StoryEditor

Zvolenská si posvieti na podozrivé tendre

15.04.2013, 00:00
Prípady pochybných tendrov v súkromných nemocniciach na juhu Slovenska budú mať dohru.

Ministerstvo zdravotníctva Zuzany Zvolenskej tam plánuje poslať kontrolu. Ako informovali HN, v zariadeniach v Rimavskej Sobote, Žiari nad Hronom a vo Vranovskej nemocnici získali zákazky financované z eurofondov schránkové firmy s pochybným pozadím. Na prípady upozornila Transparency International Slovensko. „Šetreniu v notoricky zadlženom zdravotníctve by pomohlo, keby zodpovední systematicky kontrolovali tendre nielen z formálnej stránky, ale i obsahovej, odporučili Zuzana Dančíková a Veronika Pavlíková Klindová z mimovládky.

Riaditeľ: Všetko je kóšer

Na druhý deň po zverejnení informácií rezort zdravotníctva HN potvrdil, že do nemocníc pošle kontrolu. „S plnou vážnosťou preskúmame medializovaný podnet a v prípade potreby prijmeme adekvátne opatrenia,“ povedala hovorkyňa Zuzana Čižmáriková.

Na tendroch v spomínaných nemocniciach je podľa TIS podozrivé, že ich vyhrali schránkové firmy, ktoré doteraz nemali s obstarávaním skúseností. Sú, navyše, navzájom aj s neziskovou Nemocnice a polikliniky, pod ktorú zariadenia spadajú, personálne prepojené. Zástupca nemocníc Rastislav Kubáň je presvedčený, že obstarávanie na dodávku zdravotníckej techniky prebehlo v poriadku v súlade so zákonom. „Realita slovenského zdravotníctva je taká, že vo väčšine prípadov sa prihlási do tendra jedna, maximálne dve firmy. Myslím si, že trh je malý, tendre sú komplikované a jednotlivé firmy sa asi musia spájať, aby to zvládli,“ dodal Kubáň.

Problémom sú politici
Odborník na eurofondy Ján Rudolf si nemyslí, že takéto podozrivé prípady ovplyvnia čerpanie peňazí eurofondov. „Mali sme nástenkový tender a množstvo iných väčších káuz a Fico napriek tomu vybojoval viac peňazí.“ Podľa Rudolfa pravidlá na transparentné čerpanie európskych peňazí sú, problém je v ich dodržiavaní. „Sú dobré aj zlé operačné programy, ktoré sú hanbou Slovenska. To je však chyba riadiacich orgánov ministerstiev, ktoré zodpovedajú za efektívne využívanie prostriedkov zo štrukturálnych fondov a kohézneho fondu v operačnom programe. Keď je nejaký problém, je to chyba riadiaceho orgánu, a nie žiadateľa.“

Podľa Čižmárikovej je ich systém kontroly čerpania eurofondov plne funkčný. „V mnohých prípadoch sme identifikovali problémy a pochybenia vo verejných obstarávaniach a proces verejného obstarávania nebol prijímateľovi projektu schválený. Na druhej strane žiadny systém, legislatíva ani interné pravidlá nedokážu zabezpečiť stopercentnú kontrolu.“

Slovensko ku koncu marca vyčerpalo 4,667 miliardy eur z eurofondov. Najviac peňazí išlo práve do zdravotníctva. Zo schválených 250 miliónov eur sa minulo 180. Štát na spolufinancovanie programov použil 31,7 milióna eur.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 16:21