StoryEditor

Gašparovič mal vymenovať Čentéša, rozhodol súd. Dostane odškodné 60-tisíc eur

04.12.2014, 10:55
Ústavný súd rozhodol, že bývalý prezident mal vymenovať Jozefa Čentéša za Generálneho prokurátora.

Zvolený, nevymenovaný za Generálneho prokurátora Jozef Čentéš dostane od štátu 60–tisíc eur. Priznal mu ich Ústavný súd. Ten totiž rozhodol, že bývalý prezident Ivan Gašparovič porušil jeho základné práva tým, že ho nevymenoval na post generálneho prokurátora. 

Okrem toho namietal aj porušenie práva na prístup k voleným a iným verejným funkciám za rovnakých podmienok a právo na zachovanie ľudskej dôstojnosti prezidentom. Napriek tomu verdiktu Čentéš šéfovať prokuratúre nebude.

Verdikt Ústavného súdu prišlo po takmer dvoch rokoch. Dôvodov na tak dlhé konanie bolo viac. Čentéš aj Gašparovič totiž postupne vzniesli námietky zaujatosti voči dvanástim z trinástich ústavných sudcov. Došlo tak k bezvýchodiskovej situácii, pri ktorej o Čentéšovej sťažnosti nemal kto rozhodnúť. Ten problém vyťal až novozvolený preziden Andrej Kiska, keď námietky svojho predchodcu stiahol.

Čentéš má na Ústavnom súde ešte jednu sťažnosť. V tej zas namieta porušenie základného práva na prístup k voleným a iným verejným funkciám za rovnakých podmienok garantovaného ústavou a Listinou základných práv a slobôd nečinnosťou prezidenta v súvislosti s jeho vymenovaním do funkcie generálneho prokurátora.

Predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD) nevidí napriek dnešnému rozhodnutiu Ústavného súdu SR v otázke generálneho prokurátora cestu späť. Vyhlásil to na tlačovej konferencii s tým, že rešpektuje dnešný verdikt súdu, podľa ktorého bývalý prezident Ivan Gašparovič nevymenovaním Jozefa Čentéša za generálneho prokurátora porušil jeho práva.

"Nepoznám rozhodnutie ústavného súdu, počujem to prvýkrát. Rešpektujem ho, ale neverím, že sme my urobili chybu. Prezident Ivan Gašparovič rozhodol o nevymenovaní pána Čentéša a bol potom legitímne zvolený za generálneho prokurátora Jaromír Čižnár. Nevidím cestu späť," zdôraznil Fico.

Predseda SaS Richard Sulík si myslí, že v ideálnom prípade by mal Čižnár po tomto verdikte odstúpiť a uvoľniť miesto Čentéšovi. "Od začiatku tvrdíme, že Ivan Gašparovič nesplnil svoje povinnosti a dnes to aj ústavný súd potvrdil. Sadneme si s našimi právnikmi a budeme skúmať, aké sú teraz možnosti," avizoval.


Chronológia kauzy:

22. novembra 2010 - Spoločným kandidátom vládnych strán na post generálneho prokurátora SR sa stal Jozef Čentéš. Zástupcovia SDKÚ-DS, SaS, KDH a Most-Híd sa na tom dohodli na zasadnutí Koaličnej rady.

2. decembra 2010 - Poslanci NR SR kandidáta na vymenovanie generálneho prokurátora SR nezvolili ani v prvom kole druhej voľby. Na voľbe sa zúčastnilo 149 poslancov. Dobroslav Trnka získal 74 hlasov, koaličný nominant Jozef Čentéš 73. Dva hlasy boli neplatné. Na zvolenie šéfa prokurátorov bola potrebná nadpolovičná väčšina hlasov prítomných poslancov.

5. decembra 2010 - Predsedníčka vlády SR Iveta Radičová potvrdila, že pokiaľ na post generálneho prokurátora SR bude opätovne zvolený Dobroslav Trnka, odstúpi z funkcie.

7. decembra 2010 - Generálna prokuratúra (GP) SR nespoznala svojho nového šéfa ani po druhom kole druhej voľby na pôde NR SR. Podľa oficiálnych výsledkov ani jeden z dvojice kandidátov Jozef Čentéš a Dobroslav Trnka nezískal pre obštrukciu koaličných zákonodarcov nadpolovičnú väčšinu hlasov poslancov prítomných na voľbe.

13. mája 2011 - Kandidát na generálneho prokurátora SR Jozef Čentéš stiahol svoju kandidatúru. Ako hlavný dôvod uviedol, že nechce byť zvolený vo voľbe spojenej s údajným podplácaním a vydieraním poslancov NR SR.

17. mája 2011 - Kandidát na funkciu generálneho prokurátora SR sa bude v Národnej rade SR voliť verejne a nie tajne, ako to bolo doteraz. Koaliční poslanci prelomili veto prezidenta SR Ivana Gašparoviča a 79 hlasmi opätovne schválili novelu zákona o rokovacom poriadku.

18. mája 2011 - Bývalý kandidát na generálneho prokurátora SR Jozef Čentéš má naďalej dôveru lídrov vládnych strán. Po rokovaní Koaličnej rady to oznámil predseda SaS a šéf parlamentu Richard Sulík.

