StoryEditor

Anketa s bývalými ministrami zdravotníctva

21.08.2013, 00:00

Prečo sú štátne nemocnice stále v dlhoch? Aký recept by ste im ponúkli, aby sa tento stav podarilo zvrátiť, resp. aspoň zlepšiť?

Roman Kováč, minister za SDK (2000 -- 2002)
Od začiatku sme tvrdili, že prísun finančných zdrojov je nižší, ako je potrebné, pretože nemocnica musí poskytnúť zdravotnú starostlivosť, pacient musí zaplatiť zdravotné poistenie, ale poisťovňa nemusí preplatiť reálne potrebnú sumu. Zároveň máme veľmi veľa nemocníc, je preto potrebné pristúpiť k rušeniu nielen lôžok, ale celých oddelení, ako aj nemocníc, a to koordinovane s ministerstvom zdravotníctva a so samosprávami. S tým súvisí aj skrátenie hospitalizácií a efektívnejšie využívanie kapacít. Musí sa zabrániť plytvaniu financií, čomu môže dopomôcť zavedenie elektronického zdravotníctva, aby bolo možné mať veci pod kontrolou.

Rudolf Zajac, minister za ANO (2002 -- 2006)
V dlhu sú preto, že nemajú jasné právne postavenie. Sú v správe majetku štátu, nemajú žiadnu zodpovednosť, je tu nízka produktivita práce a nízka efektivita. A je tam, samozrejme, skrytá aj otvorená prezamestnanosť. Recept sme už vymysleli, je ním transformácia nemocníc na súkromné spoločnosti. Je potrebné zaviesť auditované účtovníctvo, ktoré bude kontrolované pravidelne. Nemocnice musia mať rozpočtové obmedzenia, aby sa eliminovali veci, ktoré som pomenoval vyššie.

Richard Raši, Smer-SD (2008 -- 2010)
Dlhodobo pretrváva rozdiel medzi príjmami a celkovými nákladmi najmä univerzitných a fakultných nemocníc aj z dôvodov nevyhnutných investícií kvôli zlému technickému stavu, nepokrytému nárastu miezd, rozširujúcemu sa poskytovaniu finančne náročnej liečby pri najťažších diagnózach, zvyšujúceho sa dopytu po najmodernejšej liečbe v týchto nemocniciach. Riešením je všetky financie vybraté na poskytovanie zdravotnej starostlivosti vrátiť späť do systému a zároveň racionalizovať a optimalizovať siete.

Ivan Uhliarik, KDH (2010 -- 2012)
Kľúčový problém nemocníc je neefektívne narábanie s peniazmi a chýbajúca trestnoprávna zodpovednosť manažmentov nemocníc, ktorú som chcel zaviesť. Nemocniciam by v boji proti klientelizmu a korupcii veľmi pomohli centrálne, spoločné nákupy, ktoré by riadilo ministerstvo zdravotníctva a boli by tak pod prísnou kontrolou verejnosti aj médií. Ušetrili by sa veľké peniaze. Ministerstvo zdravotníctva tiež odsunulo DRG systém a eHealth, ktoré by ušetrili stovky miliónov eur. Smer, žiaľ, nie že neurobil, ale ani nenavrhol nič, čím by zastavil zadlžovanie nemocníc. Ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská má za úlohu nájsť stovky miliónov nie pre nemocnice, ale pre majiteľov súkromných zdravotných poisťovní.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 09:44