StoryEditor

Čižnár bude dobrým riešením pre prokuratúru, tvrdí Fico

17.06.2013, 07:56
Autor:
TASRTASR

Jaromír Čižnár je dobrý kandidát na generálneho prokurátora, ktorý má navyše veľkú podporu prokurátorského stavu, a to je pre vládny Smer-SD najpodstatnejšie. V nedeľu (16.6.) počas summitu V4 vo Varšave to zdôraznil premiér Robert Fico (Smer-SD). Dnes Čižnára, ktorý je jediným kandidátom do nadchádzajúcej voľby, vypočuje ústavnoprávny výbor parlamentu, poslanci by ho mali následne voliť v utorok (18.6.) na začiatku júnovej schôdze Národnej rady (NR) SR.

"Choďte za prokurátormi a spýtajte sa na pána Jaromíra Čižnára. Budete vidieť na vlastné oči, že tento človek nemá veľmi často ani štipku zľutovania. Ja verím, že to bude dobré riešenie pre generálnu prokuratúru," zhodnotil predseda vlády. Podľa vlastných slov verí, že voľba kandidáta na generálneho prokurátora, ktorej nestoja v ceste žiadne ústavné prekážky, prebehne v utorok bez takých škandálov ako voľba Jozefa Čentéša.

Fico tiež odmietol, že by mohlo byť problémom, ak sa generálnym prokurátorom stane jeho spolužiak a priateľ. Ak by sa tomu chcel vyhnúť, musel by podľa vlastných slov "vykynožiť" celý ročník, všetkých priateľov a známych z čias, kedy študoval na právnickej fakulte.

"Dnes môžem hovoriť o 200-300 ľuďoch, ktorých poznám veľmi dobre, s ktorými si tykám, s ktorými sa niekedy aj stretávam. Nie je asi dôvod týchto ľudí diskriminovať a preto, že ma poznajú a sú v priateľskom vzťahu so mnou, by mali byť vyradení," argumentoval šéf exekutívy.

V prípade Čižnára je podľa neho dôležitý fakt, že si ho dvakrát za sebou ako najlepšie kandidáta na generálneho prokurátora vybrala Rada prokurátorov SR, čo sa doteraz ešte nikdy nestalo. "Nestalo sa tiež, že prakticky všetci oslovení krajskí prokurátori súhlasili s touto nomináciou a hovoria, že to je dobré riešenie pre prokuratúru. Prokuratúra potrebuje nového generálneho prokurátora," zdôraznil. Ak sa takýto postup opozícii nepáči, podľa Fica "plačú na nesprávnom hrobe", pretože celý problém sami spôsobili.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
18. apríl 2024 12:59