StoryEditor

Anketa HN k Robertovi Ficovi

08.12.2013, 22:58
Robert Fico určil priority Smeru na najbližšie dva roky. Sú nimi zníženie nezamestnanosti na priemer eurozóny, zvyšovanie priemernej mzdy a boj proti daňovým únikom. Ako to hodnotíte?

Ľudovít Černák,

zakladateľ spoločnosti Sitno Holding

Sú to priority, ktoré nesú znak ľavicovo orientovanej strany a aj mierneho vytvárania si dobrej pozície pre prípadnú kandidatúru na prezidenta. Osobne podporujem boj proti daňovým únikom. Zdá sa, že sa už dostavili prvé výsledky. A som aj za snahu podporou podnikateľského prostredia dosiahnuť rast, a tým vytvoriť dostatok pracovných príležitostí. Umelé vytváranie miest by sa mohlo ukázať ako kontraproduktívne a osobne si myslím, že zvyšovanie priemernej mzdy by malo byť určované pomermi na trhu práce a nie zákonmi. To by mohlo priamo spôsobiť presný opak – zánik pracovných miest. Na oko vyzerajú priority dobre, ale osobne si myslím, že na ne treba dlhší časový rámec, najmä na zníženie nezamestnanosti, ktorá je dlhodobým problémom Slovenska. Nedarí sa nám ju vyriešiť za 15 rokov, takže za rok, za dva sa to asi nevyrieši.

Ľubomír Honíšek,

šéf ČESMAD-u

Sú to veľmi potrebné veci, ale skutočne dosť ambiciózne. Všetky predpokladajú zlepšenie podnikateľského prostredia, ktoré najmä v doprave je veľmi ťažko konkurencieschopné voči ostatným štátom. Kým sa nezlepšia podmienky, je ťažké očakávať zvýšenie zamestnanosti a zvyšovanie platov a napokon aj zlepšenie výberu daní. Za daných podmienok považujem zámer dotiahnuť sa na priemer eurozóny v nezamestnanosti za neuskutočniteľný. Podľa posledných informácií sa výber daní vo všeobecnosti zlepšil a určite sú v tomto ešte značné rezervy. Tam sa dá prepdokladať, že opatreniami, ktoré sa už začali prijímať a sú na programe, by sa výber daní mohol zlepšiť. To si myslím, že je reálne.

Róbert Kičina,

výkonný riaditeľ PAS

Boj proti daňovým únikom je jediná vec, ktorú má štát priamo v rukách a môže v nej byť úspešný napríklad vďaka zavedeniu kontrolných výkazov. Čo sa týka nezamestnanosti a zvyšovnia platov, to štát bez spolupráce s podnikateľskou sférou dosiahnuť nedokáže. Ak to myslí vážne, očakával by som, že sa veľmi rýchlo zamyslí nad kvalitou podnikteľského prostredia na Slovensku a začne počúvať hodnotenie podnikateľského sektora, ako ju ten vníma. Hodnotenia podnikateľov sú totiž negatívne, a to preto, že vláda zvyšuje nákladovosť firiem, čo brzdí rast miezd aj zamestnanosti. Vítam ciele, ktoré si vládna strana stanovuje, ale bez podpory podnikateľov a spolupráce to nebude možné. A spolupráca bude možná len vtedy, ak bude vláda zlepšovať podmienky na podnikanie a nie ich zhoršovať, ako to vnímajú podnikatelia za posledné roky.

Martin Hošták,

tajomník RÚZ

Tieto ciele, samozrejme, podporujeme, vláda však musí aj prijať adekvátne opatrenia, aby mohli byť dosiahnuté. Žiaľ, tie opatrenia, ktoré boli dosiaľ prijaté v oblasti trhu práce, sú skôr v protiklade s týmito cieľmi. Sprísnenie Zákonníka práce, novela zákona o kolektívnom vyjednávaní – to sú všetko opatrenia, ktoré pôsobia v neprospech, alebo sťažujú dosiahnutie týchto cieľov. Pokiaľ bude vláda chcieť dosiahnuť tento cieľ, treba spružniť legislatívu trhu práce a konkrétne Zákonník práce a zmeniť novelu zákona o kolektívnom vyjednávaní, ktorá zavádza nútené rozšírenie pôsobnosti vyšších kolektívnych zmlúv. Uvidíme, ako sa nedávno prijaté opatrenia v oblasti daní prejavia v zamedzení daňovým únikom.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
24. apríl 2024 08:28