StoryEditor

Fico je dobrý rečník, jeho útoky ma však neznechutia

17.03.2014, 08:14
Kiska, ktorý postupuje do druhého kola volieb, v rozhovore pre HN odpovedá, prečo sa rozhodol podať trestné oznámenie na Fica.

Na Roberta Fica ste v prvom kole volieb stratili len štyri percentá. Píšete si už inauguračný prejav?
Určite nie. Začíname od začiatku. Teraz je stav 0 : 0. Mojím cieľom je byť dobrým kandidátom aj pre voličov tých kandidátov, ktorí do druhého kola nepostúpili.

S akou taktikou doň idete?
Nepoužívam tradičné bojové praktiky politikov. Idem s tým, čo je za mnou a čo hovorím už dva roky. Že som človek, ktorý rozumie ekonomike, ale rozumie aj tomu, ako tu nefunguje zdravotníctvo a sociálny a vzdelávací systém.

Premiér v predvolebných diskusiách spomínal, že sa proti vám môžu objaviť nejaké dôkazy. Vy ste zas vyšli s tým, že chcete naňho podať trestné oznámenie. Nechcete ho ním len zastrašiť?
Nie. Som presvedčený, že Robert Fico by nemal zneužívať svoju funkciu. Osobitne premiér by nemal krivo osočovať a používať urážlivé slová. Takže to trestné oznámenie určite podáme a verím, že si premiér uvedomí, že nemôže len tak kdekoho na Slovensku urážať.

Na druhej strane vám vyčítali, že len opakujete stále tie isté frázy namiesto toho, aby ste pohotovo vrátili úder. Ste skutočne pripravený na Fica reagovať?
Premiér stále používa frázy ako sociálne istoty, no nenapĺňa ich a ľudia mu už absolútne neveria. Tým, že je v politike 22 rokov, je určite lepší rečník, no mňa jeho útoky neznechutia. Mám energiu ľudí, s ktorými som sa rozprával na svojich predvolebných stretnutiach, a myslím, že už je aj vidieť, že sa brániť viem a bojovať budem.

Ste však pripravený bojovať päť rokov?
Úlohou prezidenta nie je vyvolávať ďalšie rozpory. Myslím, že parlament máme už dosť rozhádaný. Takto úlohu prezidenta určite nevidím. Ale ak vláda alebo parlament bude robiť kroky, s ktorými nebudem súhlasiť, ako prezident, ktorý chce stáť za ľuďmi, sa postavím a jasne veci pomenujem.

V hoteli Devín, kde ste čakali na volebné výsledky, bol aj Daniel Lipšic (NOVA). Medzi novinárov neprišiel. Pozývali ste ho k sebe alebo prišiel sám?
Už pred voľbami mi prejavoval svoju verejnú podporu, a keď bolo jasné, že som postúpil do druhého kola, tak sa mi ozval a ja som ho veľmi rád privítal.

Naozaj sa s vami neprišiel porozprávať o budúcej spolupráci?
Nie, nič za tým netreba hľadať.

Premiér si po voľbách plánuje na tri dni vyložiť svoju boľavú nohu. Čo plánujete vy?
Vyložiť si obe nohy. (smiech)

A v prípade, že nastúpite do prezidentského úradu? Asi nebudete sedieť s vyloženými nohami.
V prvom rade by som otvoril úrad ľuďom, aby vedeli, že prezident tam prišiel kvôli nim.

Ak nevyhráte, zostanete politicky aktívny?
To teraz neriešme. Máme dva týždne. Riešme tento súboj. Určite budem robiť to, čo som si pred ôsmimi rokmi predsavzal, keď som odpredal svoje firmy – budem pomáhať ľuďom.

To môžete aj ako politik. Stále teda hovoríte radikálne nie založeniu novej politickej strany?
Absolútne o tom teraz neuvažujem.

Čo hovoríte na nízke volebné výsledky nielen Roberta Fica, ale napríklad aj Pavla Hrušovského či Jána Čarnogurského?
Nie som politológ. Nechal by som na nich, aby zanalyzovali, čo sa udialo, že mali toľko percent hlasov, koľko mali. Ja sa môžem len poďakovať viac ako 450-tisíc ľuďom, ktorí mne prejavili dôveru, a vyzvať aj všetkých ostatných, aby prišli voliť v druhom kole.

01 - Modified: 2006-03-01 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Treba chrániť psov aj mačky
01 - Modified: 2024-04-10 15:09:30 - Feat.: - Title: Bývalý manažér Trumpovej firmy ide opäť do väzenia, tentoraz za krivú výpoveď 02 - Modified: 2024-04-07 13:19:26 - Feat.: - Title: Pellegrini chce po skončení vojny rokovať aj s Ruskom. Tam už píšu o mierových rozhovoroch v Bratislave 03 - Modified: 2024-04-07 13:31:17 - Feat.: - Title: Saková v zmanipulovanej fotke ukrajinského vojaka nevidí problém. Prezradila, kto sa môže stať novým predsedom parlamentu 04 - Modified: 2024-04-07 13:35:51 - Feat.: - Title: GALÉRIA Internet reaguje na výsledok prezidentských volieb. Gery v prezidentskej záhrade a víťaz, ktorý ani nekandidoval 05 - Modified: 2024-04-07 11:50:53 - Feat.: - Title: Víťaz prezidentských volieb má dilemu. Kto nahradí Petra Pellegriniho a bude novým predsedom Hlasu?
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
25. apríl 2024 22:21