StoryEditor

Obávali sme sa prepustenia troch stoviek ľudí

14.10.2013, 23:56

Odborový predák Anton Szalay v rozhovore pre HN:

O čom ste rokovali s ministerkou zdravotníctva Zuzanou Zvolenskou?

Chceli sme informácie o pripravovaných reštrikčných opatreniach vzhľadom na to, že rozpočet rezortu je vo výdavkoch na mzdy nižší o 25 až 28 percent. To by znamenalo prepustenie troch stoviek zamestnancov. Ministerka nám oznámila, že zrušených bude necelých päťdesiat miest. Pôjde o obslužný a prierezový personál, nie odborných pracovníkov.

S tým súhlasíte?

Pre nás je dobrá správa, že regionálne úrady verejného zdravotníctva si zachovajú právnu subjektivitu a odborní zamestnanci zostanú na svojich miestach.

Prečo nie je dobré, aby tieto regionálne úrady prešli pod ministerstvo vnútra?

Pretože ich riadi Úrad verejného zdravotníctva, ktorý je rozpočtovou organizáciou ministerstva zdravotníctva a ministerstvo zdravotníctva je to, ktoré predkladá zákony v oblasti verejného zdravia.

Sú naozaj tieto úrady dôležité?

Zabezpečujú rad činností, ktoré v bežnom živote ani nevnímame. Sú to však činnosti špecifické, jedinečné, ktoré ovplyvňujú kvalitu zdravotného stavu obyvateľov a zamestnancov. Vykonávajú napríklad rozbory pitnej vody, rozbory vody na kúpanie, zabezpečujú realizáciu sterov v zdravotníckych zariadeniach, sledujú choroby z povolania, aj veľmi toxické látky a zmesi, venujú sa epidemiologickej situácii, ale aj výžive obyvateľstva. Sledujú napríklad aj choroby vyvolané vírusom HIV, vykonávajú peľový monitoring v rámci celej SR od februára do októbra alebo realizujú program podpory zdravia pre znevýhodnené rómske komunity.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
25. apríl 2024 19:52