StoryEditor

Počet sudcov dosiahol historické maximum

04.09.2013, 00:00
Justícia. Minister Tomáš Borec (na snímke) vytvoril desiatky nových miest.

Slovensko má najviac sudcov v histórii. Minister spravodlivosti Tomáš Borec vytvoril také množstvo nových sudcovských miest, aké justícia nezažila niekoľko rokov.

Od nástupu do funkcie ich minister určil 75, z nich 15 na krajských a 62 na okresných súdoch. Talár si tento rok oblieklo 40 nových sudcov. Ďalších 20 pribudne čoskoro.

K posilneniu sudcovského stavu Borec (nominant Smeru-SD) pristúpil aj napriek tomu, že podľa aktuálnej hodnotiacej správy Európskej komisie patríme ku krajinám s najväčším počtom sudcov. Neodradilo ho ani to, že rok a trištvrte čelí štrajkovej pohotovosti úradníkov na súdoch, ktorých nízke platy nevie zvýšiť.

Meškanie konkurzov
Na potrebu značného prílevu novej krvi existujú podľa šéfa rezortu dva dôvody. Zvýšené množstvo práce – takzvané hromadné žaloby, ktorými sú súdy najnovšie zavalené. Druhým dôvodom je, že za predchodkyne Lucie Žitňanskej (SDKÚ-DS) výberové konania stagnovali.

Do justície prišli za dva roky iba štyria sudcovia. „Situáciu na niektorých súdoch je možné označiť za kritickú,“ vysvetlila hovorkyňa Jana Zlatohlávková. Podľa exministerky Lucie Žitňanskej na taký veľký prírastok sudcov nie je dôvod. Zvýšenú agendu podľa nej možno riešiť prijatím oveľa lacnejších vyšších súdnych úradníkov. Šéfka Združenia sudcov Slovenska a členka súdnej rady Dana Bystrianska si myslí, že súčasnými výbermi minister rieši iba výpadky na súdoch a sudcov by malo byť ešte viac. „Nevylučujem, že v niektorých prípadoch mohla byť potreba nových miest diskutabilná,“ pripustil naopak ďalší člen rady, sudca Dušan Čimo.

Odborári sa hnevajú
Sudcovské miesta sú drahou záležitosťou – s priemerným platom na úrovni 2 700 eur ide o najlepšie platených štátnych zamestnancov. Borec tvrdí, že na príjmy nových sudcov nepotreboval peniaze navyše zo štátneho rozpočtu. Odborárov hnevá, že sa opäť nedostalo na nich. Plat administratívneho zamestnanca je 350 až 500 eur. „Justícia je stále v štrajkovej pohotovosti. Oni vedia, že my nemáme problém tú masu ľudí zvolať,“ odkazuje šéfka justičných odborov Marta Božková. Predsedníctvo zväzu sa zíde na budúci týždeň.

Na súd ani nenastúpili
Borec vypísal dve voľné miesta aj na súde v bratislavskej Petržalke a v Nových Zámkoch. Tie obsadili zamestnankyne ministerstva, ktoré uspeli vo výberových konaniach. Na súdy nové sudkyne vôbec nenastúpili, ale ostali na stáži na ministerstve. Predseda Okresného súdu Bratislava V Dušan Srogončík vysvetlil HN, že mu sudkyňa chýba. „Preto som aj požiadal o pridelenie ďalšieho funkčného miesta,“ prezradil.

Podobné množstvo sudcov vymenoval prezident Ivan Gašparovič naposledy v roku 2008 za úradovania exministra Štefana Harabina, keď vzniklo viacero okresných súdov. Vtedy ich bolo 63. Podľa stránky rezortu dnes štát platí 1 370 sudcov. Po dokončení výberov ich počet ešte narastie. V polovici vlaňajška bolo aktívnych 1 350 sudcov, v roku 2010 iba 1 338.

Spresnenie:
Ministerstvo spravodlivosti, deň potom ako o to HN požiadali, zverejnilo dnes štatistiku, ako sa vyvíjal počet sudcov na slovenských súdoch (s výnimkou Najvyššieho súdu a Ústavného súdu). Vyplýva z nej, že ku konci rokov 2009 a 2010 bolo na súdoch viac sudcov ako je v súčasnosti. Ku koncu roka 2009 bolo na slovenských súdoch (s výnimkou Najvyššieho a Ústavného súdu) aktívnych 1312 sudcov, teraz je ich 1284.

Po úspešnom dokončení procesu výberových konaní (9 sudcov prezident ešte nevymenoval, súdna rada ich však už odsúhlasila, 6 ďalších uchádzačov už uspelo vo výberovom konaní, 5 miest sudcov sa má na jeseň obsadiť vo výberových konaniach, dve ministrom určené miesta ešte zvyšujú) by mohol podľa prepočtu HN počet aktívnych sudcov na súdoch (s výnimkou Najvyššieho súdu a Ústavného súdu) dosiahnuť číslo 1306.

Počet sudcov na krajských, okresných a špecializovanom trestnom súde v jednotlivých rokoch:

2013    1284
2012    1257
2011    1276
2010    1304
2009    1312
2008    1293
2007    1244
2006    1228

(Zdroj: MS SR)

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
12. apríl 2024 13:08