StoryEditor

Štátne nemocnice s podpisom stále váhajú

30.09.2013, 01:08

Deväť štátnych nemocníc stále nemá podpísané nové dodatky k zmluvám so súkromnou poisťovňou Union. Na dohodu majú už len dnešný deň. Ak k nej nedôjde, od zajtra budú ošetrovať pacientov len v nevyhnutných prípadoch. Union verí, že sa tak nestane. Jej hovorkyňa Judita Smatanová dokonca povedala, že pre ich poistencov bude v plnej miere zabezpečená starostlivosť za každých okolností. „Sme presvedčení, že ak majú nemocnice skutočný záujem poskytovať zdravotnú starostlivosť svojim pacientom, dodatky podpíšu,“ dodala.

Nemocnice, ktoré stále váhajú, sú napríklad Bratislava, Trenčín, Nové Zámky či Martin. „Prehodnocujeme ponuky všetkých poisťovní a snažíme sa zabezpečiť čo najvýhodnejšie podmienky, ktoré by nám umožnili dosiahnuť vyrovnané hospodárenie,“ povedala za košickú Univerzitnú nemocnicu L. Pasteura hovorkyňa Ladislava Šustová. Jediná, ktorá HN potvrdila, že dodatky sú už podpísané, bola banskobystrická nemocnica.

Ešte v lete Unionu zaslalo výpovede zmlúv 16 nemocníc. Dôvodom, prečo mnohé z nich stále držia poisťovňu a pacientov v neistote, je, že žiadajú obdobné platby, aké im núka štátna Všeobecná zdravotná poisťovňa.

Tá si to totiž dala ako podmienku pri svojich rokovaniach so zdravotníckymi zariadeniami. Union tak v nových dodatkoch zmlúv zvýšila platby za ukončené hospitalizácie a zrušila pevné percento pri preplácaní nadlimitných výkonov. „Pripomíname, že v mnohých prípadoch štátna poisťovňa do dnešného dňa hradila a hradí poskytovateľom zdravotnú starostlivosť nižšou cenou, ako je uvedená v stále platných zmluvách s Unionom,“ povedala Smatanová.

01 - Modified: 2005-06-29 07:20:26 - Feat.: 0 - Title: Názor: Milenky a kapitálový trh
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
18. apríl 2024 21:06