StoryEditor

Firmy našli dieru v zákone

15.08.2013, 00:00
Schránkové firmy u nás platia symbolické odvody, ošetrenie dostávajú za desaťtisíce.

Poliaci objavili spôsob, ako si zabezpečiť plnú zdravotnú starostlivosť za symbolické odvody. Na Slovensku si zakladajú schránkové firmy, v ktorých na živnosť zamestnávajú na pár hodín mesačne poľských občanov. Takto zneužívať systém umožňuje diera v zákone.

HN má napríklad k dispozícii pracovnú zmluvu zamestnankyne eseročky Spacey, za ktorou stojí poľský konateľ. Tá vlani v júli odrobila jednu hodinu za mzdu 1,88 eura, do zdravotnej poisťovne odviedla osem centov, no starostlivosť mohla čerpať v plnej výške, a navyše v zahraničí. Jej náplňou práce malo byť roznášanie letákov. Koľko presne je povinná mesačne odrobiť, stanovené nemá. „Je čudné, ak zmluvy neobsahujú, na aký úväzok sa pracuje. Rovnako, že niekto z Katovíc dochádza do Nitry roznášať letáky, keď len cesta sem ho stojí viac, ako zarobí,“ zhodnotil finančný riaditeľ Dôvery Radomír Vereš.

Tisícky v systéme
Poisťovne evidujú spolu 3 675 poľských poistencov. „Ich počet má stúpajúcu tendenciu,“ povedala Alena Michalicová zo Všeobecnej zdravotnej poisťovne. Vyčísliť starostlivosť, akú im doteraz preplatili, nevedela. Potvrdila však, že prevyšuje sumu, ktorú zaplatia na odvodoch. „Typickým príkladom je spoločnosť, ktorá zamestnáva 59 zamestnancov a jej mesačný odvod je 17,11 eura.“

Dôvera Poliakom doteraz zaplatila ošetrenie za viac než milión eur. Union eviduje len deviatich takýchto poistencov, ktorí si zatiaľ starostlivosť nečerpali.

Poľských firiem, ktoré zneužívajú náš systém, sú desiatky. Väčšina z nich sú reklamné agentúry, nakontaktovať sa na ne je však problém. Zo zoznamu 13 firiem, ktorý má HN k dispozícii, mala na internete kontakt len jedna. Telefón mala dva dni vypnutý, na mail neodpovedala.

Národný inšpektorát práce už začal firmy kontrolovať. Doteraz ich preveril 43, najmä v Prešovskom a Žilinskom kraji. „Najčastejšími zistenými nedostatkami boli porušenia týkajúce sa chýbajúcich náležitostí pracovných zmlúv a nevedenie evidencie pracovného času,“ povedala hovorkyňa inšpektorátu Slavěna Vorobelová.

Pripravujú zmeny
Poliaci môžu zneužívať systém vďaka absencii minimálneho vymeriavacieho základu v zákone. Ako aj preto, že ich do systému vpúšťa Sociálna poisťovňa. Ak sú v nej totiž prihlásení, majú nárok aj na zdravotné poistenie. Štát hľadá spôsob, ako do budúcnosti špekulantom zabrániť vo vstupe na pracovný trh. „V spolupráci s ministerstvom práce sme pripravili návrh novely zákona o sociálnom poistení vo vzťahu k rozšíreniu oznamovacích povinností dotknutých osôb,“ povedal hovorca Sociálnej poisťovne Peter Višváder.

Po novom by tak mali zahraniční živnostníci oznamovať Sociálnej poisťovni príjem, ktorý dosahujú v cudzine. Na základe toho sa bude dať presnejšie určiť výška ich odvodov. „To znamená, že takáto osoba bude musieť platiť vyššie poistné na sociálne a zdravotné poistenie, než by platila, ak by príjmy zo zahraničia nepriznávala. Nesplnenie tejto povinnosti sa bude sankcionovať,“ povedal Veronika Husárová z rezortu práce. Novelu včera schválila vláda, platiť by mala od januára 2015.

01 - Modified: 2004-11-23 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Akcionári neschválili zvýšenie kapitálu
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 06:45