StoryEditor

Kiskov odkaz Ficovi: stop rušeniu poplatkov u lekárov

04.03.2015, 23:00
Prezident nepodpísal zákon, ktorým sa mal zrušiť aj poplatok za prednostné vyšetrenie u lekára.

Vláda Roberta Fica má ďalšiu možnosť prehodnotiť poplatky u lekára. Prezident Andrej Kiska jej vrátil zákon, ktorým ich zrušila. Medzi nimi aj poplatok za prednostné ošetrenie. Tento krok vyvolal vo verejnosti nespokojnosť, lebo mnohí pacienti túto spoplatnenú službu radi využívali. Prezident na jednej strane uznal, že za vysedávaním v čakárňach je zlý manažment pacienta. Podľa jeho slov „objednávanie pacientov na vyšetrenie na konkrétny čas bez ohľadu na ich sociálne postavenie, finančné možnosti, miesto bydliska a druh choroby by malo byť samozrejmosťou“. Na druhej strane protesty lekárov aj nespokojnosť verejnosti ho prinútili nájsť dôvod, pre ktorý by zákon nepodpísal. Tým dôvodom je starší nález ústavného súdu, podľa ktorého poplatky u lekára za rôzne služby nie sú súčasťou „bezplatných“ zdravotníckych výkonov, a preto môžu byť spoplatnené. Vláda ich však zahrnula pod zdravotné výkony.

„Sme presvedčení, že prijatie novely zákona v pôvodnej podobe by bolo hrubým a ekonomicky nedomysleným zásahom do rovnováhy ekonomických vzťahov úhrady zdravotnej starostlivosti,“ myslí si šéf Slovenskej lekárskej komory Marián Kollár. Podľa prezidenta Asociácie súkromných lekárov Ladislava Pásztora by zrušenie poplatkov pre lekárov znamenalo výpadok až 20 miliónov eur ročne. Ministerstvo zdravotníctva si však za zákonom stojí. „Rozhodnutie prezidenta si preštudujeme a oboznámime sa s dôvodmi, ktoré ho viedli k tomuto kroku,“ povedala hovorkyňa rezortu Martina Šoltésová. O novele bude opätovne rozhodovať parlament.


Čítajte aj: Ktoré zákony už prezident odmietol


V praxi to znamená, že o zákone bude rokovať opätovne parlament. Dnes platí, že keď sa chcete objednať k lekárovi na konkrétny čas, zaplatíte v ambulancii od troch do 15 eur.

Parlament však v polovici februára schválil novelu zákona, ktorá počíta so zrušením poplatkov za prednostné vyšetrenie od 1. apríla. Toto rozhodnutie prišlo nečakane na návrh poslanca Smeru a šéfa Žilinského samosprávneho kraja Juraja Blanára. „Z množstva podnetov od pacientov, ktoré podali na náš úrad, sa týmto odstráni diskriminácia a delenie pacientov,“ argumentoval pred časom žilinský župan. Blanár tvrdí, že ľudia trávili v čakárňach veľa času. Predbiehali ich totiž pacienti, ktorí sa objednali na konkrétnu hodinu.

Proti odklepnutému zákonu sa zdvihla vlna nevôle. Analytici upozorňujú, že niektorí pacienti sa aj tak budú snažiť dostať sa k lekárovi prednostne a využijú preto iné formy, než doteraz legálne poplatky. Odborníci dokonca spísali aj otvorenýlistprezidentovi Andrejovi Kiskovi s tým, aby zákon nepodpísal. Odpor vyjadrili aj samotní lekári spolu s pacientmi. „Keď sa teraz nebudem môcť objednať k lekárovi na presný termín a budem musieť sedieť hodiny vedľa ľudí s chrípkami či črevnými virózami, tak ma asi trafí, šľak‘,“ povedala Bratislavčanka Michala Chlebíková.

Ministerstvo zdravotníctva pod vedením Viliama Čisláka napriek tomu tvrdí, že novinka je v prospech pacientov. Podľa rezortu má priniesť väčšiu transparentnosť do vzťahov medzi pacientom a lekárom.

01 - Modified: 2007-04-02 06:08:00 - Feat.: 0 - Title: Britský vojak tvrdí, že námorníkov zajali v iránskych vodách
01 - Modified: 2024-04-18 15:00:32 - Feat.: - Title: Druhá fáza zatvárania pohotovostí sa blíži. V hre je stále aj skrátenie ordinačných hodín 02 - Modified: 2024-04-18 09:04:52 - Feat.: - Title: Poliklinika Břeclav s. r. o. 03 - Modified: 2024-04-18 07:08:26 - Feat.: - Title: Pacientom hrozia poplatky. "Zajacovky" by obmedzili návštevy lekára, v ich počte sme lídrom v únii 04 - Modified: 2024-04-16 13:30:05 - Feat.: - Title: Zdaňovať sa budú aj elektronické cigarety. Analytik to víta, jednu kategóriu by však zdanil výraznejšie 05 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Identifikácia zdravotníckych pomôcok UDI – časté chyby pri implementácii
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 01:35