StoryEditor

Nový premiér by mal dať ponuku na koalíciu

Robert Fico (na snímke), kandidát Smeru-SD, pred druhým kolom prezidentských volieb pre HN.

V prvom kole volieb ste získali 28 percent. Očakávali ste viac?
Čakal som, že môj výsledok bude okolo 30 percent, preto nie som sklamaný a som veľmi rád, že ma nepostihol fenomén favoritov volieb ako pána Fischera alebo pána Kukana. To, čo sme očakávali a chceli vyhrať prvé kolo volieb, sa stalo. Uvedomujem si, že ľudia prvému kolu volieb nevenujú až takú pozornosť ako druhému kolu. Okrem toho je evidentné, že si aj mnohí voliči Smeru povedali, že až druhé kolo bude rozhodujúce.

Predsa len ten náskok ste nemali taký, ako ukazovali prieskumy verejnej mienky pred prvým kolom.
Ja som prieskumom nikdy neveril a nikdy ich nekomentoval.

Ale vy sám ste na tlačovej konferencii povedali, že vám neprišlo voliť okolo 300- až 350-tisíc voličov. Z čoho ste vychádzali?
Z našich analýz, pretože my vieme, akou silou disponuje Smer, ale znovu je to štandardné, úplne normálne podcenenie prvého kola. Je teraz našou povinnosťou v štábe, aby sme ľudí naštartovali a ľudí mobilizovali.

Nepodcenili ste ho tak trochu aj vy, práve tým, že mobilizácia z vašej strany nebola až taká veľká, ako u vašich súperov?
Ako môže prvé kolo podceniť niekto, kto vyhrá.

Ale ten počet, že 300-, 350-tisíc voličov vám ostalo doma, ste povedali vy.
Ešte raz. Vyhral som prvé kolo? Vyhral.

Vyhrali ste prvé kolo, to vám nikto neberie. Ale bude to stačiť aj do druhého kola?
To ja neviem, to povedia ľudia.

Čo hovoríte na to, že sa s vami do druhého kola dostal človek, ktorého voliči nepoznajú z politiky, nie je im známy ako politik a skúsení politici zostali za dverami? O čom to svedčí v spoločnosti?
Ja by som to takto vôbec nevidel. Pán Kiska vrazil do kampane obrovské peniaze, kampaň robí dlhodobo. Začal zneužitím charity, potvrdil to aj jeho spoločník a svedok zo svadby. Takže on nie je až taký neznámy. Je to človek, ktorý z hľadiska mena bol veľmi spoločensky známy. Horšie je, že o ňom nič nevieme a všetko to, čo vychádza na povrch, je veľmi zlé a škaredé.

Ale je určite menej známy ako Procházka alebo Kňažko. Napriek tomu postúpil on.
Pán Kiska je minimálne taký známy v spoločnosti ako je pán Procházka.

Po prvom kole ste odštartovali ostrú antikampaň voči Andrejovi Kiskovi...
Ja? Žartujete? Akú antikampaň?

Začali ste zverejňovať informácie o ňom, ktoré ho vykresľujú v negatívnom svetle...
A prečo?

No prečo?
Žartujete, nie? Ráno po prvom kole namiesto toho, aby mi zablahoželal, tak povedal, že podá na mňa trestné oznámenie kvôli tomu, že o ňom tvrdím, že má kontakty na scientológov, že má pochybné podnikanie a že zneužil charitu na prezidentskú kampaň. Čiže to, čo rozprávam ja, je reakcia na trestné oznámenie. Ak má niekto hovoriť o antikampani, tak to som ja. Choďte sa pozrieť, koľko je bilbordov po Slovensku proti mne, pozrite sa, ako vyzerá sociálna sieť. Ja iba reagujem na útok pána Kisku, ktorý povedal, že ma chce zažalovať na súde. Dávam konkrétne dôkazy. Spochybnil pán Kiska jeden z dôkazov, čo sa týka jeho kontaktov na scientológiu? Nespochybnil. Spochybnil jeden z dôkazov, ktorý som predložil o tom, ako klamali jeho firmy ľudí, ktorí si brali úvery na hranici úžery? No nespochybnil.