19. mája 2011 - Jozef Čentéš prijal opätovne kandidatúru na post generálneho prokurátora SR.

10. júna 2011 - Koaličné strany navrhli do verejnej voľby ako svojho kandidáta generálneho prokurátora Jozefa Čentéša. Predseda Smeru-SD Robert Fico potvrdil, že jeho strana navrhla do verejnej voľby ako svojho kandidáta opäť Dobroslava Trnku.

14. júna 2011 - Pred poslancami Ústavnoprávneho výboru NR SR sa uskutočnilo vypočutie oboch kandidátov na funkciu generálneho prokurátora SR - Jozefa Čentéša a Dobroslava Trnku. Podľa Jozefa Čentéša prokuratúra nie je a nemôže byť nezávislá, ale je samostatná a oddelená od výkonnej moci. Kandidát Smeru-SD D. Trnka svoje videnie prokuratúry neodprezentoval.

15. júna 2011 - Koaličný kandidát na post generálneho prokurátora Jozef Čentéš potvrdil, že bude kandidovať aj v prípade, ak by bola voľba tajná.

17. júna 2011 - Poslanci Národnej rady SR zvolili za generálneho prokurátora SR kandidáta koalície Jozefa Čentéša. Ten podľa oficiálnych výsledkov získal v tajnej voľbe 79 hlasov od 80 prítomných zákonodarcov, jeden sa zdržal. Opozičné strany sa voľby nezúčastnili. Čentéš mal pôvodne súperiť s nominantom Smeru-SD Dobroslavom Trnkom, ktorý sa krátko pred voľbou vzdal. V liste predsedovi parlamentu Richardovi Sulíkovi (SaS) vyjadril presvedčenie, že teoreticky a prakticky je možné ignorovať hocičo, "ale taktiež som presvedčený, že akékoľvek rozhodnutie Ústavného súdu SR sa ignorovať nedá ani v teoretickej polohe. Vzhľadom na to, že som sa presvedčil, kam až ste schopný zájsť pri rešpektovaní rozhodnutí iných ústavných orgánov, nie som ochotný zúčastňovať sa ďalej na konaní, ktoré pro futuro môže opätovne vytvoriť priestor na zodpovedanie otázok možnej ústavnosti, respektíve zákonnosti voľby kandidáta na vymenovanie za generálneho prokurátora Slovenskej republiky".

21. októbra 2011 - Kandidát na post generálneho prokurátora Jozef Čentéš, ktorého zvolili poslanci Národnej rady SR v tajnej voľbe za generálneho prokurátora, požiadal 19. októbra 2011 o prijatie u prezidenta SR Ivana Gašparoviča. Chcel ho informovať o svojich predstavách, zámeroch o ďalšom fungovaní nielen Generálnej prokuratúry, ale celkovo prokuratúry, ako aj o Novele zákona o prokuratúre. A bol ochotný odpovedať aj na ďalšie prípadné otázky.

27. októbra 2011 - Neúspešnú tajnú voľbu generálneho prokurátora zo 17. mája, v ktorej kandidoval Dobroslav Trnka a jeho protikandidát Jozef Čentéš odstúpil, riešili orgány činné v trestnom konaní. Trestný odbor Generálnej prokuratúry preveroval, či poslanci dostali pokyn, ako majú vyplniť hlasovací lístok, alebo či hlasovali naozaj podľa svojho svedomia. Všetci poslanci, ktorí sa na voľbe zúčastnili, museli vyšetrovateľom vysvetľovať, ako vypĺňali hlasovací lístok.

7. novembra 2011 - Prokurátor Jozef Čentéš podal na Ústavný súd (ÚS) SR sťažnosť, pretože ho prezident Ivan Gašparovič doteraz nevymenoval za generálneho prokurátora. Čentéš si myslí, že boli porušené jeho práva. Spolu so sťažnosťou na Ústavný súd poslal prokurátor Jozef Čentéš aj žiadosť o jej prednostné vybavenie.

5. januára 2012 - Signatári Výzvy prezidentovi SR ku Dňu ľudských práv mu opätovne poslali otvorený list, v ktorom žiadali okamžité vymenovanie Jozefa Čentéša za generálneho prokurátora

01 - Modified: 2007-01-15 12:27:30 - Feat.: 0 - Title: Priemysel hlási dvojciferný rast
01 - Modified: 2024-01-18 15:39:18 - Feat.: - Title: Ďalší trestne stíhaný ušiel do Bosny a Hercegoviny. Ku Kaľavskému a Kučerkovi sa pridal aj Gašparovič 02 - Modified: 2023-07-12 17:51:41 - Feat.: - Title: Kto kritizuje Čaputovú, asi zabudol, že ju pred rokmi predbehli Gašparovič aj Kiska 03 - Modified: 2022-08-30 09:36:45 - Feat.: - Title: Slovenská ústava je dobrá, moderná a demokratická, tvrdí Ivan Gašparovič 04 - Modified: 2021-11-10 17:08:53 - Feat.: - Title: Časť zákona o spotrebnej dani je protiústavná, rozhodol súd. Pred tromi rokmi sa naň obrátil Heger 05 - Modified: 2021-07-27 21:39:31 - Feat.: - Title: Ústavný súd zrušil výhody pre očkovaných jednou dávkou. Karanténe sa nevyhnú
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
23. apríl 2024 21:07