StoryEditor

Najdrahší pacient stál vyše milióna. Vďaka tomu ešte žije

19.08.2013, 00:00
Zdravotné poistenie. Vlani najviac za liečbu svojho klienta zaplatila štátna poisťovňa.

Takmer 1,2 milióna eur stála najdrahšia minuloročná liečba. Zaplatila ju Všeobecná zdravotná poisťovňa svojmu osemnásťročnému klientovi, ktorý trpí hemofíliou, konkrétne dedičným nedostatkom faktora VIII. Ide o najvyššiu úhradu v rámci všetkých troch zdravotných poisťovní na trhu. Bez liečby by sa však pacient nemusel dožiť vysokého veku.

„Hemofília je veľmi rizikové ochorenie. U pacienta môže dôjsť ku krvácaniu prakticky kdekoľvek, aj do vnútorných orgánov, preto musia stále so sebou nosiť lieky. Tie sú veľmi drahé, pretože ich vyrábajú iba nadnárodné spoločnosti z krvnej plazmy,“ vysvetľuje predseda Slovenského hemofilického združenia Jaroslav Janovec.

Originálne lieky majú pacienti s krvácavosťou k dispozícii asi od roku 1992. Odvtedy sa aj predĺžila dĺžka ich života. „V minulosti sa niektorí hemofilici dožívali 30 až 50 rokov, teraz je to viac. Nehovoriac o tom, že môžu plnohodnotnejšie žiť a pracovať,“ dodal Janovec.

Súkromné poisťovne dali menej
Na prvých päť najdrahších poistencov minula Všeobecná zdravotná minulý rok spolu vyše 4,3 milióna eur. Okrem hemofílie sa liečili napríklad aj na poruchy metabolizmu, gastritídu či poškodenie pleca. Náklady súkromných poisťovní na ich najdrahších klientov boli výrazne nižšie. Súvisieť to môže s tým, že majú menej chorľavý poistný kmeň.

Dôvera eviduje najdrahšiu liečbu pri hospitalizácii 53-ročného muža v Národnom ústave srdcovo-cievnych chorôb. „Išlo o podpornú liečbu zlyhávajúceho srdca v sume 160-tisíc eur,“ povedala hovorkyňa poisťovne Monika Šimunová. Medziročne podľa nej Dôvere najviac stúpli náklady na detských pacientov s horúčkami. Až štvornásobne viac zaplatila za CRP vyšetrenia, ktoré pediatri robia, aby zistili, či je potrebné nasadiť antibiotiká. V súvislosti s vysokými teplotami u detí stúpli aj náklady na laboratórne vyšetrenia. Union ZP zase najviac zaplatila za poistenca s diagnózou akútna myeloická leukémia. „Ide o Romana zo Žilinského kraja, náklady na liečbu za rok 2012 predstavujú 105-tisíc eur,“ informovala HN hovorkyňa Judita Smatanová.

Najdrahšie onkolieky
Práve onkologické lieky predstavujú pre Union jedny z najvyšších výdavkov. „V skupine onkologických liekov pozorujeme výrazný medziročný nárast finančných nákladov z dôvodu predpisovania vysoko nákladných liekov,“ povedala Smatanová. Najzásadnejšie zvýšenie výdavkov zaznamenali konkrétne pri cytostatikách, za ktoré vlani zaplatili takmer 3,3 milióna eur.

Onkologické lieky ako najdrahšie označujú aj zvyšné dve poisťovne. Dôvera napríklad v roku 2011 za onkologickú liečbu uhradila 49 miliónov eur, o rok neskôr to bolo už takmer 52 miliónov eur. Všeobecná zdravotná v nákladnej skupine eviduje aj liečivá na zníženie hladiny lipidov a na liečbu ťažkých foriem reumatoidnej artritídy. Najvyšší medziročný nárast nákladov na receptové lieky zaznamenala pri liekoch na krvotvorné orgány a dietetické potraviny. „Nárast v týchto skupinách je spôsobený tým, že sa v liečbe vybraných ochorení používajú novšie, modernejšie a finančne nákladnejšie lieky,“ povedala Balážová.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 16:00