StoryEditor

Biznis s voľným časom detí utrpel vážne straty

14.10.2013, 23:55
Takto pred rokom navštevovalo voľnočasové centrum Žirafa v Žiline osemtisíc detí.

Hrali florbal, či divadlo, tancovali historické tance, čibreakdance. Dnes ich sem chodí sotva polovica. „Viem, že ich neprebralo druhé centrum v meste. Čo neviem je, kde sú tie deti teraz,“ hovorí šéfka Žirafy Ľudmila Chodelková. Podobnú otázku si kladie väčšina podobných zariadení na Slovensku.

„Počet detí zapojených do záujmovej činnosti klesol medziročne z tristo na 160-tisíc, museli sme rozviazať zmluvy s vyše polovicou pracovníkov,“ hovorí šéfka Asociácie centier voľného času Marta Hanečáková. „Ide o zreálnenie počtu detí, ktoré navštevujú mimoškolské voľnočasové aktivity,“ tvrdí hovorca ministerstva školstva Michal Kaliňák. Centrá však z úbytku klientov vinia obce a nový systém financovania krúžkov.

„Cudzím nedávame“

Minister školstva Dušan Čaplovič vlani presadil zákon, ktorý zveril peniaze na voľnočasové aktivity detí samospráve. Od januára rozhoduje o použití týchto peňazí výlučne obec. Čaplovič dôvodil zneužívaním systému – vykazovaním „čiernych duší“. Hoci v systéme skutočne každým rokom pribúdali desiatky nových centier a desaťtisíce detí, kontroly školskej inšpekcie nikdy neviedli ku konkrétnym obvineniam z podvodu. Centrá sa bránili, že ministerstvo hádže do jedného vreca poctivých s nepoctivými, no nepomohlo.

Dnes centrá upozorňujú, že obce nedávajú peniaze na krúžky, ale na opravu ciest či verejné osvetlenie. Kamil Pecko, starosta obce Brezany pri Žiline podobnú prax otvorene priznáva. „Polovica, asi tisíc eur, pôjde voľnočasovému centru v neďalekej Hôrke, kde sme štyri obce spolu, zvyšok dáme na našu škôlku, na preliezky a iné vybavenie,“ hovorí. Žiadosti od ostatných voľnočasových centier hodil do koša. „Cudzím nedávame, aj Žilina takto postupuje voči našim,“ dôvodí.

Nižšia úroveň

Zmenu cítia aj rodičia. Deti Miroslava Hrbčeka z Lúčok vymenili aktivity v špecializovanom centre v neďalekom Ružomberku za krúžky v ponuke obecnej základnej školy. „Folklórny krúžok bol na lepšej úrovni, už sa ani toľko neschádzajú,“ porovnáva. Je však rád, že deti sú blízko domova a nemusia cestovať. „Obce si len na nový systém musia zvyknúť, rodičia by si zase mali uvedomiť, že tie peniaze tu sú a treba si ich pýtať,“ dodal.

Odborníci však upozorňujú, že nový systém môže úplne pochovať súkromný prvok v systéme. „Súkromné a cirkevné zariadenia vznikli preto, aby mali rodičia možnosť voľby,“ hovorí šéfka Asociácie súkromných škôl Saskia Repčíková. S ich zánikom by zanikla aj širšia ponuka krúžkov, či lepšia kvalita.

01 - Modified: 2005-07-21 10:32:00 - Feat.: 0 - Title: Po zrútení sa malého lietadla v americkom Texase zomreli traja ľudia
01 - Modified: 2024-04-15 22:00:00 - Feat.: - Title: Na školách chýbajú kľúčoví odborníci. Druckerov rezort chce problém uhasiť stovkami miliónov 02 - Modified: 2024-04-14 17:00:00 - Feat.: - Title: Život s hendikepovaným dieťaťom nie je vždy jednoduchý: Tieto známe osobnosti to však zvládajú bravúrne 03 - Modified: 2024-04-14 22:00:00 - Feat.: - Title: Deti, ktoré vychovala nemocnica? Takúto kampaň na 2 % ste ešte nevideli 04 - Modified: 2024-04-12 14:46:46 - Feat.: - Title: Slovensko upadlo do najhoršieho stavu za 100 rokov. Starne, pôrodnosť klesá a nevytrhli nás ani migranti 05 - Modified: 2024-04-10 21:21:51 - Feat.: - Title: Europarlament predlžil pravidlá boja proti sexuálnemu zneužívaniu detí online, pomôže platformám ho odhaliť
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 06:03