StoryEditor

Študent zo Slovenska vám zistí chorobu ešte predtým, ako sa ukáže

18.12.2014, 14:43

Kvalita života závisí od zdravotného stavu. Bohužiaľ, skôr či neskôr každý z nás ochorie a liečbu, ktorú nám nasadí lekár je veľmi závislá od toho, v akom štádiu sa choroba nachádza. A práve tu môže pomôcť výskum Tomáša Bertóka, tohtoročného absolútneho víťaza súťaže Študentská osobnosť Slovenska. Práve včera totiž získal ocenenie v národnej súťaži mladých študentov, a to za svoju dizertačnú prácu. V nej sa venoval jednej z najcitlivejších metód na odhaľovanie komplexných cukrov. V skratke ide o vývin takej diagnostickej metódy, ktorá odhalí chorobu skôr než sa u človeka prejavia symptómy. „Mohlo by to zvýšiť percento úspešnosti liečby,“ hovorí pre HN Tomáš Bertók.

Takmer tucet výnimočných mladých ľudí
Vďaka tejto práci získal prestížny grant od European Research Council ako vôbec prvý na Slovensku. Bertók v akademickom roku 2013/2014 dokončil svoje doktorandské štúdium na Fakulte chemickej a potravinárskej technológie v Bratislave. Momentálne tak pôsobí na chemickom ústave Slovenskej akadémie vied, kde sa snaží svoj výskum zdokonaľovať. Cenu absolútneho víťaza však nečakal. „Je to obrovská pocta, keď si človek všimne, že niekto na niečom robí a že to má zmysel, “ dodal Bertók pre HN. Okrem neho bolo však včera udelených viacero cien pre mladých študentov či doktorandov, ktorí v akademickom roku 2013/2014 študovali na vysokej škole.

Cena verejnosti
V poradí už desiaty ročník súťaže Študentská osobnosť Slovenska dostala tento rok vyše 60 nominácií. Vyhrať však mohli iba jedenásti z nich. Každý jeden pritom zastával inú oblasť, zasahujúca naprieč širokým spektrom. Jednou z cien bola aj Cena verejnosti, ktorá prebiehala na internetových stránkach denníka Hospodárske noviny. Tú si odniesla Eva Tvrdá za svoj výskum s reprodukčnými sústavami.  „Zameriam sa na reprodukčné systémy, najmä na spermie a na indukciu oxidatívneho stresu v spermách, pretože sú to najcitlivejšie bunky ktoré poznáme,“ vysvetľuje nám Eva Tvrdá. Projekt Študentská osobnosť Slovenska organizuje Junior Chamber International – Slovakia a uskutočňuje sa pod záštitou prezidenta SR, s podporou Slovenskej rektorskej konferencie a pod odbornou garanciou Slovenskej akadémie vied. Jej hlavným cieľom je podporovať mladých talentovaných ľudí, oceniť ich a zároveň motivovať ostatných.

Víťazi jednotlivých kategórií Študentská osobnosť Slovenska pre akademický rok 2013/2014

1. Elektrotechnika, priemyselné technológie

Mgr. Michaela Horňáčková, PhD. - Fakulta matematiky, fyziky a informatiky UK v Bratislave

2. Hutníctvo, strojárstvo, energetika

Ing. Martin Ďuriš - Fakulta špeciálnej techniky Trenčianskej Univerzity A. Dubčeka v Trenčíne 

3. Informatika a matematicko-fyzikálne vedy

RNDr. Ľubomír Antoni - Prírodovedecká fakulta UPJŠ v Košiciach

4. Lekárske vedy, farmácia

MUDr. Milan Maretta - Lekárska fakulta UPJŠ v Košiciach

5. Prírodné vedy, chémia

Ing. Tomáš Bertók, PhD. - Chemický ústav SAV v Bratislave

6. Stavebníctvo, architektúra

Ing. arch. Štefan Tkáč- Stavebná fakulta TU v Košiciach

7. Poľnohospodárstvo, lesníctvo, drevárstvo

Ing. Attila Tóth - Fakulta záhradníctva a krajinného inžinierstva SPU v Nitre

8. Právo,filozofia, politológia, sociológia

Mgr. Ing. František Lipták - Právnická fakulta UPJŠ v Košiciach

9. Kultúra a umenie

Bc. Stanislav Králik - Fakulta dramatických umení AU v Banskej Bystrici

10. Ekonómia

Ing. Andrej Cupák - Fakulta ekonomiky a manažmentu SPU v Nitre

11. Šport

Mgr. Pavol Hlavačka - Pedagogická fakulta UKF v Nitre

01 - Modified: 2007-01-26 10:59:00 - Feat.: 0 - Title: Hospitalizovali hudobníka B. B. Kinga
01 - Modified: 2024-04-18 15:00:32 - Feat.: - Title: Druhá fáza zatvárania pohotovostí sa blíži. V hre je stále aj skrátenie ordinačných hodín 02 - Modified: 2024-04-18 09:04:52 - Feat.: - Title: Poliklinika Břeclav s. r. o. 03 - Modified: 2024-04-18 07:08:26 - Feat.: - Title: Pacientom hrozia poplatky. "Zajacovky" by obmedzili návštevy lekára, v ich počte sme lídrom v únii 04 - Modified: 2024-04-16 13:30:05 - Feat.: - Title: Zdaňovať sa budú aj elektronické cigarety. Analytik to víta, jednu kategóriu by však zdanil výraznejšie 05 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Identifikácia zdravotníckych pomôcok UDI – časté chyby pri implementácii
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 13:22