StoryEditor

Tradičná bašta ľavice v Bratislavskom kraji drží farbu

09.11.2013, 12:08
V Čataji vyhral pred štyrmi rokmi ľavicový kandidát Vladimír Bajan. Obec farbu nezmení ani tento rok.

Pred štyrmi rokmi tu ľavicový kandidát Vladimír Bajan prevalcoval všetkých, čo mu stáli v ceste a so 117 hlasmi sa stal s veľkým náskokom víťazom prvého kola volieb do samosprávnych krajov. Tento rok sa obec Čataj na pomedzí bratislavského a trnavského kraja pravdepodobne opäť prikloní k tradícii. "Volili sme ľavicu," hovorí tridsiatnik Jaroslav Šalkovič, ktorý prišiel odoliť spolu s manželkou a dvomi deťmi. Okrem jedného nám rovnako odpovedali aj ďalší  deviati voliči, ktorých sme po odchode z volebnej miestnosti oslovili. Ľavicové preferencie obce, v ktorej majú prevahu dôchodcovia, potvrdili aj členovia volebnej komisie. "Ja som volil novú krv, potrebuje to zmenu," dodáva technik v sklade Viliam Šusta, ktorý vraj volil "na truc mediálne známym kandidátom, ktorí stále iba sľubujú".


Ako volia Slováci? Voľby do VÚC sledujeme online


Volebná miestnosť sídli v salóniku miestneho úradu. Nad domácimi praclíkmi sedí päť členov volebnej komisie. Dobre sa bavia - najmladšiemu z nich vyberajú z inzerátov v bulvárnej tlači budúcu nevestu. Vládne tu rodinná atmosféra, členovia komisie poznajú každého voliča po mene. Krátko pred poludním zahlasovalo  päťdesiat z 935 oprávnených voličov. "Dnes je poľovačka, takže poľovníci prídu až po nej, staršie ženy prídu po omši a mladí chodia večer," hovorí predsedníčka volebnej komisie Terézia Pešková. Odhaduje, že celkovo príde vybrať nové vedenie bratislavskej župy dvesto až tristo ľudí. Ľudia zväčša spájajú príchod k urne s nákupom v blízkom obchode, či iným programom. Skupina žien sa podľa Peškovej chystá podvečer do divadla, takže odvolia krátko pred odchodom autobusu do Nitry, ktorý má zastávku pred úradom.   

Miestni volia nového župana najmä s nádejou, že vyrieši dopravu v obci. Cez obec totiž prechádza veľa kamiónov, ktoré si cestu II. triedy vybrali, aby nemuseli platiť mýtne. "A domovov pre starých ľudí je málo, sú drahé a mali by byť na úrovni, aby sa tam k ľuďom správali ľudsky," dodáva napríklad Anna Jankovičová. Rovnakým dielom katolícko-evanjelická obec, ktorá sa pýši vraj svetoznámym čatajským čipkovým vzorom a kostolom, na ktorom si uhorskí architekti trénovali výstavbu kupoly veľkolepej ostrihomskej katedrály by tiež chcela viac peňazí z eurofondov, či dokončenie výjazdu na diaľnicu.


 

01 - Modified: 2005-09-01 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Paríž chce chrániť väčšinu odvetví
01 - Modified: 2022-10-30 23:00:00 - Feat.: - Title: Kandidáti míňali tisíce aj na kino a ceruzky. Najviac investoval Kollár 02 - Modified: 2022-10-30 11:11:32 - Feat.: - Title: Výsledky volieb 2022: Jedna z top zmien. Najdlhšie vládnuceho župana porazil syn exministra HZDS 03 - Modified: 2022-10-28 22:00:00 - Feat.: - Title: Nie je mi to jedno, hovorí pre HN volička o stave chodníkov, ciest, škôlok a športovísk 04 - Modified: 2022-10-17 16:30:00 - Feat.: - Title: Exministri smerujú do komunálu, kotlebovci chcú ovládnuť kraje. Vo voľbách kandiduje až polovica parlamentu 05 - Modified: 2022-04-11 16:30:30 - Feat.: - Title: Komunálne voľby 2022. Vieme, kto s kým nepôjde. No nevieme, kto s kým pôjde
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
24. apríl 2024 20:37