024-04-18 07:17:07 - Feat.: - Title: Poslanci začali rokovanie návrhom na zmeny v zložení výborov 02 - Modified: 2024-04-14 09:10:00 - Feat.: - Title: Poslancov čaká stobodový program vrátane odstrelu medveďov a odvolania Šimkovičovej. O čom budú rokovať? 03 - Modified: 2024-04-10 11:11:16 - Feat.: - Title: NIE znamená NIE. Česi schválili redefiníciu znásilnenia, pomôže obetiam trestných činov 04 - Modified: 2024-04-03 16:30:55 - Feat.: - Title: "Hrozby pre Slovensko." Poslanci sa nezhodujú, či bolo zvolanie bezpečnostnej rady opodstatnené 05 - Modified: 2024-03-04 10:05:06 - Feat.: - Title: Veľký zlom v reálnych platoch Slovákov. Dvojročný prepad sa zastavil, zárobky rástli najrýchlejšie za 19 rokov
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 15:10