StoryEditor

Smer chystá poistku proti Harabinovi

09.02.2014, 23:00

Vládna strana Smer-SD chystá poistku proti šéfovi Najvyššieho súdu Štefanovi Harabinovi. Po tom, ako sa rozhodli oddeliť funkcie predsedu Najvyššieho súdu a predsedu Súdnej rady, sa chystajú opatrenia aj pri voľbe šéfa rady. Po novom budú musieť členovia Súdnej rady vybrať spomedzi seba až dvoch kandidátov na tento post. Podľa prvej alternatívy z dielne ministerstva spravodlivosti by z nich vybral a vymenoval jedného prezident.

Prezident alebo súd

„Druhá alternatíva upravuje ústavný postup, pri ktorom členovia Súdnej rady opäť navrhujú zo svojho stredu dvoch kandidátov. A o predsedovi Súdnej rady rozhoduje plénum Ústavného súdu a meno predsedu zverejňuje v Zbierke zákonov,“ predstavil pripravované modely samotný premiér Robert Fico poslancom Národnej rady. Tieto riešenia voľby predsedu Súdnej rady nám potvrdili aj na ministerstve spravodlivosti, kde sa sami odvolali na slová premiéra. „Pripravované zmeny budú predstavené čoskoro,“ potvrdil nám Pavol Kubík z Tlačového oddelenia ministerstva spravodlivosti. K pripravovaným zmenám sa samotný Harabin odmietol vyjadriť. Tomu funkčné obdobie končí v júni tohto roka, zmeny by mali byť dovtedy prijaté. „Najvyšší súd si ako pripomienkové miesto v rámci legislatívneho procesu počká na paragrafové znenie návrhu, potom sa vyjadrí,“ uviedol Maroš Foltány z kancelárie ministra a riaditeľ tlačového odboru.

Zmeny proti Harabinovi

Podľa našich informácií má však výber z dvoch zabrániť tomu, aby sa práve súčasný šéf Najvyššieho súdu mohol stať predsedom Súdnej rady. Na ministerstve spravodlivosti aj na Úrade vlády počítajú s tým, že ktokoľvek sa stane v nastávajúcich voľbách prezidentom, Harabina by do funkcie nevymenoval. Pri druhej alternatíve veria, že aj plénum Ústavného súdu sa v prípade, že jeden z kandidátov by bol Harabin, prikloní k druhému zvolenému kandidátovi. Je totiž známa vojna, ktorú Harabin s Ústavným súdom vedie.

Vládna poistka nestačí

Odborníci varujú, že poistka, ktorú vláda chystá, nie je dostatočná. „V nejakej civilizovanej krajine alebo veľmi vzdialenej slovenskej budúcnosti by tento návrh mohol byť poistkou. V súčasnosti je len súčasťou divadla predvolebnej kampane, ktorým chce premiér vytvoriť dojem, že mu záleží na zlepšení súdnictva,“ domnieva sa šéfka Aliancie Fair Play Zuzana Wienk. Podľa nej väčšinové pozície v Súdnej rade, prezidentskom paláci aj na Ústavnom súde zastávajú ľudia bez rešpektu k princípom právneho štátu a bez morálnych zábran. „Takí ľudia vygenerujú len kandidátov podobných Štefanovi Harabinovi,“ dodala Wienk.

Ani exministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská neverí, že by sa týmto spôsobom podarilo zabrániť Harabinovi dostať sa opäť k funkcii. „Tu je potrebné toho urobiť oveľa viac,“ zdôraznila. Z jej dielne už majú poslanci na stole návrh ústavného zákona, ktorý upravuje spôsob voľby predsedu Najvyššieho súdu a predsedu Súdnej rady. Rovnako ako vláda aj ona je za oddelenie týchto dvoch funkcií. Premiér dokonca naznačil, že je o tomto návrhu ochotný rokovať. „Nikto ma zatiaľ v tejto veci nekontaktoval, takže si počkám,“ povedala Žitňanská. Opozíciu bude vláda k týmto zmenám potrebovať, keďže kompetencie i voľbu upravuje Ústava.

01 - Modified: 2006-01-16 11:11:00 - Feat.: 0 - Title: Moravcová oslávila v pondelok tridsiatku netradične doma
01 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Hovoria im vlci. Aká je agenda mladých smerákov v parlamente? Glücka zaujímajú regióny, Mažgúta kultúra 02 - Modified: 2024-04-10 09:50:25 - Feat.: - Title: Dolinková avizuje intenzívne rokovania o ďalšom dofinancovaní zdravotníctva 03 - Modified: 2024-04-08 14:35:16 - Feat.: - Title: Zistenie HN: Chystá sa politické zemetrasenie? SNS chce otvoriť koaličnú zmluvu, žiada posty Hlasu 04 - Modified: 2024-04-07 00:06:27 - Feat.: - Title: Hlas čaká veľký snem pred inauguráciou. Strana sa nestratí niekde v Smere, tvrdí Šutaj Eštok 05 - Modified: 2024-04-06 23:16:12 - Feat.: - Title: Fico gratuloval Pellegrinimu: Voľby dopadli skvele. Ľudia ukázali, že rozoznávajú, čo tejto krajne hrozí
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 17:43