StoryEditor

Vyvíja aplikáciu na varovanie pred zemetrasením. Má len 16 a je Slovák

29.08.2015, 00:36

16-ročný gymnazista už vydal svoju prvú Android aplikáciu, zorganizoval prvý event a ďalej pracuje na ďalších nápadoch. Hlavu si čistí behom a inšpiruje sa ľuďmi vôkol. V rozhovore pre HN hovorí aj tom, prečo je dobré oceňovať mladých ľudí - Jozef Tanzer z Bratislavy.

Máš len 16 rokov a už tvoríš aplikácie. Koľko si už zarobil?

Vytvoril som hernú android aplikáciu Allien Journey, pri ktorej som skúšal, čo viem naprogramovať. Jej cieľom ale nebolo ju predať. Aj keď som ju nemarketoval, má momentálne 50 stiahnutí.

Ako si sa dostal k tvorbe androidových aplikácii? 

Keď liezli ľudia na Everest, tak sa ich pýtali, prečo tam leziete. Oni povedali jednu krásnu vetu – lebo tam je. Všetko toto robím, lebo môžem, a preto lebo mi to príde zaujímavé. Pred troma rokmi som mal víziu, že sa chcem naučiť programovať. Programovanie ma zaujímalo, keďže je to v podstate matematika a je to neuveriteľne kreatívne, čo pre laika tak nemusí znieť. Riadim sa základnou ideológiou: človek, ak chce niečo a dá do toho všetko, tak vie dokázať hocičo.

Na čom momentálne pracuješ teraz?

Sú to tri mobilné aplikácie. Jedna je aplikácia na riešenie zemetrasení, na základe ktorej bude možné 30-40 sek. pred zemetrasením zistiť, že bude zemetrasenie. Plus aplikácia bude dávať informáciu, aká je sila zemetrasenia a aká je odporúčaná akcia, teda čo treba robiť. Ďalej pracujem na turistickej mapke Bratislavy. Sú mapy turistické a mapy, ktoré hovoria o rôznych eventoch. Toto chcem spojiť a urobiť mesto ako mapu. Tretia je aplikácie pre reštaurácie, ktorá umožní predtým, ako prídete do reštaurácie, si jedlo objednať a platiť cez telefón. Týmto sa zmení interakcia s čašníkmi.

Chcela tvoju apku kúpiť už nejaká firma?

Sú ľudia, ktorí mali záujem o kúpu zariadenia pre zistenie zemetrasenia a tiež o samotnú aplikáciu.

Čím chceš byť, keď budeš dospelý? V akej firme by si chcel robiť?

Veľmi ma baví ma IT a manažment.Budem hľadať spojenie týchto dvoch, či by to bola práca projektového menežéra vo firme alebo či by som sám podnikal.

Aké reakcie dostávaš od okolia na veci, ktoré robíš?

Toto nie je téma, o ktorej sa rozprávam s ostatnými. Skôr ma baví sa pýtať a počúvať, než hovoriť. Väčšinou sa ale stretávam s podporou. Aj keď mi bolo povedané, že ešte mám s tým všetkým počkať.

Kde sa inšpiruješ?

Chodím behať. Potom mám čistejšiu myseľ. Cez leto som mal menšiu krízu, prestali sa mi sypať nápady. Vtedy som si dal záväzok každý deň niečo vymyslieť, čo následne si zapíšem.

Veľa mladých ľudí o svojich nápadoch len hovorí, no neuskutočňuje ich. Prečo tomu tak je?

Sú ľudia, ktorí majú víziu, realizácia nápadov ale nie je ich vec. Nemajú na to čas, nevedia ako sa to robí, ale vidia ako to má byť. To sú ľudia, ktorí by mali delegovať. Potom sú ľudia, ktorí majú super nápady, ale sú vo svojej zóne komfortu, boja sa riskovať, či ten ich nápad nebude strata. Pravdou je, že nikdy nikoho nezaujmeme tým, keď len povieme, čo urobíme. Pokiaľ to neurobíme, tak to nestojí za nič.

Čo by podľa teba pomohlo mladých ľuďom, aby zrealizovali svoje nápady?

