StoryEditor

Tragédia na východe Slovenska. Blesk udrel do davu ľudí, jedného zabil

25.07.2015, 14:46
Autor:
SITASITA

Život jednej osoby si vyžiadal dnes podvečer úder blesku nad obcou Kluknava, okres Gelnica. Pre TASR to potvrdil hovorca Operačného strediska záchrannej zdravotnej služby SR Boris Chmel.

Blesk udrel na mieste, kde sa konala obecná slávnosť. Udalosť si okrem jedného úmrtia vyžiadala aj zranenia ďalších siedmych osôb. Traja ľudia utrpeli ťažké a štyria stredne ťažké zranenia. Medzi zranenými je aj chlapec, ktorý utrpel popáleniny približne na 60 percentách tela.

Privolaní záchranári budú podľa Chmela postupne odvážať zranených do okolitých nemocníc, do Krompách, Prešova a Košíc.

Zasahovali hasiči
Počasie dnes zamestnalo aj hasičov z Banskobystrického kraja. Približne od 13.00 do 17.00 h mali v kraji 20 výjazdov, ktoré súviseli s búrkami.

"Celkovo zasahovalo 16 kusov techniky a 64 hasičov. V 95 percentách prípadov išlo o spadnuté stromy, či už na cestu, alebo iné komunikácie," poznamenal hovorca Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) v Banskej Bystrici Erik Piater s tým, že vážnejšie prípady hasiči neevidovali.

Podľa hovorcu išlo o zásahy po celom kraji, najviac, celkom štyri, ich bolo v okrese Zvolen.

Popadané stromy v Žiline
Búrková smršť, ktorá dnes popoludní zasiahla väčšiu oblasť Žilinského kraja, najmä vyvrátila veľké množstvo stromov. Ako TASR informoval Štefan Jurina z Operačného strediska Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) v Žiline, hasiči absolvovali v súvislosti s poveternostnou situáciou dovedna 35 výjazdov.

"Hasiči zasahovali v Martine, Turčianskych Tepliciach, Ružomberku, Námestove, Žiline, Čadci a Kysuckom Novom Meste. Viac-menej išlo o odstraňovanie spadnutých stromov z vozovky, chodníka, elektrického vedenia, odstavených automobilov. Tiež odstraňovali plechovú krytinu zo strechy administratívnej budovy a odčerpávali vodu z rodinného domu," uviedol Jurina.

Spresnil, že zásahy absolvovalo dovedna 44 príslušníkov HaZZ s 19 kusmi hasičskej techniky. "Naši hasiči medzitým zasahovali aj pri niekoľkých dopravných nehodách," doplnil.

Výstrahy
Ako vyplýva z webstránky SHMÚ, aktuálne hydrologické výstrahy 1. stupňa sa týkajú v Žilinskom kraji okresov: Bytča, ŽiIina - sever a Žilina - Rajčanka, Martin, Ružomberok, Liptovský Mikuláš, Čadca a Kysucké Nové Mesto. V Nitrianskom krajiny platia iba pre okres Levice a v Banskobystrickom kraji pre väčšinu okresov, konkrétne pre: Žarnovicu, Žiar nad Hronom, Zvolen, Detvu, Poltár, Lučenec, Veľký Krtíš, Krupina a Banská Štiavnica. Hydrologické výstrahy sa nachádzajú na stránke .

Hydrologická výstraha pred prívalovými povodňami súvisí s dnešnou výstrahou SHMÚ pred búrkami na celom území Slovenska. Pred hrozbou silných búrok varujú meteorológovia najmä obyvateľov Banskobystrického a Žilinského kraja, takmer celého Trenčianskeho a čiastočne i Nitrianskeho a Prešovského kraja.

Výstraha pred búrkami 2. stupňa sa až do 18:00 týka všetkých okresov Banskobystrického kraja a Žilinského kraja, takmer všetkých okresov Trenčianskeho kraja s výnimkou okresov Nové mesto nad Váhom a Myjava. V Nitrianskom kraji je vydaná pre okresy Levice a Zlaté Moravce a v Prešovskom kraji iba pre okres Poprad.

Počas búrok, ktoré môžu byť sprevádzané krúpami, hrozia prívalové zrážky s úhrnmi 30 až 50 mm a nárazy vetra s rýchlosťou 20 až 30 m/s. Búrky môžu spôsobiť výrazný, prechodný vzostup hladín na malých tokoch, stekanie vody zo svahov, bahnotok, hrozia tiež škody ako zatopenie pivníc, podchodov a podjazdov.

Na celom území Slovenska, bez výnimky je zároveň až do 23:00 vydaná výstraha pred búrkami 1. stupňa pred búrkami. Znamená to, že búrky môžu byť spojené s krátkodobými, ale intenzívnymi lejakmi, pri ktorých môžu úhrny dosiahnuť 20 až 40 mm a nárazy vetra rýchlosť 18 až 23 m/s a hrozia tiež škody. Viac informácií možno nájsť na webe SHMÚ.

01 - Modified: 2007-08-01 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: ŠEPKÁR Časť 23.
01 - Modified: 2024-04-18 12:24:36 - Feat.: - Title: Silné búrky v Afganistane a Pakistane si vyžiadali najmenej 137 obetí 02 - Modified: 2024-04-19 08:00:00 - Feat.: - Title: Môže si za záplavy v Dubaji krajina sama? Už roky umelo ovplyvňuje počasie, odborníci v tom majú jasno 03 - Modified: 2024-04-18 10:54:49 - Feat.: - Title: Letisko v Dubaji obnovuje prevádzku, očakávajú meškania letov 04 - Modified: 2024-04-17 14:37:03 - Feat.: - Title: V noci a vo štvrtok ráno sa môže na Slovensku vyskytnúť prízemný mráz 05 - Modified: 2024-04-17 07:45:00 - Feat.: - Title: VIDEO Dubaj pod vodou. Krajinou sa prehnali najhoršie búrky v histórii, zaplavilo najrušnejšie letisko aj metro
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 12:28