StoryEditor

Máte euro, ste lepší, uznal Zeman

05.04.2013, 00:00
Autor:
lukluk
Návšteva prezidenta. Hlava Česka mení rétoriku voči eurozóne. V prijatí eura sme pre neho inšpiráciou.

Fakt, že Slovensko platí eurom, je pre Českú republiku určitou inšpiráciou. Počas svojej prvej zahraničnej cesty to včera v Bratislave uviedol nový český prezident Miloš Zeman.

Po stretnutí so svojím náprotivkom Ivanom Gašparovičom Zeman vyhlásil, že Slovensku sa podarilo Česko predstihnúť minimálne v jednej oblasti. „V prijatí spoločnej meny,“ povedal nástupca euroskeptického Václava Klausa, ktorý teraz mení smerovanie našich západných susedov.

Zeman Slovensku zagratuloval, že v podiele investícií u nich predbehlo Ruskú federáciu a dobehlo Spojené štáty americké.

Naša krajina sa na zahraničných investíciách v Česku podieľa, rovnako ako Američania, 4,7 percenta, kým Rusi majú iba 0,8-percentný podiel.

„Dúfam, že tento pozitívny trend bude naďalej pokračovať,“ povedal český prezident, ktorý je presvedčený, že spolupráca aj súkromných podnikov v našich oboch krajinách by mala byť intenzívnejšia.

„Myslím si, že podnikateľských talentov v obidvoch krajinách sa zase nerodí toľko, aby sme nimi mohli plytvať,“ uviedol ako príklad predsedu nášho Klubu 500 Vladimíra Sotáka, ktorý okrem Železiarní v Podbrezovej pod Bradlom vlastní aj Žďárské strojírny a slévárny, stojace len desať kilometrov od  jeho chalupy na Vysočine.

Obaja prezidenti hovorili tiež o spoločnej hokejovej lige. Podľa Zemana by mohla byť nosným projektom zrealizovaným už v dohľadnej budúcnosti.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 23:52