StoryEditor

Policajný šéf o utečencoch: Ak treba, vieme použiť aj armádu

14.09.2015, 18:49
Autor:
TASRTASR

Slovenská republika neobnovila na hraničných priechodoch s Maďarskom a Rakúskom dočasné kontroly, čo by musela ohlásiť aj do Bruselu, ale ide o kompenzačné opatrenie, ktoré hovorí o monitorovacej činnosti. Na dnešnej tlačovej konferencii na to upozornil policajný prezident Tibor Gašpar s tým, že opatrenie potrvá až do odvolania a nateraz ide o 220 navyše nasadených policajtov na hraniciach.

"Nie je to teda kontrola každého, kto hranicou prechádza, ale ide o kontroly len na základe vytypovania si posádok vozidiel či prechádzajúcich ľudí," vysvetlil Gašpar s dôvetkom, že je na policajných hliadkach, aby si vyberali, ktoré vozidlo či osoby preveria. "Ide najmä o zisťovanie prevádzačov a nelegálnych migrantov," povedal Gašpar. Na Dunaji, ktorý je prirodzenou hranicou, je v pohotovosti poriečne oddelenie a s člnmi pomáha aj Hasičský a záchranný zbor.

Štáb pre nelegálnu migráciu

Šéf policajtov zrekapituloval, že SR primárne chráni schengenský priestor, a preto pre políciu bola až do začiatku leta prioritu najmä hranica s Ukrajinou. "Na tomto úseku hranice sme nezaznamenali žiadne zásadné zmeny napr. v náraste nelegálnej migrácie. Nemôžeme však nereagovať na to, čo sa deje na juh od nás. Kontrolovať schengenský priestor musíme aj vo vnútrozemí SR a prijímať opatrenia. Prioritou je tak slovensko-maďarská hranica, prípadne úsek slovensko-rakúskej hranice," konštatoval.

Gašpar tiež informoval, že ešte začiatkom augusta bol opatrením ministra vnútra zriadený štáb pre riešenie problémov nelegálnej migrácie. "Vstúpili sme do rokovania s maďarskou políciou a dohodli sme sa na memorande o kontrole vlakov smerujúcich z Budapešti cez SR do Českej republiky. Prebieha teda vykonávanie spoločných hliadok vo vlakoch," vysvetlil Gašpar.

Vývoj však podľa policajného prezidenta ukázal, že je potrebné sa pripraviť aj na krízovejšie scenáre, preto bol zavedený monitoring na hraničných priechodoch. "Teraz sa vykonáva monitoring všetkých hraničných priechodov s cieľom odkryť prevádzačov a nelegálnych migrantov," oznámil policajný prezident s tým, že aj v týchto chvíľach prebieha na hranici s Maďarskom cvičenie v podobe previerky akcieschopnosti všetkých útvarov. "Ide o to, ako sme schopní zmonitorovať celú hranicu s Maďarskom," vysvetlil Gašpar.

Tábor v Malackách

Preventívnou akciou bolo podľa jeho slov aj vybudovanie tábora v Malackách s cieľom zistiť pripravenosť jednotlivých zložiek promptne konať v prípade potreby. Gašpar však zatiaľ informácie o tom, že by sa slovenskú hranicu chystala prekročiť vlna utečencov, nemá. "Tak ako deklarujú politici, zatiaľ nie je záujem o našu krajinu, nikto nepožiadal o azyl," zdôraznil policajný šéf.

Ak dôjde k zadržaniu nelegálnych migrantov na našej hranici, s každým sa vedie pohovor a rozhoduje sa o tom, či bude osoba vrátená. Umiestni sa zatiaľ do útvarov policajného zaistenia pre cudzincov v Sečovciach alebo v Medveďove. Ak požiada o azyl, ide do migračného zariadenia, čo je iný režim. V prípade zadržania prevádzača nasleduje trestné konanie a trestné stíhanie.

01 - Modified: 2023-12-26 14:20:41 - Feat.: - Title: Do Európskej únie prišlo tento rok viac ako milión migrantov. Najviac žiadostí zaznamenali v októbri 02 - Modified: 2023-11-23 15:53:44 - Feat.: - Title: Povolenie na pobyt v zahraničí bude po novom vydávať bieloruský imigračný úrad 03 - Modified: 2023-10-26 09:30:00 - Feat.: - Title: LGBTI+ žiadateľov o azyl zatvoria do plávajúceho väzenia. Ružová loď Bibby Stockholm pojme až 500 pasažierov 04 - Modified: 2023-10-09 16:58:11 - Feat.: - Title: Maďarský minister nachádza pomoc pri riešení migračnej krízy: Treba jasne rozlíšiť utečencov od migrantov 05 - Modified: 2023-06-28 12:30:00 - Feat.: - Title: Vojna moslimských gangov eskaluje. Pri poslednom strete museli zasahovať stovky policajtov
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
18. apríl 2024 23:25