StoryEditor

Zistenie HN: Dohoda padá, platy sestier porastú inak

07.10.2013, 00:00
Dohoda zdravotných sestier a bývalej vlády o pevnej mzde stanovenej v zákone zrejme nebude dodržaná.

Podľa nej mali mať sestry a pôrodné asistentky na výplatných páskach minimálne 640 až 928 eur. Na ministerstve zdravotníctva však zvažujú nový spôsob výpočtu miezd. Tie by sa nemali zvyšovať o konkrétnu sumu, ale o určitý koeficient. V rozhovore pre Hospodárske noviny to povedala šéfka rezortu Zuzana Zvolenská.

„Práve táto výška (640 až 928 eur, pozn. redakcie) bola rozporovaná Ústavným súdom. Preto som sestry požiadala, aby zvážili, či sa budeme baviť o pevných sumách, alebo o nejakom koeficiente pre priemernú mzdu,“ povedala ministerka. O aký koeficient konkrétne by malo ísť nepovedala, odvíjať by sa totiž malo od schváleného štátneho rozpočtu. Na plošné zvyšovanie platov všetkých sestier treba približne 135 miliónov eur.

Sestry sú ochotné ustúpiť

Prezidentka Slovenskej komory sestier a pôrodných asistentiek Iveta Lazorová však tvrdí, že o niečom podobnom ešte nerokovali. Nesúhlasí ani s tým, že práve s výškou ich platu by mal súd problém. „Konštatoval, že zákon vo svojej podstate je v poriadku, nie je protiústavný, iba nebol finančne krytý,“ povedala. V tejto súvislosti sa teda o percentuálnom zvyšovaní platov so Zvolenskou nerozprávali. „Nevylučujem však, že budeme na túto tému diskutovať a sme ochotné prípadne spraviť ústupok,“ dodala Lazorová.

Podľa analytika INEKO Dušana Zachara by zvyšovanie miezd podľa koeficientov mohol byť o trochu lepší spôsob, ako zavádzanie minimálnej mzdy. Môže sa tak totiž zachovať určitá motivačná rozdielnosť v platoch sestier. Zároveň je tiež podľa analytika možné, že sa tým odstráni protiústavný problém. „Neviem to však s istotou potvrdiť. Čo však môžem určite povedať je, že akékoľvek plošné zvyšovanie platov zdravotných sestier, ale aj lekárov, bez posudzovania kvality poskytovanej starostlivosti a bez ohľadu na finančné možnosti poskytovateľa, pôjde na úkor efektívnosti a zadlženosti zdravotníctva.“ To by v konečnom dôsledku negatívne pocítili pacienti.

 

Dôležité sú peniaze

Okrem spôsobu zvyšovania miezd je ešte stále na stole aj otázka, komu sa vlastne budú zvyšovať. Ako pre HN povedala Zvolenská, na budúci rok nebude dostatok peňazí, aby uspokojili všetky sestry. Najskôr preto chceli zákonom pridať len sestrám v štátnych zariadeniach, túto ponuku minulý týždeň premiér Robert Fico rozšíril na župné nemocnice. „Toto nemôžeme akceptovať,“ reagovala Lazorová. Žiada zvyšovanie platov súbežne pre všetky sestry. Sľuby o zvyšovaní miezd hnevajú ambulantných lekárov. „Nás sa nikdy nikto nepýta, či máme na zvyšovanie platov našich sestričiek. Nerozumiem, ako môžu mať takú istú zákonnú garanciu, ako sestry v nemocniciach, keď robia úplne inú prácu,“ povedala Štefánia Kuľašová z Výboru za práva lekárov.

Finančné krytie žiada aj Asociácia súkromných nemocníc.

 

01 - Modified: 2005-07-09 09:48:18 - Feat.: 0 - Title: Odchod osadníků z pásma Gazy začne 17. srpna
01 - Modified: 2024-04-18 09:48:29 - Feat.: - Title: Minimálna mzda u nás o tri roky takmer tisíc eur? Rásť budú aj príplatky (+ tabuľka) 02 - Modified: 2024-03-14 16:10:20 - Feat.: - Title: Pozrite sa na výšku príplatkov, ktoré dostanú učitelia v jednotlivých mestách. Vyplácať sa budú už čoskoro 03 - Modified: 2024-04-16 06:00:00 - Feat.: - Title: Ženy sa boja požiadať o zvýšenie platu. Zarábajú pritom oveľa menej ako muži, proti nim idú aj roky strávené na materskej 04 - Modified: 2024-03-06 23:00:00 - Feat.: - Title: Minimálna mzda v Luxembursku je 2 500 eur. Tú slovenskú preskočia Česi aj Poliaci (+ tabuľka a porovnanie) 05 - Modified: 2024-03-04 10:05:06 - Feat.: - Title: Veľký zlom v reálnych platoch Slovákov. Dvojročný prepad sa zastavil, zárobky rástli najrýchlejšie za 19 rokov
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 09:05