StoryEditor

Ak súťaží viac uchádzačov, ušetria sa milióny

30.01.2014, 23:16
Analytik INEKO Dušan Zachar v rozhovore pre HN:

Môžu nemocnice vďaka tendrom, ktoré prebehli v poriadku, hospodáriť efektívnejšie?

Áno, určite. Zmanipulované výberové kritériá, resp. ak sú príliš prísne stanovené, generujú nízky počet uchádzačov. To znamená obmedzenú súťaž a predpoklad vyšších cien. Keby v tendroch súťažilo viac uchádzačov, nemocnice by zrejme ušetrili viac peňazí. Podľa našej štúdie z roku 2012, ak by sa všetky nemocničné tendre s jedinou predloženou ponukou uskutočnili v súťaži, kde súperia dvaja a viac uchádzačov, podarilo by sa výslednú cenu týchto tendrov znížiť priemerne takmer o 21 percent, teda 36 miliónov eur ročne.

Čo je príčinou pochybných tendrov? Postranné úmysly alebo neschopnosť vypracovať ich poriadne?

Príčiny môžu byť rôzne – štátne či verejné vlastníctvo nemocníc, neúčinná regulácia a dohľad štátu či samosprávy, politické prepojenia, konflikty záujmov, tzv. morálny hazard atď.

Ako zamedziť takýmto tendrom?

Privatizáciou nemocníc. Bez nej prísnejším dohľadom. Nemocnice by mali byť demotivované realizovať tendre s jediným uchádzačom, napríklad povinným súhlasom zriaďovateľa, automatickou kontrolou zo strany ÚVO alebo vysvetlením obstarávateľa, prečo bol v tendri zúčastnený len jeden dodávateľ. Nemocnice by mali byť motivované nakupovať prostredníctvom elektronických aukcií, keďže prinášajú väčšiu súťaž a nižšie ceny.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
24. apríl 2024 21:52