StoryEditor

Gymnáziá prežili škrty. Zatiaľ

21.11.2013, 23:09
Ešte minulý týždeň uvažovali, že osemročnú výučbu ukončia. Všetko je však už inak.

Gymnázium v Bratislave na Pankúchovej zrejme bude môcť takéto triedy otvoriť aj budúci rok. Školský výbor Národnej rady totiž včera navrhol odložiť zavedenie päťpercentnej kvóty až na školský rok 2016/2017.„Beriem to ako posledné prechodné obdobie,“ vyhlásil poslanec Ľubomír Petrák (Smer-SD), ktorý návrh predložil.

 

Polovica na zavretie

Pre školu na Pankúchovej, podobne ako pre všetky osemročné gymnáziá v Bratislavskom kraji, by pôvodné plány znamenali, že by mohli prijať len osem nových študentov. To by pre nich znamenalo koniec osemročného štúdia. „Veľmi zmenu vítame, pretože o toto štúdium je záujem a máme aj kapacity,“ hovorí zástupca riaditeľky gymnázia na Pankúchovej Pavol Hason. Obmedzenie počtu detí navštevujúcich

osemročné štúdium považuje za diskriminačné pre veľké mestá.

Opatrenie, ktoré zaviedol už exminister školstva Ján Mikolaj (ex-SNS) v roku 2008, aby predišiel vyťahovaniu najlepších žiakov zo základných škôl, by sa podľa neho malo uplatňovať inak pre krajské mestá. „Bratislava by mala dostať aspoň 15-percentný limit, pretože sa sem presunuli ľudia z celého Slovenska,“ tvrdí Hason. Ak by sa v meste uplatnila päťpercentná kvóta, deťom by poľahky vystačila polovica zo súčasnej tridsiatky osemročných gymnázií v hlavnom meste. Polovica škôl by tak tento typ štúdia musela zavrieť.

Aj preto sa škola podľa Hasona snažila upozorniť na problém verejnosť a lobovať za zrušenie alebo aspoň odklad predpisu, ktorý už v roku 2010 odložil aj exminister školstva Eugen Jurzyca (SDKÚ-DS). V prípade neúspechu by sa škola viac sústredila na päťročnú bilingválnu formu štúdia.

Prísnejšie prijímačky

Hoci ministerstvo školstva Dušana Čaploviča dosiaľ odmietalo predĺženie prechodného obdobia, návrh napokon privítalo. „Toto opatrenie sleduje ochranu žiakov, ktorých školy sa dosiaľ nepripravili na pravidlá platné od roku 2008,“ uviedol hovorca Michal Kaliňák.

Hlavu v smútku majú základné školy. Masívny odchod najlepších žiakov na osemročné gymnáziá totiž zhoršuje výsledky základných škôl napríklad v celonárodnom testovaní deviatakov. „Som sklamaná, pretože to pre nás predstavuje obrovský problém,“ hovorí predsedníčka Asociácie samosprávnych škôl Alena Petáková. O dva roky sa podľa nej lehota opäť predĺži.

Šéf Asociácie štátnych gymnázií Pavel Sadloň chce nový odklad využiť na presadenie prísnejších pravidiel pre prijímanie prvákov na osemročné gymnáziá. „Budeme to žiadať od ministerstva. Tieto školy mali byť pre elitných žiakov, ale takmer všetky dosiaľ testujú len vedomosti z matematiky a slovenčiny,“ hovorí.

01 - Modified: 2005-09-22 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Vznik veľkej koalície nie je vylúčený
01 - Modified: 2024-04-26 22:00:00 - Feat.: - Title: Nové zistenia: Dieťa nechceli v materskej škole, lebo malo problém so stravou. Inde žiakom zamrežovali výťah 02 - Modified: 2024-04-26 15:43:39 - Feat.: - Title: Národná banka testovala žiakov. Výsledky sú zlé, peniazom nerozumejú 03 - Modified: 2024-04-24 06:08:21 - Feat.: - Title: Digitalizácia v školstve je nevyhnutná. Aj umelá inteligencia pomáha tvoriť učebné plány či projekty 04 - Modified: 2024-04-18 14:11:10 - Feat.: - Title: Zápis prvákov do základných škôl vrcholí. Rodičia dostanú v októbri príspevok, hrozí im však aj vysoká pokuta 05 - Modified: 2024-04-19 12:57:47 - Feat.: - Title: Slovenské fabriky zúfalo hľadajú zamestnancov. Ako Soták, elektrárne, Kia či Chemosvit lovia študentov?
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
27. apríl 2024 01:35