StoryEditor

Vzniká nová stredopravá strana. Je za ňou Hlina

06.06.2013, 00:00
Ďalšia politická strana v stredopravom spektre. Postará sa o ňu nezaradený poslanec Hlina, ktorý sa rozhodol založiť novú stranu s názvom Občania.

Ďalšia politická strana v stredopravom spektre. Postará sa o ňu nezaradený poslanec Alojz Hlina (odídenec z OĽaNO), ktorý sa rozhodol založiť novú stranu s názvom Občania. Portál sme.sk citoval Hlinu s tým, že nosnou myšlienkou iniciatívy má byť občiansky princíp a spravodlivosť. Ďalším princípom má byť podľa neho pomoc slabým a nevládnym. „Je čas, aby občania mali svoju stranu, lebo tu už má všelikto svoju stranu, len občania nie,“ povedal Hlina. Poslanec potrebuje na založenie politickej strany najmenej 10-tisíc podpisov. S ich zberom práve začína. Podľa webu sme.sk chce Hlina stranu na začiatku financovať zo svojich vlastných prostriedkov.

 

„Buď to bude ďalšia z politických strán, ktoré sa snažia presiahnuť päť percent, ale nepodarí sa jej to,“ predpokladá politológ Ján Baránek z agentúry Polis. Ak však dokáže presvedčiť sklamaného pravicového voliča, úspech podľa neho môže mať. „Hlina je známy svojím vystupovaním proti korupcii, na druhej strane teraz sa ukáže, či ho ľudia nevnímajú ako recesistu.“ Politológ upozorňuje, že na pravej strane je toho už veľa. „Najhoršie bude, keď si už na to ľudia zvyknú a budú to brať ako súčasť pravicového folklóru. Potom tieto novovzniknuté strany nebudú mať inú možnosť ako sa zintegrovať do niečoho veľkého. Inak nemajú šancu uspieť,“ myslí si.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 06:13