StoryEditor

Špekulanti falšujú recepty, aby sa dostali k liekom

01.01.2014, 23:00
ZDRAVOTNÍCTVO

Špekulanti si našli nový spôsob, ako sa rýchlo a bez čakania pred ordináciou dostať k liekom. Falšujú lekárske recepty. Kontrolami na to prišli zdravotné poisťovne, ktoré už kvôli tomu podali aj trestné oznámenia.

„V poslednom období sme dostali viacero podnetov od našich zmluvných partnerov – lekárnikov, ktorí identifikovali podozrivé recepty. Predpisy na lieky neobsahovali kompletné údaje, prípadne boli nesprávne,“ opisuje hovorkyňa Dôvery Monika Šimunová, ako prišli na falšovanie.

Skúsenosti so špekulantmi má aj Všeobecná zdravotná poisťovňa, ktorá len v Nitrianskom kraji odhalila 119 fiktívnych výpisov. Najmenšia Union ZP zachytila tento trend aj v Žilinskom kraji.

 

Falšujú narkomani aj chorí

Viceprezident Slovenskej lekárnickej komory Ondrej Sukeľ HN potvrdil, že problémy s falošnými lekárskymi predpismi sa naozaj vyskytujú. „Dosiaľ však nedosahovali výrazne rozmery a okrem informovania lekární cez vyššie územné celky v prípade zachytenia takýchto lekárskych predpisov nebolo potrebné robiť zásadné opatrenia,“ dodal.

Podľa Sukeľa doteraz najčastejším dôvodom falšovania receptov bolo zneužívanie omamných a psychotropných látok. Podľa informácií od Dôvery sa k nim však pridali aj lieky, ktoré sa vyvážajú za hranice a sú tak na našom trhu nedostatkové. V zozname, ktorý poskytla poisťovňa HN, sú napríklad lieky pre epileptikov či ťažkých cukrovkárov. Štátna poisťovňa zase hovorí, že sa falšujú hlavne recepty na dietetiká.

 

Padli trestné oznámenia

Na ministerstvo zdravotníctva podľa Martiny Lidinskej z tlačového oddelenia zatiaľ nebola doručená žiadna oficiálna sťažnosť, prípadne podnet. Na najbližšom stretnutí s lekárnikmi a so zástupcami poisťovní sa na to však rezort vraj bude pýtať. „Nástrojom na odstránenie tohto problému je zavedenie eHealthu (elektronické zdravotníctvo,pozn. redakcie),“ odpovedala Lidinská na otázku HN, ako môže rezort zabrániť zneužívaniu receptov.

Súkromné poisťovne na reformu v zdravotníctve nečakajú a samy začali proti tomuto problému aktívne bojovať. „Podali sme šesť trestných oznámení na neznámeho páchateľa,“ povedala Šimunová. Union k nim pridala ďalších päť. „Upozornili sme v nich na možné zneužitie lekárskych predpisov, pravdepodobne drogovo závislými osobami, keďže vo väčšine prípadov išlo o lieky s obsahom opioidných analgetík. Uvedeným konaním nám bola spôsobená škoda rádovo niekoľko 100 eur,“ povedala hovorkyňa Unionu Judita Smatanová. Dôvera škody nevyčíslila.

01 - Modified: 2005-11-17 21:02:00 - Feat.: 0 - Title: Ako získať lacnú letenku
01 - Modified: 2024-04-15 22:00:00 - Feat.: - Title: Sú generiká také bezpečné ako originálne lieky? Mnohí nad nimi váhajú, kolujú o nich mýty 02 - Modified: 2024-04-13 19:32:53 - Feat.: - Title: V prípade nelegálneho reexportu liekov za vyše sedem miliónov eur zatiaľ nikoho neobvinili 03 - Modified: 2024-04-17 10:30:00 - Feat.: - Title: Foodblogerka Kristína Suchánková: Nie som fanúšikom jaterníc či držiek, vyskúšam však hocičo​ 04 - Modified: 2024-04-12 16:05:06 - Feat.: - Title: Na očkovanie v lekárňach si ešte počkáme, hoci to už zákon umožňuje, hovorí pre HN riaditeľ siete lekární 05 - Modified: 2024-04-11 12:05:06 - Feat.: - Title: Ešte jednu pilulku a dosť. Väčšina ľudí si závislosť na liekoch nepripúšťa, nepatríte medzi nich?
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 22:34