StoryEditor

"Hanbím sa za Kotlebu." Vyhlásil Pellegrini na adresu vyvesenia čiernych vlajok

29.08.2015, 13:26
Dnes sa konajú v Banskej Bystrici oslavy 71. výročia Slovenského národného povstania.

Náš prezident Andrej Kiska dnes nepatril dnes medzi najpopulárnejších predstaviteľov vlády na oslavách 71. výročia SNP. Niektorí na neho pískali a iní po ňom vykrikovali.

"To si mal povedať Porošenkovi," zakričal z davu Martin Antal počas prezidentovho prejavu pri pamätníku SNP. Kiska práve hovoril o obave pred neznášanlivosťou. "O fašizme a nacizme mal povedať prezidentovi Porošenkovi, keď sa s nim stretol a nepodávať mu ruky a podporovať ho," povedal Antal s tým, že podľa neho prezident iba tára a nekoná. Antal nie je členom KSS ani žiadnej inej politickej strany. Na spomienku prišiel s fotkou svojho predka, ktorý zahynul v SNP počas partizánskych bojov.

Na Úrade Banskobystrického samosprávneho kraja visia dnes dve čierne vlajky. Podľa Ľudovíta Kaníka (DS-SDKÚ) je za tým predseda kraja Marian Kotleba. Kaník to považuje za pošliapavanie odkazu SNP a propagáciu fašizmu. Avizuje preto podanie trestného oznámenia.

Pred areálom stál so sovietskou vlajkou Juraj Lazarčík, člen KSS, ktorého podľa jeho slov nevpustili dnu, aby niekomu neublížil. Podľa policajtov, ktorí kontrolovali pri vstupe je to preto, že organizátor spomienky zakázal vnášať do areálu vlajky na veľkých tyčiach. "V Mikuláši som bol na spomienke tiež a jediná sovietska vlajka bola vtedy moja," hovorí Lazarčík, "teraz zariadili aby tam nebola ani jedna. Podľa vás vyzerám ako nejaký terorista, ktorý by chcel ublížiť?" spytuje sa.

"Je hanbou, ak verejný predstaviteľ regiónu vyvesí v deň SNP čierne vlajky. Určite ich nevyvesil ako úctu padlým, ale aby vyjadril svoj nesúhlas s tým, ako vyzerá naša história. Je to naozaj veľká hanba a ako Banskobystričan sa hanbím, že takýto človek, sedí na stoličke Banskobystrického kraja," povedal pre TASR šéf parlamentu Pellegrini.

"Vyvesiť čierne zástavy na župný úrad v deň osláv SNP je také pošliapavanie odkazu SNP, že sa cez to nedá prejsť mlčaním. SNP bolo ozbrojené vystúpenie slovenského národa proti fašizmu, ktorý reprezentoval aj vojnový Slovenský štát. Vyjadrovať čiernymi zástavami smútok nad tým, že SNP vzniklo, a to ešte na oficiálnej budove, ktorá je sídlom samosprávneho kraja, je propagácia fašizmu," vyhlásil Kaník.

Kotleba podľa neho zašiel priďaleko. "Toto jeho konanie podľa môjho názoru napĺňa znaky trestného činu popierania a schvaľovania zločinov politických režimov, keďže verejne schvaľuje zločiny režimu založeného na fašistickej ideológii, a to v kombinácii so zneužitím právomoci verejného činiteľa na takýto zavrhnutiahodný čin," poukázal Kaník. V najbližších dňoch podá trestné oznámenie pre podozrenie zo spáchania týchto trestných činov.

 

ĎAKUJEME A NEZABUDNEMENedá sa byť vždy hrdinom, ale vždy sa dá zostať človekom. Niekedy však okolnosti postavia ľudí do...

Posted by Andrej Kiska on 29. august 2015

V čase, keď sa do bezpečia Európy pokúšajú dostať tisíce ľudí sužovaných vojnami a zlými životnými podmienkami, narastá podľa SaS význam symboliky Slovenského národného povstania (SNP).

"Úctyhodný ozbrojený protest národa, ktorý sa dokázal zjednotiť a postaviť proti presile, mal svoje korene v humanizme a bol poháňaný aj tým, čomu hovoríme zápas o ľudskú dôstojnosť," poznamenal predseda SaS Richard Sulík.

Upozornil, že napriek zložitej a rozporuplnej situácii okolo utečeneckej krízy sa pri jej riešení nesmie stratiť ľudská dôstojnosť, nadhľad a zdravý úsudok. "Práve vďaka Slovenskému národnému povstaniu sa naša krajina dostala nielen na stranu víťazov, ale táto udalosť mala aj blahodarný účinok na svedomie národa, zaťažené židovskými dekrétmi, holokaustom, arizáciou, kolaboráciou s nacistami," dodal.

