StoryEditor

Sulík chce pretlačiť europoslancov do domácich parlamentov

09.03.2015, 11:55
Autor:
TASRTASR
Naši europoslanci stále nemôžu vystupovať v slovenskom parlamente, Sulík chce problém riešiť s predsedom Európskeho parlamentu.

Europoslanec a šéf SaS Richard Sulík sa naďalej pokúša o to, aby europoslanci mohli vystupovať v pléne národných parlamentov. Teda slovenskí europoslanci v Národnej rade SR. Nateraz však nebude o priestor žiadať predsedu NR SR Petra Pellegriniho. Otázku rieši na úrovni europarlamentu.

Sulík sa obrátil aj na predsedu Európskeho parlamentu Martina Schulza. "Predseda Európskeho parlamentu by sa mal k tejto téme s odporučením zmieniť na základe našej požiadavky na Konferencii predsedov parlamentov členských krajín a Európskej únie, ktorá sa uskutoční v Ríme v dňoch 20. - 21. apríla," uviedla pre TASR Sulíkova kancelária.

Šéf liberálov sa usiluje o priestor v slovenskom parlamente preto, že podľa neho by to pomohlo okrem iného zvýšiť volebnú účasť. Problém s nízkou účasťou nemá podľa Sulíka len Slovensko, aj keď u nás chodí voliť europoslancov rekordne málo ľudí. Sulík je presvedčený, že je "nevyhnuté posilňovať informovanosť občanov aj samotných poslancov národných parlamentov o práci europoslancov a agende Európskeho parlamentu". Témy na úrovni únie sa totiž podľa Sulíka prelínajú s témami na úrovni členských krajín.

Sulík by chcel tému dostať aj na Konferenciu parlamentných výborov pre európske záležitosti parlamentov Európskej únie. Na tej sa dvakrát ročne zúčastňujú zástupcovia Európskeho parlamentu a národných parlamentov. Najbližšia konferencia sa má konať 31. mája až 2. júna v lotyšskej Rige.

Priestor v pléne NRSR chcel dať europoslancom Jozef Viskupič (OĽaNO). Navrhoval, aby mohli aspoň raz ročne informovať poslancov o práci v europarlamente. Ešte bývalý predseda NRSR Pavol Paška sľúbil Viskupičovi, že europoslanci budú môcť svoju prácu prezentovať aj bez zmeny zákona, ak by teda novela rokovacieho poriadku neprešla. Zmena zákona sa neudiala, europoslanci požiadali Pašku o priestor listom.

Paška reagoval tým, že europoslanci majú dostatočný priestor najmä na pôde Výboru NR SR pre európske záležitosti. Podľa neho rokovací poriadok umožňuje, aby slovenskí europoslanci vystúpili, ak vznikne aktuálna potreba prediskutovať otázky Európskej únie. Viacerých europoslancov jeho reakcia sklamala, niektorí Pašku upodozrievali z toho, že nemá záujem zvýšiť rekordne nízku účasť Slovákov na eurovoľbách.

 

01 - Modified: 2007-04-05 05:54:00 - Feat.: 0 - Title: Štvrťfinále LM anglické tímy bez víťazstva
01 - Modified: 2024-04-04 21:52:01 - Feat.: - Title: Europoslanci neboli v kontakte s ruskou sieťou, tvrdí šéf strany. Podľa belgického premiéra im Moskva platila 02 - Modified: 2024-04-03 22:00:00 - Feat.: - Title: Medveď v Ústave 03 - Modified: 2024-03-27 14:56:10 - Feat.: - Title: Pellegrini nevylúčil mimoriadnu schôdzu k ústavnému zákonu pre medvede. Ide o kritickú situáciu, vraví 04 - Modified: 2024-03-27 15:42:48 - Feat.: - Title: Prieskum Ipsosu: Progresívci sa doťahujú na Smer, Danko by skončil mimo parlamentu 05 - Modified: 2024-03-27 13:06:33 - Feat.: - Title: Slovenskí europoslanci žiadajú Európsku komisiu o spravodlivé vyriešenie smrti Jozefa Chovanca
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 14:27