Takže keby Kiska neohlásil to trestné oznámenie, kampaň by vyzerala inak?
Nerobil by som to. Načo? Veď verejnosť o ňom vie, kto je, čo je.

Odkiaľ čerpáte všetky informácie, ktoré o ňom máte?
Z verejných zdrojov.

Môžete vylúčiť, že využívate informácie z tajných služieb?
Jasné, ja som celý štát nasadil proti pánovi Kiskovi. Samozrejme, že to vylučujem.

Vy ste opakovane na tlačovej konferencii povedali, že scientológovia sú bezpečnostným rizikom pre štát. V čom konkrétne?
Sekta scientológov má nadnárodný charakter, predovšetkým je to vymývanie mozgov, mocenské ambície, peniaze. Duchovný rozmer je niekde úplne na konci. Takáto spoločnosť vždy spolupracuje s ľuďmi a má členov, ktorí sú bohatí a postupne ich nastrkávajú do rôznych pozícií. Bezpečnostné riziko spočíva v tom, že informácie, ktoré scientológ získava, odovzdáva sekte, aby ich ona použila na posilnenie svojich mocenských pozícií. Ak by Kiska dnes požiadal o bezpečnostnú previerku, tak ju nedostane. Ja mám kolegov na Úrade vlády na úrovni riaditeľa odboru, ktorý musí mať bezpečnostnú previerku. Pán Kiska keby teraz o ňu požiadal, tak ju nedostane. Ale chce byť prezidentom a z tejto pozície sa oboznamovať z najprísnejšími dokumentmi vrátane armády, spravodajských informácií a všetkých ostatných. Mám právo povedať, že Kiska predstavuje bezpečnostné riziko pre krajinu.

Prezident však nemusí mať bezpečnostnú previerku. Oboznamovanie sa s utajovanými skutočnosťami mu vyplýva z funkcie...
To som ja nepovedal. Ja len hovorím, že ak by nemohol robiť riaditeľa odboru na Úrade vlády, tak ako môže robiť prezidenta.

Dá sa nejakým spôsobom zabrániť tomu, aby sa Kiska oboznamoval s utajovanými skutočnosťami?
Nezaoberal som sa touto otázkou, ale ak to tak bude, tak sa tým budeme určite zaoberať.

Znamená to, že budete uvažovať nad tým, že by ste mu oklieštili tieto právomoci v prípade, že sa dostane do paláca?
Ja to nechcem komentovať.

Je to dôležité.
Pre mňa je veľmi nebezpečné, že informáciami, ktoré sa týkajú štátneho tajomstva, sa bude zaoberať človek, ktorý by nedostal bezpečnostnú previerku. Riešme to potom, keď sa tam dostane.

Čiže budete sa tým zaoberať?
Znovu opakujem. Pre mňa je problém, že prísne tajnými dokumentmi bude disponovať človek, ktorý má kontakty na scientológiu a ktorý by nedostal bezpečnostnú previerku. Ak sa tam dostane, tak sa to bude riešiť.

Snažíte sa týmto spôsobom presvedčiť konzervatívnych voličov na Slovensku, aby ho nevolili?
Ak dovolíte, stratégia mojej kampane je z taktických dôvodov našou vnútornou záležitosťou.

Všetci analytici aj politici sa na tom zhodujú.
Je to ich práca.

Na jednej z tlačových konferencií ste povedali, že prezident bude mať o chvíľu silnejšie postavenie ako premiér. Ako ste to mysleli?
Povedal som, že prezident bude silnejší politický líder ako doteraz. Mal som na mysli to, že v turbulentnej dobe, kedy sa medzinárodne  riešia rôzne konflikty, kedy sa na Slovensku rozpadáva pravé politické spektrum a prichádza k nárastu extrémizmu a nacionálnych síl, v tomto prostredí bude prezident prirodzene silnejší hráč, ako premiér.

Čiže vylučujete, že by ste chceli predsa len posilniť právomoci prezidenta?
Už som to vylúčil stokrát, vylučujem to aj teraz.

Bude to tak aj po tom, ak by ste sa stali prezidentom?
Takéto otázky nemajú logiku, pretože dobre viete, že keby som hneď chcel posilniť právomoci  prezidenta, potrebujem ústavnú väčšinu.

