StoryEditor

Čaplovič dá 25 miliónov za web

18.04.2013, 00:00
Nový projekt má definovať, čo má vedieť murár či iní absolventi škôl. Jeho efekt je otázny.

„Administrátor pohrebiska“ dokáže definovať pojem exhumácia, či naceniť prenájom hrobových miest. „Detektív koncipient“ by mal vedieť „rozoznávať príčiny a následky, či preukázať základnú znalosť ústavy“. Murár zas rozlišovať stavebnú dokumentáciu a výkresy či zhotoviť maltovú omietku. Zoznam zručností a vedomostí, ktoré by mali ovládať príslušníci jednotlivých povolaní, sa rozhodlo spísať ministerstvo školstva na čele s Dušanom Čaplovičom.

Cieľ? Pomôcť ľuďom k vzdelaniu a „zatočiť“ s nezamestnanosťou. Cena? Europrojekt má „zhltnúť“ 25 miliónov eur. „V zásade je pre štát výhodné, aby mal v kvalifikáciách prehľad, ale tie sumy sú neuveriteľne premrštené,“ tvrdí poslanec Miroslav Beblavý (SDKÚ-DS). A hoci učiteľom vláda Roberta Fica tvrdí, že má prázdne vrecká, v rámci projektu sa budú nakupovať tisícky letákov po 2,4 eura za kus, desiatky laptopov po 1 020 eur, či webová stránka za 9-tisíc eur. „Osobne by som dal za tú stránku maximálne tritisíc eur,“ hodnotí webovú stránku, ktorá je výstupom podobného českého projektu, Michal Dragan, šéf firmy, ktorá tvorí webové stránky.

Ročný plat za položku
Megalomanský projekt sa volá Národná sústava kvalifikácií a pripravil ho Štátny inštitút odborného vzdelávania. K cene položiek sa nevyjadruje. Zástupca riaditeľa inštitútu Ján Rusnák nás len odkázal na text projektu. Za 25 miliónov eur chce inštitút pripraviť dva vzdelávacie programy, „elektronickú službu“ a 900 „kvalifikačných a hodnotiacich štandardov“. Aj keby sme odpočítali 10 miliónov eur určených na IT systém, opis kvalifikácie spomínaného hrobára vyjde na viac ako 10-tisíc eur, teda priemerný ročný plat učiteľa.
Ako presne má projekt pomôcť nezamestnaným? Z komplikovaných vyjadrení zodpovedných sa to dá len ťažko zistiť. „Projekt má ponúknuť komplexný pohľad na kvalifikačný systém našej republiky, ich triedenie, cesty vedúce k ich získaniu alebo uznaniu, legislatívu upravujúcu kvalifikácie v špecifických prípadoch – napríklad pre regulované povolania, a tak ďalej,“ vysvetľuje Rusnák. Na sústave kvalifikácií pracuje aj české ministerstvo školstva. Pohľad na ich model napovedá, že časom by mali okrem škôl uznávať kvalifikácie aj štátom akreditované firmy či profesijné komory. Kto sa naučí po večeroch kopať hroby, môže sa dať preskúšať a získať certifikát, ktorý mu, možno, pomôže k práci aj bez výučného listu.

Susedia varujú
Aj u susedov zožal projekt za 24 miliónov eur kritiku za „obrovskú nehospodárnosť“. „Chvályhodnú základnú myšlienku projektu významne kalia jeho náklady, ktoré z veľkej časti miznú vo vreckách zamestnancov zúčastnených firiem a stoviek oslovených ,odborníkov’,“ hovorí redaktor portálu aktualne.cz Jakub Novák. Slovenský projekt tomu českému pritom akoby z oka vypadol. „Ide o majetok Európskej únie, stačilo by požiadať české ministerstvo školstva o všetko, čo doposiaľ pripravili a upraviť to – napokon murár aj programátor robia to isté tu aj tam,“ hovorí bývalá šéfka Academie Istropolitana Alena Dušatková.

Tá podobný projekt pripravovala už v čase prvej vlády Roberta Fica, náklady vtedy vyčíslila na 2,3 milióna eur. Jej projekt chcel realizovať minister školstva Ján Mikolaj – no už za 46 miliónov eur. Dušatková na to upozornila Európsku komisiu a tá projekt zastavila. Aj súčasný projekt je podľa nej predražený. „Nie je mi jasné, na základe akých kritérií sa stanovujú tie obrovské rozpočtové objemy.“

Čo má napríklad prezradiť projekt za 25 miliónov

Administrátor pohrebiska
Odborná spôsobilosť: Definovanie pohrebiska, jeho riadenie a vymedzenie činností
Kritériá hodnotenia/spôsob overenia:
– definovať pojem pohrebiska a uviesť, kto je jeho prevádzkovateľom a čím sa odlišuje pohrebisko verejné od neverejného (ústne alebo písomné overenie),
– vysvetliť, kto môže zriadiť verejné pohrebisko a uviesť základné požiadavky na jeho prevádzku (ústne overenie),
– vysvetliť, kedy je možné na verejnom pohrebisku vydať zákaz pochovávania, prípadne pohrebisko zrušiť a aké podmienky je potrebné dodržať,
– vymenovať, aké činnosti patria do prevádzky pohrebiska a ako je možné ich zabezpečiť.
Zdroj: www.narodni-kvalifikace.cz

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
16. apríl 2024 21:41