StoryEditor

Ministerstvo ustúpilo, vývoz vody za hranice novela neupraví

28.12.2013, 10:34
Autor:
tasr, stltasr, stl

Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR ustúpilo od zámeru upraviť podmienky vývozu vody za hranice Slovenska. Tie mala zaviesť novela vodného zákona, ktorej prípravu envirorezortu nakázala vláda na minuloročnom výjazdovom zasadnutí v Gabčíkove. Novelu ministerstvo podľa svojho šéfa Petra Žigu (Smer-SD) predloží, avšak bez podmienok pre vývoz. Tie kritizovali aktivisti, podľa ktorých mala umožniť biznis s vodou.

"Keď spoločnosť má pocit, že nie je potrebné zákon v tejto časti meniť, tak ho necháme v takom znení, ako je momentálne. A v prípade, že vznikne hrozba pre Slovensko, že niekto naozaj bude chcieť vyvážať vodu za hranice v rozpore so strategickými záujmami Slovenska, tak budeme to riešiť v skrátenom legislatívnom konaní," povedal v rozhovore pre TASR minister Žiga.

Obvinenia z plánovania vodného biznisu vnímal podľa svojich slov veľmi citlivo. "Naším zámerom v rámci tohto zákona bol presný opak, záujmom bolo vodu chrániť. Keď sa pozriete na súčasné znenie zákona, tak dnes, keď sa niekto rozhodne vodu vyvážať, tak nemá žiadne bariéry," konštatoval Žiga. Po novom preto mala prípadný vývoz zo Slovenska schvaľovať vláda.

Právnou normou sa ešte v septembri zaoberal vládny kabinet, rokovanie o tomto bode však vtedy prerušili. Dôvodom boli otvorené otázky, ktoré sa týkali napríklad využívania a spoplatňovania vody na poľnohospodárske účely, ako aj problematiky schvaľovania obchodovania s vodou. Ministri majú o novele opätovne hovoriť druhý januárový týždeň. "Sporné veci, ktoré vznikli či už na rokovaní vlády, alebo boli otvorené niektorými ministrami, sme zo zákona odstránili a myslím si, že už nebude žiadna prekážka k tomu, aby prešiel rokovaním vlády," uzavrel Žiga.

To, že sa má voda stať strategickou surovinou štátu aj z pohľadu legislatívy a jej vývoz za hranice má dostať pravidlá, odsúhlasila na výjazdovom rokovaní v Gabčíkove v roku 2012 vláda v deklarácii. Zároveň vtedy ministerstvu uložila novelizovať do konca tohto roku zákon o vodách tak, aby bola slovenská voda aj definovaná v zákone. Vládne uznesenie tiež počítalo s tým, že envirorezort bude kabinetu predkladať na schválenie každý návrh na prepravu respektíve prevod podzemnej vody cez hranice štátu.

01 - Modified: 2024-04-17 10:28:02 - Feat.: - Title: Taraba dostal úlohu. Má pripraviť novú výzvu na obnovu domov 02 - Modified: 2024-04-13 10:02:40 - Feat.: - Title: Ministerstvo životného prostredia tvrdí, že nebrzdí delimitáciu pozemkov v národných parkoch 03 - Modified: 2024-04-12 11:15:18 - Feat.: - Title: VIDEO Ochranári vložili do kmeňa GPS lokátor. Drevo z Tatranského národného parku má končiť v zahraničí 04 - Modified: 2024-04-15 08:49:02 - Feat.: - Title: Košický U. S. Steel prišiel o 600 miliónov. Taraba peniaze presúva inde, zdôvodňuje to situáciou v USA 05 - Modified: 2024-04-04 12:57:42 - Feat.: - Title: Envirorezort pripravuje novú, komplexnú stratégiu odpadového hospodárstva
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
24. apríl 2024 03:41