Na oslavách sa tento rok zúčastnil asi po 30-tích rokoch aj Vladimír Daniš zo Slovensko-ruskej spoločnosti a je rozčarovaný z organizácie, všetkých tých kontrol a ľudí. Za čias kedy bol aj on aktívnym účastníkom týchto osláv bolo všetko voľnejšie a hlavne bolo tam viac ľudí a menej policajtov.

Vyvesenie dvoch čiernych vlajok na úrad BBSK nepovažuje za náhodu ani generálny riaditeľ Múzea SNP Stanislav Mičev. Označil to za derniéru Mariana Kotlebu. Podľa Mičeva vlajkami Kotleba dáva najavo svoj smútok nad tým, že už nebude zvolený.

Dňa 29. augusta 2015 sa v Banskej Bystrici bude konať celoslovenský snem ĽS – Naše Slovensko, ktorého sa zúčastním. Potvrdil pre HN Marián Kotleba.

Slovenské národné povstanie (SNP) si treba podľa Mostu-Híd pripomínať aj kvôli extrémistom, ktorí podporujú niekdajší fašistický režim. Strana zdôrazňuje potrebu neustále ochraňovať slobodu a demokraciu.

Spomienka na SNP by mala byť pre ľudí podľa strany odkazom, ako je potrebné postaviť sa na odpor extrémizmu a neslobode. "Bohužiaľ aj dnes sú medzi nami extrémisti a nacionalisti, ktorí spätne podporujú a obhajujú vtedajší fašistický režim. Je preto potrebné pripomenúť to, že tento režim okrem iného posielal aj vlastných občanov na smrť do koncentračných táborov," zdôraznil Most-Híd. SNP má byť podľa strany pre nás mementom, že demokraciu a slobodu treba neustále ochraňovať.

Občiansky aktivista a zakladateľ hnutia SEN Eduard Chmelár zvesil čierne vlajky z Úradu Banskobystrického samosprávneho kraja. Tie tam podľa viacerých zdrojov vyvesil predseda kraja Marian Kotleba. Chmelár jeho konanie odsudzuje.

"Považujeme Slovenské národné povstanie (SNP) za náš najvýznamnejší štátny sviatok, za najhrdinskejší čin tohto národa a je absolútne nehorázne a hanebné, že niekto, kto má drzosť nazývať sa vlastencom, zneváži tento sviatok tým, že vyvesí dve čierne zástavy," vyhlásil pre TASR Chmelár.

 

Marian Kotleba (ktory nazyva povstalcov banditmi) dnes rano, v den najvyznamnejsieho statneho sviatku SR, demonstrativne...

Posted by SEN on 29. august 2015

 

Oficiálne stanovisko vedenia Úradu BBSK týkajúce sa dnešného incidentu s vyvesenými čiernymi vlajkami:

"Smútočné vlajky boli na budove Úradu Banskobystrického samosprávneho kraja vyvesené ako spomienka na padlých v SNP, ktoré sa najviac dotklo práve obyvateľov súčasného Banskobystrického samosprávneho kraja. Strhnutie týchto vlajok považujeme za prejav hlbokej neúcty voči životom vyhasnutým v tomto povstaní. Je poľutovaniahodné a príznačné, že smútočné vlajky za obete povstania strhávajú z politických dôvodov práve tí, ktorí najviac rozprávajú o mieri a o úcte k životu."

01 - Modified: 2007-09-04 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Havaroval ďalší autobus. Jeden mŕtvy
01 - Modified: 2023-08-31 13:52:30 - Feat.: - Title: Znevýhodnenie Smeru? RTVS obvinenie strany z manipulácie spravodajstva v súvislosti s SNP odmieta 02 - Modified: 2023-08-31 10:20:47 - Feat.: - Title: Kritici vývoja v Slovenskom zväze protifašistických bojovníkov zakladajú nové združenie, ten obvinenia odmieta 03 - Modified: 2023-08-31 10:57:01 - Feat.: - Title: RTVS odignorovala podľa Smeru podujatie pri príležitosti výročia SNP a "nechce, aby strana vyhrala voľby" 04 - Modified: 2023-08-29 16:35:01 - Feat.: - Title: Útoky na prezidentku aj nové protifašistické hnutie. Oslavy SNP sa nevyhli kritike politikov 05 - Modified: 2023-08-29 10:12:52 - Feat.: - Title: Pellegrini kritizuje oslavy SNP. Označil ich za nedôstojné, chýbali mu prejavy
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 19:23