StoryEditor

Sýkorovci využívali príjmy z drog na podporu svojich ľudí na úteku

13.10.2014, 17:44
Autor:
tasr, stltasr, stl

Obvinenie a vzatie do väzby Františka B., ktorý je považovaný za jedného z bossov zločineckej skupiny sýkorovcov, je výsledkom dvojročnej práce polície. Médiá o tom dnes informoval zástupca riaditeľa Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) Martin Krčmárik.

Zločinecká skupina pôsobila na území Bratislavského kraja. Krčmárik vysvetlil, že príjmy získavala z drogovej trestnej činnosti. "Takéto príjmy používala aj na podporu niektorých členov zločineckej skupiny, ktorí sú trestne stíhaní v iných konaniach, polícia po nich pátra a sú na úteku," priblížil.

Vývoj v prípade umožnil minulotýždňovú zaisťovaciu akciu, v rámci ktorej bol zadržaný František B. a štyri ďalšie osoby. Jednu osobu prepustil prokurátor, ďalšiu sudca pri rozhodovaní o vzatí do väzby.

František B. a ďalší dvaja členovia skupiny skončili na základe sobotňajšieho (11.10.) rozhodnutia sudcu Špecializovaného trestného súdu vo väzbe. "Sudca sa pri rozhodovaní stotožnil s dôvodmi vznesenia obvinenia u všetkých osôb," zdôraznil zástupca riaditeľa NAKA.

Vysvetlil, že momentálne je obvinených už 18 členov skupiny sýkorovcov. Z nich sú traja vo väzbe a dvaja vo výkone trestu za inú trestnú činnosť. Všetci sú obvinení zo zločinu založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny. Štyri osoby z toho navyše aj z majetkovej trestnej činnosti a 13 osôb z drogovej trestnej činnosti.

V prípade zločineckej skupiny sýkorovcov vedie polícia v súčasnosti dve trestné stíhania. Jedno sa týka drogovej trestnej činnosti, druhé majetkovej trestnej činnosti, konkrétne poisťovacích podvodov.

Polícia po prvý raz voči skupine zasiahla v januári minulého roka, keď zadržala 12 osôb, z ktorých deväť obvinila z drogovej trestnej činnosti. Pri policajnej akcii vtedy zadržala aj drogy, peňažnú hotovosť vo výške 99.000 eur a viaceré strelné zbrane a strelivo v legálnej držbe, pripomenul Krčmárik. Neskôr sa polícii podarilo obviniť z majetkovej trestnej činnosti ďalších štyroch členov skupiny.

Ďalšou prácou NAKA získala dostatok dôkazov, aby vedela preukázať, že osoby konali v rámci štruktúrovanej skupiny. V septembri minulého roku preto k obvineniam z majetkovej a drogovej trestnej činnosti pridala aj obvinenie zo zločinu založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny.

František B. je považovaný za jedného z posledných žijúcich bossov bratislavskej skupiny sýkorovcov. Jeho meno sa objavilo aj v prvých mafiánskych zoznamoch, ktoré pred rokmi unikli z polície. S Františkom B. a ďalšími obžalovanými už viac ako štyri roky prebieha proces na Okresnom súde Bratislava III v kauze údajného vymáhania poplatkov od majiteľa dnes už neexistujúcej bratislavskej krčmy U Matúša. V prípade je obžalovaných dovedna päť osôb.

01 - Modified: 2024-04-18 09:11:45 - Feat.: - Title: More vyplavilo na austrálske pláže balíky s kokaínom, polícia zadržala podozrivého 02 - Modified: 2024-04-08 11:00:00 - Feat.: - Title: Tento štát pred štyrmi rokmi dekriminalizoval tvrdé drogy. Experiment zlyhal, situácia je katastrofálna a neudržateľná 03 - Modified: 2024-04-06 09:22:42 - Feat.: - Title: Briti zhabali v Karibiku drogy za takmer 20 miliónov eur 04 - Modified: 2024-03-28 23:05:38 - Feat.: - Title: Podozriví z útoku v Moskve konali údajne pod vplyvom drog. K zodpovednosti sa prihlásili islamisti 05 - Modified: 2024-03-28 21:04:53 - Feat.: - Title: Dílerov sťahujú z ulíc. Francúzska polícia počas rozsiahlych protidrogových razií zadržala 1357 osôb
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 07:42