StoryEditor

Zistenie HN: Borec siahne sudcom na peniaze

21.01.2014, 23:04
Podnikanie na Slovensku komplikujú dlhotrvajúce súdne spory, súdnictvo má medzi ľuďmi nízku dôveru.

Napriek tomu mali sudcovia, ktorí patria k najlepšie plateným zamestnancom štátu, dosiaľ istotu trinástych a štrnástych platov. Teraz by sa to malo zmeniť.

Ministerstvo spravodlivosti Tomáša Boreca podľa zistení HN chystá sprísnenie podmienok, ktorými by si sudcovia mali svoje extra zárobky zaslúžiť. Dnes na vyplatenie približne dvaapoltisícového bonusu v polovici a na konci roka sudcovi napríklad stačí odpracovať 75 dní. Po novom by sa mal počet zvýšiť. Ministerstvo sa chce tiež vysporiadať s veľkým počtom sudcovských péeniek.

Súdia sa sedemnásť rokov

V súkromnej sfére sa postupne od trinástych a štrnástych platov upúšťa. V susednej Českej republike ich sudcovia nemajú vôbec. Prísnejšie pravidlá na Slovensku by podľa odborníka mohli pomôcť. „Ak dokážu dobre stanoviť kritériá a ciele, ktoré budú sudcov motivovať na vyššiu výkonnosť, tak by to mohlo mať pozitívny účinok,“ vysvetľuje partner spoločnosti Deloitte Ivan Lužica.

Rezort sa ku konkrétnym zmenám zatiaľ vyjadrovať nechce. „Pripravujeme sériu opatrení zameraných na zvýšenie zodpovednosti sudcov. Predstavené budú v krátkom čase,“ reagovala hovorkyňa Alexandra Donevová. Niektoré z nich by mali platiť už tento rok. Prezident Slovenskej asociácie malých podnikov Vladimír Sirotka si od avizovanej zmeny sľubuje spružnenie konania na súdoch. „Malý podnik ťahá v sporoch vždy za kratší koniec. Máme prípady, keď sa spor ťahá aj sedemnásť rokov,“ zdôraznil.

 

Bystrianska: Je to farizejské opatrenie

Avizované plány siahnuť na peniaze sudcov sa nepáčia šéfke Združenia sudcov Slovenska Darine Bystrianskej. „Nebavme sa o tom, či si sudca zaslúži dvetisíc eur, ale o tom, či jeho plat a zodpovednosť sú porovnateľné so starostom malej obce, alebo s hociktorým poslancom, ktorý nerobí najlepšie meno svojej práci,“ reagovala pre HN. Trináste a štrnáste platy sudcov sú podľa jej názoru nič v porovnaní s výhodami, ktoré majú iní ústavní činitelia. Úvahy o ich úprave považuje za farizejské. „Sudca nikdy nepríde na limuzíne so sprievodom na svoju ochranu, teda s výnimkou tých trinástich na Špecializovanom trestnom súde,“ dodala.

Podľa Dušana Čima zo Združenia sudcov za otvorenú justíciu novinka nepomôže k zlepšeniu disciplíny v justícii a odstráneniu nešvárov. „Možno budú viac chodiť do práce, ale to neznamená, že aj budú pracovať,“ myslí si. Exministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská považuje pripravované kroky za populistické. „Cielia na závisť ostatnej populácie.“

01 - Modified: 2005-12-14 13:39:39 - Feat.: 0 - Title: Oskar mění šéfa. Povede ho Maher
01 - Modified: 2024-04-18 09:00:00 - Feat.: - Title: Instagramový trend Cash Catch dorazil aj k nám. Kde na Slovensku môžeš nájsť ukryté peniaze? 02 - Modified: 2024-04-14 20:37:28 - Feat.: - Title: Slováci sa pustili do investícií smelšie. V tomto držíme peniaze 03 - Modified: 2024-04-09 13:19:16 - Feat.: - Title: Sudcovia vyzývajú politikov, aby neprekračovali hranice vecnej kritiky 04 - Modified: 2024-04-08 07:47:30 - Feat.: - Title: Žena vyhrala v lotérii 1,3 milióna, okamžite sa rozviedla s manželom. Ten to zistil a daj ju na súd, pripravil ju o celú sumu 05 - Modified: 2024-04-05 08:00:00 - Feat.: - Title: Tento štát zistil, že má na účte 1,8 miliardy navyše. Nikto nevie, odkiaľ sa vzali ani čo s nimi robiť
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 02:26