StoryEditor

Boris Kollár má prvý problém. Jeho premenovanie strany skončí na súde

16.11.2015, 15:42
Autor:
TASRTASR

Transformácia mimoparlamentnej politickej strany Náš kraj na stranu Sme rodina, s ktorou chce kandidovať v budúcoročných marcových parlamentných voľbách známy podnikateľ Boris Kollár, sa udiala podľa vyjadrenia niektorých členov pôvodnej strany netransparentne a v rozpore so stanovami strany Náš kraj.

Podpredseda strany Náš kraj a jej krajský predseda v Bratislave Jozef Hoško na dnešnej tlačovej besede uviedol, že veľká časť členskej základe spochybňuje posledné dva snemy strany, ktoré sa mali konať 1. a následne 10. novembra a viedli k zmene štatutárov strany.

„Fiktívne listiny"

Keďže im nikto nepredložil prezenčnú listinu z obidvoch snemov, považujú ich za fiktívne a všetky ďalšie úkony s prevodom strany spochybňujú.

Získané dokumenty o prevode strany odovzdali do rúk právnikom a chcú podať trestné oznámenie zo spáchania podvodu. Pripravujú tiež podnet na súd o vydanie predbežného opatrenia, aby nikto z aktuálneho vedenia strany Sme rodina nemohol nakladať so stranou ako jeho vlastnou.

Z nášho pohľadu snem, ktorý sa konal podľa zápisnice 1. novembra, bol neprávoplatný, keďže chýba k nemu prezenčná listina a pochybujeme, že sa ho zúčastnila nadpolovičná väčšina relevantných ľudí, ktorí môžu rozhodnúť o zmene smerovania strany, o novom predsedovi a dokonca aj o zmene názvu strany,“ uviedol Hoško.

V zápisnici figurujú len dve mená a podpisy, pričom ako zapisovateľ je uvedený Milan Mňahončák, ktorý sa mal na tomto sneme vzdať postu predsedu strany a ako overovateľ zápisnice je uvedený Peter Pčolinský, ktorý sa práve stal novým štatutárom strany, pričom nikto nevie potvrdiť, kedy do strany vstúpil.

Viacero pochybení

Hoško vyhlásil, že osobne nedostal žiadnu pozvánku na tento snem a nedostali ju ani ďalší predsedovia okresných a krajských štruktúr strany. Potvrdil to aj predseda prešovskej okresnej organizácie Mikuláš Žemlička. Skupina okolo Hoška rovnako spochybňuje aj snem z 10. novembra, na ktorý tiež nedostali pozvánku a kde vystriedal Pčolinského na poste štatutára strany Boris Kollár.

Hoško vyhlásil, že pochybil predovšetkým bývalý predseda strany Milan Mňahončák, „ktorý svojvoľne dal stranu do rúk Pčolinského a ten ju posunul Kollárovi". Pripomenul, že zakladajúci členovia strany Náš kraj si poctivo vyzbierali 10.000 podpisov potrebných na zaregistrovanie strany a takýmto štandardným spôsobom by mali postupovať aj všetci, ktorí si chcú založiť stranu. Je to znak politickej kultúry spoločnosti.

Dnes Hoško prečítal vyhlásenie k výmene štatutára na čele strany, ktoré podpísalo jej 14 členov. Vo vyhlásení sa uvádza, že nemali vedomosť o tom, že by sa v ostatnom čase konal snem, ktorý ako jediný má právo a povinnosť voliť a odvolávať štatutárov.

Počet delegátov na Sneme je otázny

Členovia strany Náš kraj sa o zmene štatutára a názve dozvedeli len z médií. „V súvislosti s vykonanými zmenami vyslovujeme podozrenie, že účelovo zmenený štatutár – Peter Pčolinský – bol zvolený za neštandardných podmienok, čo vyvoláva pochybnosti aj o následne zvolenom štatutárovi Borisovi Kollárovi,“ uvádza sa vo vyhlásení.

Bývalý predseda strany Náš kraj Milan Mňahončák v telefonickom rozhovore pre médiá uviedol, že nešlo o žiadne posunutie strany nikomu. Konal sa riadny snem 1. novembra, kde bol zvolený nový predseda Peter Pčolinský, ktorý ďalej zodpovedal za stranu. „Ja do toho nezasahujem, vzdal som sa členstva v strane a k tomu sa nebudem viacej vyjadrovať."

Snem sa konal v Humennom, koľko delegátov sa na ňom zúčastnilo, Mňahončák neuviedol. Na otázku, kedy sa Pčolinský stal členom strany Náš kraj, neodpovedal a náhle sa prerušilo telefonické spojenie, viac sa mu nedalo dovolať.

Strana Náš kraj bola zaregistrovaná na Ministerstve vnútra SR 2. septembra 2010. Má svoje stanovy, organizačnú štruktúru, v tomto roku zaplatilo členský poplatok 114 členov. Strana mala vo svojom programe ako hlavný cieľ znižovanie regionálnych rozdielov.

 

01 - Modified: 2007-11-12 10:05:00 - Feat.: 0 - Title: Program výstavby diaľnic závisí od realizácie projektov PPP
01 - Modified: 2024-04-03 12:28:45 - Feat.: - Title: Kollárovo hnutie Sme rodina podporuje v druhom kole volieb Pellegriniho 02 - Modified: 2024-03-17 11:59:29 - Feat.: - Title: Sme rodina si na sneme opätovne za predsedu zvolilo Borisa Kollára 03 - Modified: 2024-02-03 13:26:13 - Feat.: - Title: Sme rodina bude voliť predsedu, Kollár bude kandidovať znova 04 - Modified: 2024-01-30 11:55:48 - Feat.: - Title: Dcéra Borisa Kollára tvorí pár so synom indického miliardára. Takýto luxus si užívajú u neho doma 05 - Modified: 2024-01-25 23:00:00 - Feat.: - Title: Čo robí Sme rodina? Kollár naznačil novú cestu. Za prezidenta podporí národného kandidáta
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 09:40