StoryEditor

Politici nesplnili sľuby. Financovanie strán sa nezmenilo

04.04.2013, 12:31
Autor:
TASRTASR

Záväzok, pod ktorý sa pred rokom podpísalo osem strán na Slovensku, politici nedodržali. Mali 12 mesiacov na to, aby zvýšili transparentnosť financovania strán a sprísnili kontrolu straníckych aktivít. Tento verejne daný sľub však nesplnili. Na dnešnej tlačovej konferencii v Bratislave o tom informoval šéf Transparency International Slovensko (TIS) Gabriel Šípoš spolu s Petrom Goliašom z Inštitútu pre ekonomické a sociálne reformy (INEKO) a Ctiborom Košťálom z Inštitútu pre dobre spravovanú spoločnosť (SGI).

"Pre mňa je to opäť potvrdenie toho, že politici nie sú úplne rovní ostatným občanom, že sú niečo nad zákon," zhodnotil Šípoš. Ako príklad uviedol podávanie daňových priznaní. Pod ne sa muselo v posledných dňoch podpísať množstvo ľudí na Slovensku a tým garantovať, že to, čo v priznaniach uviedli, je pravda. V prípade, že to tak nie je, alebo ak by niečo zanedbali, hrozia im sankcie.

"Politik sa dobrovoľne pod niečo podpíše a po roku povie, že to bohužiaľ z rôznych dôvodov nespravil, a tým to končí," dodal Šípoš. Pýtal sa preto, ako sa má cítiť občan, ktorý keď niečo podpisuje, musí to brať vážne. Pritom samotní politici vyzývali ľudí, že je problém s platením daní a často dochádza k podvodom, preto by to občania mali brať vážne.

Presne dnes uplynul rok od zasadnutia nového parlamentu, a to je doba, počas ktorej sa strany zaviazali predložiť do Národnej rady (NR) SR a aj podporiť návrhy na zmenu ich financovania. Mala sa napríklad zriadiť nestranná kontrola financovania strán, zaviesť vykazovanie výdavkov strán na komunálne voľby a tiež výdavkov tretích strán a samotných kandidátov. Zároveň sa mali sprísniť majetkové priznania či zvýšiť sankcie za porušovania zákona.

Pred voľbami sa pod tento záväzok podpísali strany Smer-SD, OĽaNO, SDKÚ-DS a Most-Híd. Liberáli z SaS tiež iniciatívu podporili, no k termínu jedného roka sa pri podpise nechceli zaviazať. Okrem týchto parlamentných strán sa ešte pod záväzok podpísali aj SMK a hnutie 99%.
K určitému plneniu bodov zo záväzku došlo podľa mimovládok jedine v prípade dvoch nezaradených poslancov Daniela Lipšica a Jany Žitňanskej. Tí v novembri minulého roka predložili do parlamentu návrh deklarovať bezodplatné plnenia a naviazať štátne dotácie na súkromné dary stranám. Podporili ich v tom poslanci OĽaNO, ale novela v parlamente neprešla.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 20:30