StoryEditor

Čislák: Zvýšenie platov sestier by stálo štát 200 miliónov eur

25.11.2015, 16:01
Autor:
TASRTASR

Sestry, ktoré podávajú hromadné výpovede, nie sú podľa ministra zdravotníctva Viliama Čisláka (nominant Smeru-SD) asi celkom presvedčené o argumentoch svojich zástupcov.

Dôvodom má byť dohoda o solidarite, ktorú majú sestry podpisovať spolu s výpoveďou. V nej sa deklaruje, že pokiaľ sestra od výpovede ustúpi, zaplatí odborovej organizácii do týždňa 3300 eur. Verí, že sestier, ktoré mu nedôverujú, je menej ako ostatných.

"Týmto textom som pobúrený," povedal dnes Čislák na tlačovej konferencii v Bratislave. Nerozumie, prečo odbory zaväzujú sestry podpísaním dohody k takémuto kroku, ak zákon, ktorý im upravuje mzdy, považujú za zlý.

Splnenie požiadaviek bude stáť 200 miliónov eur

Dohodu rozdal minister novinárom. Okrem iného sa v nej píše, že ak zdravotník poruší zmluvné záväzky, niekoľkotisícová suma pôjde do fondu pre úhradu strát tých, ktorí zmluvu dodržali.

Splnenie požiadaviek sestier a zdravotníkov by podľa Čisláka stálo na budúci rok asi 200 miliónov eur oproti súčasným 55 miliónom eur, ktoré im v rámci svojho riešenia ich platov ponúka vláda.

Návrh zákona, ktorý dnes schválil parlament upravujúci platy v nemocniciach, považuje za kompromis. Minister avizoval, že chce ďalej chodiť po nemocniciach a sestrám z prvej ruky vysvetľovať, že mzdy im porastú.

O situácii v žilinskej fakultnej nemocnici, kde dnes podalo vyše dvesto sestier a pôrodných asistentiek výpoveď, bude poobede hovoriť s jej riaditeľom. Ubezpečil, že činnosť nemocnice nebude vo februári budúceho roka ohrozená. Vtedy totiž sestrám uplynie výpovedná lehota. Ak bude treba, v nemocnici pristúpia i k spájaniu oddelení či presunom potrebného personálu.

Platy dvihnú všetkým sestrám

Čislák poukázal na to, že v tejto nemocnici sa deje niečo stále a pôsobí tam šéfka sesterských odborov Monika Kavecká. Podľa jeho slov je v zariadení súčasná priemerná mzda sestry okolo tisíc eur. Na vyššie platy zdravotníkov by tam na budúci rok malo ísť milión eur.

Platy sa po účinnosti zákona dvihnú sestrám vo všetkých nemocniciach, upozornil Čislák. Sestry preto vyzval, aby sa odbormi nenechali zmanipulovať. "Verím, že zvíťazí zdravý sedliacky rozum," povedal.

Ak mu sestry neveria, majú ísť za riaditeľom nemocnice, ktorý má k dispozícii platobný dekrét. "To je dôkaz o výške ich mzdy," dodal.

Kavecká pre TASR potvrdila, že ak sestra od výpovede odstúpi, zaplatí 3 300 eur. "Je to štandardný celoeurópsky postup dať akékoľvek minimálne garancie tým ľuďom, čo nezradia," uviedla. Dohodu podľa jej slov každý podpísal slobodne a bez nátlaku. "O takúto morálnu garanciu nás žiadali samotné sestry," dodala.

 

01 - Modified: 2007-11-19 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Keď má Santa zlatú kreditku
01 - Modified: 2024-04-18 15:00:32 - Feat.: - Title: Druhá fáza zatvárania pohotovostí sa blíži. V hre je stále aj skrátenie ordinačných hodín 02 - Modified: 2024-04-18 09:04:52 - Feat.: - Title: Poliklinika Břeclav s. r. o. 03 - Modified: 2024-04-18 07:08:26 - Feat.: - Title: Pacientom hrozia poplatky. "Zajacovky" by obmedzili návštevy lekára, v ich počte sme lídrom v únii 04 - Modified: 2024-04-16 13:30:05 - Feat.: - Title: Zdaňovať sa budú aj elektronické cigarety. Analytik to víta, jednu kategóriu by však zdanil výraznejšie 05 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Identifikácia zdravotníckych pomôcok UDI – časté chyby pri implementácii
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 04:46