StoryEditor

Našich maturantov potrápil chyták

12.03.2013, 17:29
Maturitné testy. Na internete kolovali riešenia, podľa ministerstva falošné.

„Z koľkých jazykov prekladal všestranný talent Slovák Šimon Pelár, ktorý preložil desiatky amerických, anglických, či nemeckých autorov?“ Viacerí maturanti včera sadli na lep „záludnej“ otázke z maturitného testu zo slovenčiny, ktorý odštartoval tohtoročné skúšky. „Bol to chyták, človek sa musel zamyslieť, aby sa nepomýlil a v rýchlosti nenapísal, že z troch,“ hovorí študentka Veronika Mifkovičová z Obchodnej akadémie v bratislavskom Ružinove. Správna odpoveď pritom bola dva – angličtina a nemčina.

Populárna úvaha
Veronika a ďalších zhruba 54-tisíc stredoškolákov dnes absolvovalo štvorhodinový maturitný maratón – písali celonárodný test zo slovenčiny a slohovú prácu. Učitelia aj študenti po skončení hodnotili skúšku pozitívne. „Test bol primerane náročný, úlohy boli jednoznačnejšie ako vlani a aj zadania boli vhodné,“ hovorí riaditeľka prievidzského gymnázia Eleonóra Porubcová. Najpopulárnejšia bola ako každý rok úvaha – tentoraz na tému sociálnych sietí.

Falzifikát na webe
„V ranných hodinách koloval na internete falzifikát kľúča správnych odpovedí, ktorý bol zrejme dielom nejakého žiaka, pretože v ňom bolo niekoľko gramatických chýb,“ informovala HN Romana Kanovská, riaditeľka Národného ústavu certifikovaných meraní vzdelávania, ktorý skúšky pripravuje. Maturity podľa nej prebiehali podľa plánu, učitelia žiadali ústav len o konzultácie a potvrdenie spôsobu hodnotenia niektorých úloh. Riaditeľ bratislavského gymnázia sv. Františka Ján Horecký však HN upozornil na sporné zadanie jednej úlohy „Žiaci mali nájsť v texte tri slová s rovnakým slovným základom a jeden žiak našiel slová, ktoré neboli v kľúči správnych odpovedí, no jeho odpoveď splnila zadanie, takže to budeme pripomienkovať,“ dodal. Dnes čaká maturantov test a sloh z cudzieho jazyka.

 

Test zo Slovenského jazyka a literatúry 

 

 

 

Kľúč k testu zo Slovenského jazyka a literatúry 


Zdroj dokumentov: http://matura.stuzkova.eu/maturita

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 10:53