StoryEditor

Ficova ponuka sestrám opozícii nestačí. Chcú mimoriadnu schôdzu

08.02.2016, 09:20
Autor:
TASRTASR

Opozičné strany trvajú na opodstatnenosti mimoriadnej schôdze NR SR k školstvu a zdravotníctvu aj po ponuke, ktorú dal premiér Robert Fico (Smer-SD) sestrám v piatok (5.2.).

Tie, ktoré podali výpovede, požiadal, aby sa vrátili k pacientom, pričom by im boli preplatené aj dni, keď v práci neboli. Sestry súhlasili, chcú však okrem iného pracovné zmluvy na dobu neurčitú s uvedením miesta pracoviska a na pôvodnú pracovnú pozíciu.

"Nezmenilo sa nič, problémy v zdravotníctve pretrvávajú," odkázal predseda poslaneckého klubu KDH Pavol Abrhan. Nemenný postoj má aj šéf klubu OĽaNO-NOVA Richard Vašečka. "Schôdza nemá byť len o platoch, ale najmä o stave zdravotníctva a školstva. Som presvedčený, že o tom treba hovoriť a urobiť súhrn vecí," povedal pre TASR.

OĽaNO-NOVA už má na stole podpisy všetkých svojich 12 poslancov, KDH svoje sumarizuje. Podporu mimoriadnej schôdzi avizovali aj Most-Híd a SaS. Opozícia potrebuje aspoň 30 podpisov, odovzdané by mohli byť dnes alebo v utorok (9.2.). Potom bude musieť predseda parlamentu Peter Pellegrini (Smer-SD) zvolať rokovanie do siedmich dní.

Základnou podmienkou, aby sa rokovalo, je schválenie programu. Bez hlasov Smeru-SD to teda nepôjde. "Otázka je predčasná, návrh ešte nie je podaný. Ak sa tak stane, budeme o tom vážne diskutovať," povedala pre TASR podpredsedníčka NR SR a šéfka poslaneckého klubu Smeru-SD Jana Laššáková.

Zároveň podľa jej slov asi nebola taká situácia, aby sa tri týždne pred voľbami zvolávala mimoriadna schôdza. "Nebolo by korektné zaväzovať svojimi rozhodnutiami nasledujúci parlament. Musíme to ale zvážiť a rozhodneme sa," dodala.

Ak by program rokovania neprešiel, opozícia má ešte možnosť hovoriť o témach na mimoriadnom rokovaní, na ktorom by sa pokúsila odvolať ministrov školstva a zdravotníctva Juraja Draxlera a Viliama Čisláka (obaja nominanti Smeru-SD).

Schôdza o dôvere členom vlády by sa konať musela, program sa tam neschvaľuje. Či po tejto možnosti opozícia siahne, jej predstavitelia jasne nepovedali.

Opozícia je presvedčená, že zdravotníctvo a školstvo sú v kritickom stave. "Stovky sestier odišli z nemocníc a tisícky učiteľov sú vonku, a nie v školách. Má to dosah na pacientov aj rodičov a ich deti," povedal predseda KDH Ján Figeľ.

Výsledkom schôdze k obom témam by mali byť podľa Figeľa dve uznesenia. Jedno sa má týkať zlepšenia situácie v školstve a druhé má riešiť ochranu práv pacientov a zamedziť počtu výpovedí sestier. "Ochrana pacientov, detí a rodín je pohnútka, ktorá nás k tomu vedie," poznamenal v piatok Figeľ.

Fico v sobotu (6.2.) povedal, že sestry môžu rokovať o návrate na pracovisko individuálne. "Na individuálnej báze má každá jedna sestra, ktorá sa chce vrátiť, právo rokovať s riaditeľom nemocnice o individuálnej platovej zmluve medzi ňou a nemocnicou," odkázal.

01 - Modified: 2008-02-02 07:06:33 - Feat.: 0 - Title: Výbuch bomby na Srí Lanke si vyžiadal najmenej 20 obetí
01 - Modified: 2024-04-24 08:54:38 - Feat.: - Title: Postupy pri výrube drevín sa majú zjednodušiť, rozhodla vláda 02 - Modified: 2024-04-24 08:41:05 - Feat.: - Title: Samosprávam preplatia za výdavky počas prílevu cudzincov takmer stotisíc eur 03 - Modified: 2024-04-24 08:23:13 - Feat.: - Title: Vláda bude rokovať na družstve v Dolnej Krupej, ministri majú rozhodovať aj o osude RTVS 04 - Modified: 2024-04-18 18:59:18 - Feat.: - Title: Gruzínci nedovolia prokremeľskej vláde zostať pri moci, tvrdí prezidentka. Spory vyvolal zákon podobný ruskému 05 - Modified: 2024-04-18 18:00:37 - Feat.: - Title: Parlament v prvom čítaní schválil zákon o strategických investíciach, opozícia ho kritizuje
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
24. apríl 2024 11:15