Podarilo sa vám teraz vyrokovať ústavnú väčšinu na ústavné zmeny.
Nemáme záujem, vylučujem to.

Tiež ste povedali, že ak sa stanete prezidentom a bude vymenovaný nový premiér, nevylučujete, že dáte opozícii ponuku na vytvorenie koalície.
To je vecou nového premiéra, nie prezidenta.

Ale vy ste povedali: Nevylučujem, že príde ponuka opozícii na vytvorenie koalície.
To musí urobiť nový premiér, nie ja. Ak by som bol zvolený za prezidenta, nového premiéra by ešte vymenoval súčasný prezident, čiže je vecou nového premiéra, ako si zostaví vládu.

Vy budete stále hlavou Smeru, a teda aj vlády.
Keby som bol zvolený za prezidenta, okamžite odídem zo straníckeho politického života.

Nikto vám nebude veriť, že už nebudete mať žiadny vplyv v tej strane.
Ale ja nebudem rozhodovať o zostavení koalície a o tom, či premiér dá, alebo nedá niekomu ponuku na spoluprácu. Vychádzal som len zo skúsenosti v roku 2012, kde sme napriek väčšine dali opozícii ponuku na vstup do vlády, lebo sme v tom videli rácio. A preto si myslím, že nový premiér by sa správal racionálne, keby takúto ponuku urobil.

Čiže mal by ju dať?
Je to racionálne.

Je pre vás potenciálnym partnerom do vlády KDH, keďže ste sa s nimi dohodli aj na ústavných zmenách?
Všetky tieto otázky môžete dávať večer 29. marca, ak budem zvolený za prezidenta.

Ako si predstavujete fungovanie s Andrejom Kiskom, ak by sa stal prezidentom a vy budete premiérom po takejto kampani?
Hypotetická otázka.

Viete si predstaviť s ním normálne komunikovať?
Budeme sa o týchto otázkach baviť, keď to bude realita.

Debatu pred prvým kolom na Markíze ste ukončili tým, že chcete byť prezident, pretože nechcete, aby sa tu opakovala situácia, ako tu bola za Michala Kováča a Vladimíra Mečiara. Znamená to, že ak by ste zostali premiérom a Kiska by bol prezidentom, nastala by taká situácia?
Nie, ja iba hodnotím výroky, ktoré pán Kiska neustále používa, že chce bojovať s vládou. Je to chyba.

Teda vy s ním ako premiér nebudete bojovať?
Hypotetická otázka.

Bojujete s ním už teraz.
Ja? On na mňa podal trestné oznámenie, nie ja na neho.

Už niekoľkokrát ste zopakovali, že Ukrajina si musí urobiť poriadok sama u seba až potom môže očakávať nejakú pomoc z únie. Akým spôsobom si má Ukrajina sama urobiť ten poriadok?
Je veľký omyl Ukrajiny, keď sa domnieva, že keď nie je schopná platiť Ruskej federácii za plyn alebo keď nie je schopná si urobiť poriadok vo financiách, že sa teraz priblíži k Európskej únii a únia to všetko zaplatí. Mám pocit z ukrajinských politikov, že toto očakávajú. Ako predseda vlády musím povedať, že odmietam, aby slovenskí občania skladali na Ukrajinu.

Ale ako sa má Ukrajina sama pozbierať?
Musia urobiť vážne rozhodnutia, zmeny v štátnom aparáte. Tak isto musia konsolidovať, ako sme konsolidovali my.

Čiže robiť tvrdé reformy?
Asi áno, ale to je ich vnútorná vec, pretože Ukrajina nie je členom únie, takže Európska únia nemôže klásť žiadne podmienky. Ale ak by si napríklad Ukrajina vzala úver z medzinárodného menového fondu, už tam by musela plniť veľmi prísne podmienky.

Kedy bude Ukrajina pripravená na to, aby bola schopná vstúpiť do Európskej únie?
Potrvá to niekoľko rokov.

Ako na vás pôsobí premiér dočasnej vlády Jaceňuk, s ktorým ste sa mali možnosť stretnúť na summite Európskej únie pri podpise asociačnej dohody? Je to človek proeurópsky?
Nechcem sa ho dotknúť, ale keď som mu postavil nejaké otázky k plynu, mal som pocit, že patrí k tej generácii politikov na Ukrajine, ktorí si myslia, že únia to zaplatí za nich.

