StoryEditor

Černáka odsúdili za vraždu Imricha Oláha. Až na tretíkrát

12.01.2016, 13:26
Autor:
TASRTASR

Až na tretí raz Okresný súd (OS) v Banskej Bystrici odsúdil dnes bývalého bossa banskobystrického podsvetia Mikuláša Černáka v kauze starej vraždy Imricha Oláha, ku ktorej došlo pred vyše 18 rokmi.

Ten istý senát, ktorý ho spod obžaloby už dva razy oslobodil, ho teraz uznal vinným z trestného činu vraždy spáchanej formou spolupáchateľstva, trest mu však neuložil. Černák si v súčasnosti odpykáva doživotný trest vo väzení s najprísnejším stupňom stráženia v Ilave. Podľa súdu je dostatočný.

Dnešné pojednávanie sa na žiadosť obžalovaného uskutočnilo v jeho neprítomnosti. Vo svojom písomnom vyjadrení však konštatoval, "že mu je jasné, že ho za každú cenu musia odsúdiť".

OS v Banskej Bystrici ho totiž spod rovnakej obžaloby už dva razy oslobodil, keďže sa nepodarilo jednoznačne dokázať, že sa na vražde Oláha podieľal. Odvolací súd mu po oslobodzujúcich rozsudkoch zakaždým vrátil kauzu späť. Naposledy nižšiemu súdu neprikázal vykonať ani žiadne dôkazy. OS sa dnes napokon stotožnil s právnym názorom krajského súdu.

"Tento rozsudok považujem za nezákonný, nesprávny. Vlastne krajský súd vopred určil, ako má okresný rozhodnúť. Podotýkam, že neodzneli žiadne nové dôkazy a neboli ani zopakované už vykonané dôkazy, ktoré by OS nútili rozhodnúť iným spôsobom než predtým," reagovala po odsudzujúcom verdikte obhajkyňa Mikuláša Č. Katarína Pastorková.

Podľa nej nebolo jednoznačne preukázané a vyplynulo to aj z predchádzajúceho dokazovania, že jej klient sa podieľal na skutku tak, ako tvrdila obžaloba. Keďže po vykonanom dokazovaní vznikli dôvodné pochybnosti, súd mal v rámci obvyklej právnej zásady rozhodnúť v prospech obžalovaného.

Ako Pastorková dodala, s tými sa však odvolací súd vôbec nevysporiadal a opačne vyhodnotil dôkazy bez toho, aby ich opätovne vykonal alebo nariadil nejaké iné, ktoré by odôvodňovali dnešné rozhodnutie.

Rozsudok nie je právoplatný, obžalovaný sa vyjadrí v zákonom stanovenej lehote.

Prokurátorka a obhajkyňa odmietli dnes komentovať, či toto rozhodnutie o vine môže priťažiť Černákovi pri možnom podmienečnom prepustení o niekoľko rokov.

Podľa obžaloby Mikuláš Černák mal spolu s komplicmi zavraždiť Imricha Oláha v roku 1997 v sídle svojej niekdajšej firmy v Banskej Bystrici. Uškrtili ho káblom od počítača. Motívom vraždy mala byť obava, že Oláh chystá likvidáciu Mikuláša Č. Jeho kostrové pozostatky polícia objavila až v októbri 2005 pri Hrochoti v okrese Banská Bystrica.

 

01 - Modified: 2008-01-05 13:29:00 - Feat.: 0 - Title: Z vraždy dvoch Rumuniek v Ríme je podozrivý ich krajan
01 - Modified: 2024-04-05 07:34:20 - Feat.: - Title: Sudcovia sa zastali kolegov, ktorých kritizoval Fico. Hovoria o nátlaku a žiadajú ospravedlnenie 02 - Modified: 2024-03-18 13:08:02 - Feat.: - Title: Sedem ľudí z protidrogovej policajnej akcie Rybár vzali do väzby 03 - Modified: 2024-03-18 11:37:25 - Feat.: - Title: Slovensku hrozí, že príde o 300 miliónov eur z plánu obnovy, priznal minister Susko 04 - Modified: 2024-03-12 08:58:11 - Feat.: - Title: Pokračuje súdny proces v kauze, kde čelí obžalobe aj Zoroslav Kollár 05 - Modified: 2024-03-10 09:43:04 - Feat.: - Title: Slafkovského dve asistencie nestačili, Montreal prehral s Torontom. Černák sa zrani
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
23. apríl 2024 15:46