V prvom rade, by im mala pomôcť škola. Každý by si mal nájsť človeka, ktorý by ho podporoval. Mnohým študentom, len treba ukázať, že aké sú možnosti, oni si to potom vymakajú sami.

Neobmedzujete ťa škola?

Systém vzdelávania mi príde do istej miery limitujúci. Sú veci, ktoré sa učím, a ktoré viem, že nebudem v budúcnosti robiť. Kopa žiakov frfle, čo je signál toho, že to nie je také, aké by to malo byť. Podľa mňa, každý by mal mať vlastný osobný plán, čo mu daný školský rok najviac dá a podľa toho sa riadiť.

Kto je tvojím vzorom?

Snažím sa inšpirovať všetkým a na Slovensku je množstvo ľudí, ktorí veľa urobili. Mojím veľkým vzorom je Nikola Tesla. Prečítal som si o ňom nejaké knihy, a čo sa mi na ňom veľmi páči, že veľa robil, aj keď nevedel svoje nápady predať. Snažím sa nájsť ľudí, ktorí sú v niečom super a naučiť sa od nich najviac.

Zapojil si sa aj mentoringového programu pre stredoškolákov organizácie Leaf, ktorý prepája talentovaných stredoškolákov s úspešnými vysokoškolákmi. Čo ti program dal?

Myslím, že ma to naučilo myslieť inak. Teraz sa snažím veci, o ktorých premýšľam aj viac štrukturovať. Na programe sa mi najviac páčili diskusie, ktoré som mal s mentorom.

Nezisková organizácia Leaf, v novembri tohto roka bude oceňovať mladých ľudí, ktorí zrealizovali svoje sny a stali sa inšpiráciou pre svoje okolie. Čo podľa teba môže ocenenie priniesť mladým ľuďom?​

Myslím si, že ocenenie Leaf  je inkubátorom pre mladých ľudí, ktorým sa všetko začína. Ocenenie môže podporiť tých, ktorí niečo urobili a pomôže im pracovať ďalej.

Ako by si chcel, aby si ťa pamätalo tvoje okolie?

Aby sa o mne rozprávalo ako o človeku, čo posunul niečo niekam, alebo niečo zlepšil, čo aj niekomu pomohlo.

 

Nezisková mimovládna organizácia LEAF pod záštitou prezidenta SR Andreja Kisku vyhlásila  ocenenie LEAF AWARD, ktoré je určené pre aktívnych mladých ľudí. Je to prvý ročník ocenenia mladých dievčat a chlapcov od 10 do 16 rokov, ktorí niečo urobili pre svoje komunity, kde žijú a školy, na ktorých študujú. Tí, ktorí získajú ocenenie dostanú príležitosť ďalšieho vzdelávania, odborných konzultácií a finančnú podporu na svoj projekt. Do konca septembra majú Vaši čitatelia stále možnosť nominovať zaujímavé osobnosti študentov, ktoré poznajú zo svojho okolia. Ocenenia budú vyhlasované pri príležitosti 17. novembra – Dňa boja za slobodu a demokraciu a Medzinárodného dňa študentstva.

01 - Modified: 2007-09-04 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Kamión mierových misií
01 - Modified: 2022-04-29 13:14:56 - Feat.: - Title: Utiekol pred ruskými tankmi, pracoval s Rolling Stones či Beyoncé. Rodák z Humenného Vlado Meller si splnil sen 02 - Modified: 2022-03-25 11:54:19 - Feat.: - Title: Túto appku si radšej okamžite vymaž. Kradne citlivé údaje 03 - Modified: 2022-01-28 05:25:28 - Feat.: - Title: Skutočné príbehy: Dobre zarábajú, sú mladí a úspešní. Neuniká im však v živote niečo? 04 - Modified: 2021-12-29 11:41:42 - Feat.: - Title: Päť aplikácií, ktoré vám perfektne pomôžu s cvičením jogy 05 - Modified: 2020-06-27 19:11:37 - Feat.: - Title: Stratený telefón? Môžete ho nájsť podľa tohto návodu za pár sekúnd
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 20:21