Znamená to, že ani on by nebol ten, ktorý by dokázal Ukrajinu priviesť do únie?
Do ukrajinských vecí ja nebudem hovoriť. Dôležité je, aby prebehli 25. mája voľby prezidenta a bolo by dobré, keby sa dodržala dohoda, že je potrebné zorganizovať aj predčasné parlamentné voľby.

Vy ste už párkrát povedali, že Ukrajine nepôjde zo štátneho rozpočtu ani euro.
Mám na mysli nejakú zbierku, keby sa robila v rámci Európskej únie.

Presne na to narážam. Súvisí to s obavou z minulosti, kedy sme požičali napríklad Grécku, ale nemali sme istotu, že tie peniaze niekedy dostaneme aj späť?
Je potrebné povedať rozdiel. V eurozóne sme sa skladali na záchranu eura, nie na záchranu Grécka.

Na poslednom summite ste tiež riešili energetiku a klímu. Prečo Slovensko trvá na tom, že nepodporí žiadne znižovanie skleníkových plynov a žiadne čísla?
Je tam návrh na redukciu 40 percent, to je obrovský tlak na priemysel. Štát ani súkromný sektor nemajú zdroje na to, aby sme dosiahli tento efekt. Preto správajme sa tak, aby nám neutekal z európskeho prostredia, ktorý je pre nás typický – oceliarne, energetické podniky. Ďalej obnoviteľné zdroje, napríklad z vetra veterné mlyny, neuveriteľne zdražujú cenu elektrickej energie. Čiže ak zvýšime prudko záväzné ukazovatele pre obnoviteľné zdroje, vytvoríme veľký tlak na rast cien elektrickej energie. Prečo by sme  to robili?

Vy ste v Bruseli povedali, že pozastavíte licencie na obnoviteľné zdroje, prečo?
Pretože musíme teraz chrániť priemysel pred rastom cien elektrickej energie a jedna z ciest je, že sa na nejaký čas nebudú vydávať  nové licencie na obnoviteľné zdroje.

Pokiaľ ide o riziká ohľadne znižovanie emisií, ktorý priemysel na Slovensku by to konkrétne poškodilo?
Napríklad železiarsky a oceliarsky priemysel, U.S. Steel, Železiarne Podbrezová.

Okrem nich?
Určite výroba hliníka v Žiari nad Hronom, výroba elektrickej energie z uhlia.

Kto je Robert Fico

Narodil sa 15. septembra 1964 v Topoľčanoch. Vyštudoval právo na Univerzite Komenského v Bratislave. V roku 1987 vstúpil do Komunistickej strany Slovenska. Po nežnej revolúcii sa stal členom SDĽ. V roku 1998 vznikla koalícia strán SDK, SDĽ, SMK a SOP. O rok neskôr – v roku 1999 – Fico z SDĽ vystúpil a následne založil stranu Smer. Je dvojnásobným premiérom. Ide zároveň o prvého predsedu vlády Slovenska, ktorý kandiduje aj na post prezidenta.

01 - Modified: 2006-03-13 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Letisko Bratislava vybavilo dvestotisíc ľudí
01 - Modified: 2024-04-19 14:28:02 - Feat.: - Title: Už žiadna bagetejšn. Attila Végh doplatil na svoje ostré vyjadrenia, spoluprácu s ním nepredĺži ani známa bagetáreň 02 - Modified: 2024-04-19 11:31:18 - Feat.: - Title: Fico sa obracia na Čínu. Chce tam získať zdroje na dva veľké dopravné projekty 03 - Modified: 2024-04-19 10:36:13 - Feat.: - Title: Bez diaľničnej známky. Obchvaty budú zadarmo, oznámil Fico, okrem Bratislavy sa to týka ďalších piatich miest 04 - Modified: 2024-04-18 20:42:23 - Feat.: - Title: Fico na summite Európskej únie odmietol harmonizáciu daní z príjmov právnických osôb. Pri pláne je skeptický 05 - Modified: 2024-04-18 17:24:22 - Feat.: - Title: Vláda na post eurokomisára za Slovensko podporuje Šefčoviča. Má silné postavenie, tvrdí Fico
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 21:13